Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!

Защо Общинският съвет в Крумовград е взел друго решение?
124
Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!
Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с позиция по повод преименуването на улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев. Каракачанов призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на загиналия в Ирак офицер.

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 години загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала. По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества.

Затова всяка година на 27 декември - денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград, се припомня в позицията на вицепремиера, разпространена от МО.

В нея се посочва, че неотдавна е станало известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от МО безвъзмездно на местната община.

"С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица - странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т.нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град", заявява Каракачанов.

"Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието", заявява вицепремиерът.

По думите му обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев, не се потвърдило.

"За мен като министър на отбраната на България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско воинство", заявява той и призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това, добавя вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Каракачанов, така с изказване на възмущение работа не се върши. Върши се с издаване на заповеди и налагане на твоята воля. Ти нали си вицепремиер, върховен представител на държавната власт? Какво се възмущаваш? Издаваш незабавно заповед какво да стане, и ако на следващия ден местните общинари се ослушват - имаш право да приложиш и други методи. При демокрацията насилието е монопол на държавната власт.
52
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в крумовград живеят турци и улиците ще имат каквито имена те си решатнарича се местно управление------То и в Одрин също живеят само българи и те вече се самоуправляват.
51
12
 
10
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
:) екак пък ги помниш 500-те години ?В момента сигурно си на 720 г ?
50
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре стига мучали в крумовград живеят турци и улиците ще имат каквито имена те си решат нарича се местно управление
49
1
 
11
 
! Отговори
развален телефон преди 5 години
Изобщо не е имало дилема. Който която улица поискал нея са предложили . Другото е ала бала. Само от СКАТ са били в Крумовград, публикувайте това което сте видели в града.
48
6
 
20
 
! Отговори
инж. или мърш. преди 5 години
До инж Цв. ВладоваВладова, инж. или просто мърш. никога няма да ги забвавя тези 500 г докато дишам както щеш ми казвай ***, селянин съгласен съм. Спомни си Антон Дончев и Време разделно и ако искаш ти се преименуваи на ***, но ако аз видя табела балкан вместо Стара планина, такъв шут ще и дам с кубинките че.......Зачудвам се, ти чула ли си в Турция местност с Българско или Гръцко име ?
47
10
 
22
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 години
В България турци няма. СЛед освобождението им е било предложено да се върнат в Турция. Над 1 милион от тях остават в България, като заявяват, че СА БЪЛГАРИ-МОХАМЕДАНИ, а не турци. Тия, дето им викати българкси турци, са всъщност 100% Българи, които са били насилствено прекръстени в исляма. Толкова ли сте прости бе. Не ги ругайте, това е наша плът и кръв бе.... ***!
46
4
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
И между другото, името Саръев е също с турски корени. Освен ако българските псевдо-патриоти не започнат сега да ми обясняват, че думата "саръ" (жълт) е българска дума.-----------Българска дума е, вие нямате собствен език!
45
7
 
19
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Те въобще съвременните българи "възродителният процес" не го смятат за престъпление много от тях.---------Не само че не го смятаме за престъпление, но и се гордеем с него!
44
20
 
15
 
! Отговори
инж Цв. Владова преди 5 години
В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ И БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ С ТУРСКИ ИМЕНА, ДА ИМА ТУРСКО ИМЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ. ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ИСТЕРИЯ И ОМРАЗА. ТУРЦИЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ И СТАРА ПЛАНИНА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА БАЛКАН- ТАКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НОСИТЕЛ НА ИМЕТО НА НАШИЯ ПОЛУОСТРОВ. СПРЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ С ВРЕМЕТО ОТ ПРЕДИ 140 ГОДИНИ- ТОВА НЕ Е ПАТРИОТИЗЪМ А ПРОСТОТИЯ!
43
4
 
16
 
! Отговори
нещо бъркаш преди 5 години
До AaaКрумовград не е турски град почнахте да ставате прекалено нагли и ще плачете. Когато уважението го няма остава другата страна на палачинката. А относно Каракачанов дано осъзнава колко е жалък и безсилен, защото вече няма държава. И скоро ще има гражданска война и тогава ще действат други закони. Гответе се че покрай тези избори ще има и размирици.
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами компромис! Да се казва Юмер Саръев! Или Осман Никола! Или половината улица на единия, другата половина на следващия. Консенсус, гаспада!
41
17
 
10
 
! Отговори
OSMAN преди 5 години
BALGARINO AKO NAISTINA BESHE GOLIAM PATIOT I RODO LUBEC 200 RIMSKO +557 Tursko+FERDINAT+ BAY TOSHO "YANKO"+ DEMOKRASIA, VINAGI NYAKO TIE KRIV.
40
13
 
6
 
! Отговори
OSMAN преди 5 години
До Наблюдател AXMAK NIE USTORIYATA E ZNAEM, AMA TI SIGORNO SI PROPUSNAL DANE STANE 2 KIPAR.
39
4
 
2
 
! Отговори
Петров преди 5 години
На БокУ и Цветон как на кой.
38
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 5 години
До Петров ти на кой господ се кланяш бе и-д-и-о-т.
37
9
 
7
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Каракачан оглу, а сега се опъни на турците, както правиш с всичкото си га ни. Бутни им къщите, а? Или дето викат руснаците - кишка тонка?
36
27
 
10
 
! Отговори
Aaa преди 5 години
Крумовград е турски град. Там живеят турци. Защо не си сложите много улици с каквито имена си искате. Вижте в Стара Загора преименувана 800. Едно време смените имената на хората, сега ще им се бъркат в работата, ха стига бе болни.
35
16
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Агент Иван Каракачанов е от доносниците на ДС - т.е. от тези които са пращали такива като Юмер Осман по лагерите, така че "уважението му към паметта на човека" не струва пет пари.
34
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция е преименувано всяко римско, гръцко и българско наименование на улици, реки, пещери, планини, горски пътечки, градове и каквото се сетите с турски думи .Дай примери за български наименования в Турция сменени с Турски за да не звучиш головодно.