Медсестрите си поискаха: Поне по 1120 лв. на калпак!

Увеличение на заплатите ще има и за тях, но им се видя малко
Обновена: 1 мар 2019 15:17 | 1 мар 2019 14:40, Камелия Цветанова
59

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
Две минимални работни заплати или 1120 лева. Толкова си поискаха медицинските сестри, които излязоха на национален протест.

В София недоволните се събраха пред Министерски съвет.

Още по темата
Освен медицинските сестри сред протестиращите имаше и акушерки и лаборанти, които също настояват за достойно заплащане на труда им.

Те настояват на поне 1120 лева заплата, която да важи за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата.

Други искания са регламентирането на допълнителни възнаграждения според натовареността на работата, почасово заплащане за нощния труд, допълнително заплащане за работа в спешни и и нтензивни отделения, промяна на категорията труд, връщане на медицинските стандарти за професионалистите по здравни грижи.

Преди ден съсловната огранизация на медицинските сестри и синдикатите се срещнаха с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев и стана ясно, че увеличение на заплатите ще има, но то ще е в рамките на 30-те млн. лева за болниците, които кабинетът вече отпусна. Синдикатите и съсловната организация се разграничиха от протеста, макар да обявиха исканията на сестрите за справедливи.

Болниците, особено по-малките общински лечебни заведения, обаче не могат да осигурят дори и предвиденото в колективния трудов договор увеличение на заплатите от 700 на 900 лева от началото на годината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се вдигнат всички,другите професии по-незначими ли са?Минимална 1200лв и средна около 1600-1800лв.ЗАБЕЛЕЖКА:ТОВА Е СПРЯМО ВИДИМИЯ ПО-ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ,ВСИЧКО Е МНОГО СКЪПО И УМИШЛЕНО УВЕЛИЧЕНО!КОГАТО ОБМЕННАТА НИ ВАЛУТА СТАНЕ В ЕВРО,МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СТАВА ОТ1200ЛВ.НА 1200ЕВРОТОГАВА ГОВОРИМЕ ЗА УЕДНАКВЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИСТАНДАРТ И МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕМ ЕВРОПЕЙЦИ,НО ЗА СЕГА СМЕ АБОРИГЕНИТЕ НА ЕВРОПА!ДА БЛАГОДАРИМ НА КОМУНИСТИТЕ ЗА ТОВА!ГЛАСУВАЙТЕ С РАЗУМ,КЬОВЕШИ СПАСЕНИЕ
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асоцията на мед.сестри трябва да претърпи промени !Да се намали броят на членовете в управлението, имат офиси в почти всичи региони с регионални отговорници и секретарки. Всички плащаме такса според мин.раб.заплата , която е задължителна. Дейността им е под всякаква критика. Това е видно от протеста. Те дебаркираха от отговорността за съсловието.Почти всички работим на две места, което е крайно изтощително. В отделенията има липса на сестри и работата се разпределя между останалите.
42
19
 
3
 
! Отговори
Васко от дагама преди 5 години
1000 лева. Я у лево. Взимате толкова колкото си изкарате. 1000 лева. Глей ги тия нахалници.... Скапахте народа и децата ни некомпетентни и нагли убийци в престилки... 1000 лева може ама за младичките с престилка и на пилона.
41
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започнах да влизам в положението на Борисов!Аз щях да лудна на негово място!Никой не желае реформи,но поединично и с ултиматуми,даскали,полицаи,пожарникари,тъмничари,професори, академици,лекари,сега сестри,утре санитари,после всички на бюджетна хранилка...Всеки вдига плакат,всеки ще стачкува,изобщо кипи безсмислен труд ,ама ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ!
40
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека им дават и 1100,и 2000 и повече!Ама да е с работа,а не както сега - крият се по кьошетата на отделенията,за смяна на система-2 лв,смяна на марля-2 лв,за памперс- по-добре да не говорим...И това е минимума 50 нюанса сиво, който си докарват в провинцията,за София не ми се мисли!Заплатите им ще ги вдигнат,но съсловието им няма да се откаже от корупционните си практики!!!
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До лекарПо скоро, шестдесетте години гаври!Щото си спомням мизериите и репресиите на мръсната престъпна комунистическо-кадесарска мафия над лекарското съсловие преди 1989 г.!Много добре си спомням мръсотиите и доносите им!
38
3
 
