Колко ще са ощетените от новата формула за пенсиите?

Иван Нейков: Големият проблем на пенсионния ни модел - изборите
Обновена: 2 мар 2019 08:39 | 1 мар 2019 22:52, Екип на Bulgaria On Air
87

Ще има ли щети от новата формула за изчисляване на пенсиите?

"Никой не знае колко хора ще бъдат ощетени. Всъщност до 2000 година изчисляването на пенсиите се определя така: Работиш 30-40 години, от тях се взимат последните 15 години, ти избираш 3 последователни години от този период и на базата на тях се определя пенсията ти. Независимо какви осигуровки си имал в другите години. Сега всеки лев е от значение за размера на пенсиите. След време ще има хора, изцяло със стаж от 2000 година насам. Дотогава ще има една междинна група", отбеляза бившият социален министър Иван Нейков. 

Нейков изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че големият проблем на българския пенсионен модел са изборите.

"Правим избори през 2 години – всеки обещава, а после никой не е доволен. Дупката в НОИ е все така голяма. Създадохме усещането, че инвалидната пенсия е изкупуване на вината на обществото", подчерта бившият министър.

Според него първата грешка на новата формула е, че хората не бяха информирани. По негови думи трябвало да има много по-голяма информационна кампания.

"Можеше да се изчислява пенсията с тези 3 години и без тях – което е от по-голяма полза на човека, това да бъде. И това не стана. Две неща направихме грешно: Липсата на информационна кампания, както и че пенсионната възраст се увеличи, а нито една от позитивните промени не остана. Така хората си мислят, че някой променя правилата по време на играта. Трябва да се даде свобода на хората коя формула да се приложи за тяхната пенсия", посочи гостът в "Денят ON AIR".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
След тази статия,която прочетох тук,половин час ругах и псувах ДрагалЪвския гърбат Ай дук.Псувах още Сашо Нереза,Бакъря,Пророден Пастиркин и Катъря.Непрескочих Цвък Молитвата,Цура *** и Тиквата.
67
4
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До 71Обяснил съм долу в коментарите си, защо се е сринала системата, и няма пак да повтарям. Не съм споменал само, че тогава освен плановата икономика, имахме и тоталитарна политическа система, което допълнителнно допринася за срива...Важното е да се знае, че плановата икономика, може да се направи по много по-добър начин, от този, който познаваме. Съвременните технологии могат да бъдат от голяма полза, за трансформацията на икономическата система. Качеството на живота ще скочи значително
66
1
 
5
 
! Отговори
никой преди 5 години
До ПроСоТоТози Нейков и профсъюзите като цяло са солидарно виновни с политиците за бедноста в БГ. Само празнословиха 30г. и нищо реално не направиха. И сега е наясно с далаверата запенсиите, но как да каже, че е виновен и той да се стигне до тук
65
2
 
7
 
! Отговори
една преди 5 години
До Анонимен За много хора стажа до 2000 г . е от значение. Не мога да разбера как си позволяват да зачеркват редовен трудов стаж и пенсионни вноски до 2000г.Това е възможно след 20 г., когато ще има пенсионери с пълен стаж от 2000 г. нататък. Иначе това е незаконно и престъпно решение. И пак крадат от най- бедните, които лъгаха 30 г. и с ниски заплати и с празни обещания.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли не разбрахте бе ХОРА, просто ГЕРБ не желаят да има пенсионери.Това ви го каза още първия мандат г-н Бойко Борисов.Какво очаквате да се случи.Ще направят всичко възможно хората да НЕ вземат пенсии.
63
1
 
8
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
Държавата си беше спокойна със заводи, предприятия, имаше работа за всички. Социализмът не продължи защото: 1) американски и други шпиони започнаха да се месят в политиката на страната ни,задейства се и планът РАН,който имаше за цел съсипването на държавата 2) всичко се продаде и разпродаде на безценица , 3) разни крадливи мутри и политица, грабеха, грабеха и който не ,,скачаше е червен". В Германия демокрацията днес си е точно нов вид социализъм. Политици не могат да крадат като нашите тук.
62
0
 
