Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!

Защо Общинският съвет в Крумовград е взел друго решение?
124
Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!
Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с позиция по повод преименуването на улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев. Каракачанов призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на загиналия в Ирак офицер.

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 години загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала. По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества.

Затова всяка година на 27 декември - денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград, се припомня в позицията на вицепремиера, разпространена от МО.

В нея се посочва, че неотдавна е станало известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от МО безвъзмездно на местната община.

"С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица - странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т.нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град", заявява Каракачанов.

"Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието", заявява вицепремиерът.

По думите му обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев, не се потвърдило.

"За мен като министър на отбраната на България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско воинство", заявява той и призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това, добавя вицепремиерът.


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
4
 
! Отговори
Justice Defender преди 1 месец
Смяната на българксите имена с турски е само малка чат от чудовищната продаждна предателска неморална и престъпна происламка антибъклгаркса политика на бг комунисткиеско-нацисткотурксо происламистск антибългарксо правителство продало бълларските права и интереси на Турция Така че всички управници с турскоо самосъзнание трябва да им бъде отнето бг гражданство и власт и съдени за нарушение на независимос щи национално предателсто и експулсирани да си ходят при турския исламкки доктатор
78
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Анонимен
И улицата и близките ще са омразни в града. Искането им бе изпълнено 100% , но майчинката се нуждае от вниманийце. Такива бяха и първите месеци след ужасното събитие 2003, докато не получи всичко, което смяташе че заслужава
77
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарю Каракачанов защо говориш кое било Турско кое Българско. А твоята фамилия каква е.
76
5
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Знам кой е Николай Саръев , а кой е този Юмер Осман? Да не сме провинция на Турция , а аз да не знам ?
75
2
 
5
 
! Отговори
Катил преди 1 месец
А Крумовград го преименувайте на Кошукавак!
74
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА НЕ Е ЗАГИНАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗАГИНАЛ Е ЗА НАТО САЩ АМЕРИКАДА ДА МУ МИСЛИ
73
4
 
12
 
! Отговори
Издирете преди 1 месец
този OTOMAN LEGACY и му обяснете някои неща; 1. ако е с български паспорт -да му се отнеме и ИЗГОНИ от РБ.2 Ако е от турското ПОСОЛСТВО- както се АФИШИРА- СЪЩО.
Нямат място в РБ такива НЕВЕЖИ хора.
72
8
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Е ми идете и гласувайте за БСП, ще получите в бонус и ДПС, и може и някои улици в центъра на София да започнат да носят Юмер, али и прочее сигънски имена.
71
2
 
13
 
! Отговори
Милата ни Родина, преди 1 месец
Република БЪЛГАРИЯ, ще търпи ли безобразията на самозабравили се, които САМО носят БЪЛГАРСКИ паспорт, но не чувствуват РБ в сърцето си!
Мир и светлина на Саръев, заслужаващ да вижда от небето името си по улицата, откъдето е тръгнал да изпълни своя най-висок войнски дълг:защита на света и РБ от тероризма!
Незабавно да се възстанови името на Саръев на улицата пред поделението!
Нека другата улица носи името на Осман:но той е ЖИВ,живее добре в Турция. Също и ТУРСКИЯТ ЕТНОС си живее МНОГО ДОБРЕ в РБ.
70
3
 
10
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
български турци има толкова колкото има и турски българи
не съществуват !!!
69
5
 
12
 
! Отговори
да преди 1 месец
българските мюсюлмани(български турци няма) могат да решават какви са за себе си както си искат,но в България как се казват улиците и населените им места не го решават те, защото тук е България,а не Турция !!!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 78 не се обаждай ***..
67
5
 
10
 
! Отговори
seira преди 1 месец
До Анонимен № 60:

НЕ МОЖЕ ЛИЦА С НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ, ДА ОПРЕДЕЛЯТ КАКВИ ЩЕ СА НАИМЕНОВАНИЯТА НА УЛИЦИТЕ В ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО!

НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, ДАЛИ ТОВА СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ ИЛИ НЕ!

Р БЪЛГАРИЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

НИКОЙ ДРУГ, ОСВЕН ИЗБРАНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, НЕ МОЖЕ, ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯ ПО ВЪПРОСА!

ЛИЦАТА С НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ НЕ СА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НЕ СА НЕГОВИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!!!

ЯСНО ЛИ Е?!
66
9
 
20
 
! Отговори
Военни преди 1 месец
Наще военнослужещи не са убивали никой до сега, не пиши лъжи отомане. Дори Ататюрк е пишел перфектно на кирилица и знаел български, а вие сте родени в България и сте невежи.
65
6
 
27
 
! Отговори
Точно така! преди 1 месец
Отново ще потурчат България! Джендърите прогониха българите в чужбина, тук останаха само старците! Под диктата на Турция, тукашните турци действат подмолно, първо ще сменят имената на улиците и населените места, после и името на България ще стане северна Турция. Продажно племе сме, и на дела го доказахме. Толкова продажни управляващи никога България не е имала. Джендърският Запад ще погуби България! Вазов го е казал, но няма кой да го чете!? Боготу е чел само Винету!?
64
4
 
29
 
! Отговори
По стару му преди 1 месец
В старите летописи Кърджали е ВИШЕГРАД. Имало е и крепост там, но диваците дошли от изток и изравнили всички замъци и крепости на Балканите до земята, а историческите документи са изгорили. Пра Българите са ползвали тракийските и византийските наименования на градове и не са ги променяли. Берое още си е с името, дадено му Филип Македонски.
63
1
 
7
 
! Отговори
питанката преди 1 месец
До Джедай Мастър

Това за Каракачанов е вярно

А коя е сестра Галева?

Като гледам какъв ник използваш да не е лекуващата те психиатърка

Е щом казваш че нищо не е направила
62
8
 
2
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Браво на гръка добре разделя нацията....
61
6
 
17
 
! Отговори
Сипи ми преди 1 месец
НЕ друго,а неква крива улица в некво незнайно дере е националния проблем.
Иначе сме си твърдо на дъното в ЕС по доходи,а по прираст на населението сме в дъното на Световната класация ,армията цъфти ....
60
14
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 месец
Не бъдете прости! Шкембелията не му пука нито за Саръев, нито за Осман. Прави си реклама за наближаващите избори. Безспорно е единствено, че доносници като Каракачанов са причината въпросният Осман да е мъченик. Наглият дебелак и псевдопатриот си измисли лъжекауза и глупавият българин направо ще го разцелува. Не забравяйте впрочем и сестра Галева. И тя е най-велика българка защото се бори с монополите и властта, въпреки че нищо не е направила.