26
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Вече ако ще и швейцарско заплащане да има все тая!Нито някой ще учи за лекар,сестра,акушерка,нито пък заминалите в чужбина ще се върнат!Тридесетте години гаври с медицинското съсловие дадоха своят отровен резултат-здравеопазването ни е в тотална разруха.По скоро реактора в Чернобил ще бъде възстановен отколкото нашето здравеопазване.Политици и медии положиха големи усиля за съсипването на съсловието и успяха.Като няма кадри,няма да има и здравеопазване.
37
5
 
10
 
! Отговори
Онкохирург преди 5 години
До Смешник4. Гласуваме за партии, непринадлежни и неприсъдружни на ДС БКП и сегашните им мутро-сикаджийски метастази!
36
3
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Три са варянтите 1ви търпим кат овце и си умираме в мизерия 2ри реки от кръв по улиците 3ти емигрираме и не се трудиш в бг .Но като общество имаме един голям проблем че сме крайно безразлични към случващото се
35
2
 
25
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Честно казано тва 1120лв са малко пари и това ако не могат им дадът кво да им кажа хора . Искам да попитам кой взима средна работна заплата в тая държава че растяла посъоянно а хора със професий взимат доста под нея .
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приватизация и ликвидация на губещите болници, а не Ананиев ще казва колко ще е заплатата им.
33
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за 3 часа работа ли искат? Хората работят 8 часа, за разлика от лекарите и сестрите. Те могат и на 4 места по 2 часа да работят и да искат 5 по 1120 лева. Нека им се изчисли заплатата за 8 часа труд и тогава да получават 1120 лева.
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагли сестри!Да работят за 200 евро и да живеят при кумовете си, като Влади Горанов!Толкова ли е трудно?
31
2
 
17
 
! Отговори
Гл сек на ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Дрогаре плана беше, за 10г управление да асвалтирам България. И да направя мин. работна заплата 1500лв. Обаче аз през първия мандат играх мач и тенис, през втория си почивах, а сега го раздавам турист. Конграчулейшънс, и пак за партията да гласувате!
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко разбирам, без изречението "Синдикатите се разграничиха от протеста...". Извинете, млада съм и не разбирам, но синдикатът не трябва ли да оглавява протеста в случая? Егати и синдиката!
29
2
 
8
 
! Отговори
Гост 2 преди 5 години
Браво
28
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 1989-та година подрипвахте и ревяхте като мага рета за банани и тоалетна хартия, а не за добро здравеопазване. Какво вие искахте, това получихме всички. Затова сестрите и лекарите са с мизерни заплати и масово бягат от България.
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дето се палят и се правят на лекари да прочетат Трудовия кодекс и тогава да се сетят защо в спора между сестри и правителство лекарите не могат да се месят.
26
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в Англия. Тук сестрите (има и мъже) вършат това което в България го правят повечето лекари. Преглеждат, назначават изследвания, пишат рецепти. И са най-заетите хора по болниците. А заплатите им почват от 18 хил. на година, за сравнение минималната е около 14 хил на година. Средната е 24 хил на година, но повечето сестри не могат да ги достигнат. Затова аз лично източноевропейски сестри не съм виждал. Доктори и зъболекари да. Сестри не.
25
14
 
25
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
Защо лекарите не подкрепят сестрите и защо всички ние не скочил да ги подкрепим? Отговор:Защото сме егоисти и не ни пука за чуждото нещастие