5
 
! Отговори
за пенсионери умници преди 5 години
Кой няма да бъде ощетен за пенсия?А) Аз Вождът СлънцеБ) Аз Цецо помощник на Вожда СлънцеВ) Никой няма да е ощетен,защото пенсионната възраст става 89 години.Г) Всички българи ще са ощетени,но като навършите 89 години, няма да помнят.Д) Всички отговори са грешни,защото българи няма да останат да се пенсионират.
61
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Като беше толкова хубаво при социализма, защо това хубаво не продължи?! Защо социалистическият свят се срина?! Да, имаше предприятия, работа, нямаше безработица, но това продължи само някакви си 45 години?!
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не те муфтят мутри, ще те муфти държавата...
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40% сива икономика, не се внасят осигурителни вноски - ето как пенсиите могат да се увеличат с 67%. Маха се минималната пенсия и всеки получава спред това, колко и какви вноски е правил - ето как пенсиите на тези дето са правили нормални вноски, може да се увеличат с още 30%. Отделят се първа и втора категория труд от трета категория труд - ето как пенсиите се увеличават с още 20%.
58
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Плановата икономика, не може да се бори с пазарната по отношение на конкурентоспособността. Но това никога не е било нейна цел! Невъзможността да се конкурира с пазарната икономика, е довело до нейния крах. Това не означава, че тя е лоша система, а просто, че не и е бил даден шанс. Единствената възможност за ефективно и разумно разходване на ресурсите на планетата, е въвеждането на планова икономика като глобална икономическа система.
57
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До ТишоПрав си, че износа през т. нар. комунизъм, е бил на ниво, но като цяло производството е било субсидирано от държава чрез заеми. Причината е, че при планова икономика(каквато е била нашата по онова време), е трудно да произведеш продукт с конкурентно качество. Но ако го продаваш на по-ниска цена, защо някой да не го купи? Точно тава се е случвало, а загубите от тази неизгодна търговия, са били поемани от държавата, докато в един хубав ден и тя не не фалира...
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромеите източват оскъдния социален бюджет, опосквайки остатъците след кражбата на допълнителните пенсионни фондове. За да не личи краденето герберастите решиха пенсионната възраст ще се увеличи до 72 години. Така бъдещи пенсионери няма да има!
55
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Заблуда е да се мисли, че ако намалим пенсиите на тези, които уж укривали осигуровки, ще се спестят достатъчно пари, за да се увеличат значително пенсиите на останалите пенсионери. Най-много с по 50 лева, да се вдигнат пенсиите на другите. Горе долу, колкото надбавките за празниците, но за постоянно. Това няма да реши проблемите на гневните пенсионери, писали по долу, а само ще нагнети напрежение между пенсионерите и в обществото като цяло.
54
2
 
5
 
! Отговори
Тишо преди 5 години
Явно нямаш представа за този период. Балканкар изнасяше електрокари даже в Япония, не говоря за близкия изток. Имаше износ на стомана, профилиБългария беше най-голямия износител на карбамид, амоняк и химикали. Да ти обяснявам ли завод "Дружба" Варна и "Витоша' София работеха на ишлеме за ГФР, Франция и много други.И го знам , защото съм работил като обикновен стоковед. Прочети данните за износ за тези години
53
12
 
2
 
! Отговори
смях в залата преди 5 години
Този Тишо 59 направо изкърти мивката. Какви заводи бълнува. Те, заводите ако произвеждаха нямаше да има 10 ноември. Тези заводи бяха построени със заеми от запада /Парижкия клуб/ от руснаците и те тежаха на гърба на българския работник, защото производството нямаше пласмент тъй като беше ниско технологично и некачествено.
52
6
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До бъдещ пенсионерИ какво предлагаш? Да не спазваме Конституцията, и да престанем да бъдем социална държава... Тези хора, които по една или друга причина, не са натрупали достатъчно осигурителни вноски, никога не могат да вземат колкото тези с пълни осигуровки! Но ако имаме претенциите, че сме демократична и правово държава, не можем да оставим една група от общството ни на произвола на съдбата. Защото те, рано или късно ще поискат "сметка" от останалото общество!
51
4
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 41Пълни глупости си написал! Може и да има такива хора, които съзнателно са укривали доходи, но повечето просто не са били осигурявани върху пълния размер на заплатата си. Отделно, че и заплатите на повечето хора на времето, са били ниски, и ако счетоводителите, са им внасяли пълните осигуровки, навярно много от тях нямаше да доживеят до пенсия. Просто щяха да си умрат от глад. Нека бъдем малко по-солидарни с другите хора. Не мислете само за собствените си задни части!
50
3
 
13
 
! Отговори
Тишо преди 5 години
До 45Явно не си в час, за да караш хората да си търсят пенсиите от Русия. С данъците и осигуровките на работещите в България се построиха заводи и то модерни, които при демокрацията бяха продадени за жълти стотинки на чужди фирми или на наши хора. Ако бяха запазили икономиката, пари за пенсиите щеше да има достатъчно. Да не говорим за заробващите договори с чужденците - американските тецове, производството на злато и ценни метали, продажбата на медодобивния завод в Пирдоп на ирландците и т.н.
49
1
 
5
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Ощетени ще са тези, които имат по-висок осигурителен доход през трите години преди 2000 година и/или по-висок осигурителен доход в три последователни години преди 1997. На практика това са най-вече хората, които се опитаха да излъжат системата и с малък период на високи осигурителни вноски да получат хиляди лева пенсия.