Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!

Защо Общинският съвет в Крумовград е взел друго решение?
124
Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!
Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с позиция по повод преименуването на улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев. Каракачанов призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на загиналия в Ирак офицер.

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 години загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала. По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества.

Затова всяка година на 27 декември - денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград, се припомня в позицията на вицепремиера, разпространена от МО.

В нея се посочва, че неотдавна е станало известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от МО безвъзмездно на местната община.

"С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица - странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т.нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град", заявява Каракачанов.

"Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието", заявява вицепремиерът.

По думите му обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев, не се потвърдило.

"За мен като министър на отбраната на България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско воинство", заявява той и призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това, добавя вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
12
 
23
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Юмер Осман!!!Тия май плачат за брадва.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 29 уточнениеНе е власи,както ние го произнасяме,защото власи,произлиза от славянската дума "коса",а "влахи" и това е свързано с православната религия,а не с националността!Молдова е българско болярство и първият му владетел е Богдан,български болярин.В миналото се е наричало Богданско на името на болярина Богдан,а съвсем отскоро се нарича Молдова.
31
11
 
24
 
! Отговори
За Турция преди 5 години
В Турция е преименувано всяко римско, гръцко и българско наименование на улици, реки, пещери, планини, горски пътечки, градове и каквото се сетите с турски думи и турците нямат право на глас, ние е трябвало да сложим български имена, много отдавна.
30
11
 
7
 
! Отговори
Малко инфо преди 5 години
Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"?3 на 1 , три турски имена и едно българско.
29
16
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Всички наемници са безродниците и думите "чест" и "достойнство" липсват в речника им. Ники няма как да е герой. А Юмер Осман е жертва на комунизма, така че смяната е правилна, Иване!
28
6
 
7
 
! Отговори
До 29 уточнение преди 5 години
"Каракачаните са едно и също с познатия под разни имена народ румъни (власи, молдовани, куцовласи, арумъни, цинцари и т.н.). Фактът, че всички тия познати под общо име власи са романизирани или по-скоро недороманизирани *** от Балканския полуостров,"Симеон Табаков български краевед.Тоест по-българско, патриотично и по-точно е Красимир Цинцаров.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26През 1945 г. правителството на Отечествения фронт преименува града на Михайловград на името на загиналия през 1944 г. комунистически активист Христо Михайлов, работил в организацията на БКП и взел участие в Септемврийското въстание в града.
26
11
 
10
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Аферата с паспортите! Службите на Европа засякоха стотина ислямисти с БГ паспорти и ако задържаните в агенцията пропеят, краят на агент "Иван" е неминуем. Затова се върти като перка на вентилатор.С цел конспирация да мине изцяло на турско име - Гюзелдуная Каракачанооглу баш ватансеверлик /гюзел - красив, мир - дуная, патриот - ватансеверлик.
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я, па ЯМихайловград е на името на патриота Христо Михайлов раняван в балканските войни и ПСВ и после републиканец срещу царя и монархистите.
24
5
 
5
 
! Отговори
иванов преди 5 години
ако Вие ,патриотите ,бяхте наистина обединени ,нямаше как да се случи.Ето и сега се дърпате на различни страни .А и за БСП и ГЕРБ важи същото.На България трябва САМОДЪРЖЕЦ ,но не със зелен чорап.
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да не би да се задават скоро избори?Много активен стана "патриотът" ДС агент Иван напоследък...
22
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре улица Осман, вместо улица *** на НАТО.
21
13
 
18
 
! Отговори
Обективен Тюрк преди 5 години
Този приятно закръглен господин преди години орева света за да се преименуеват местности във Варна от турски с български думи, за което няма лошо но би било хубаво да започне от своето фамилно турско име което е Кара-качанов, кара (тъмен) качан (бягащ) на Красимир Тъмнобягащов и тогава да взема отношения по турско-български имена, че не смешен а направо жалък изглежда вече !
20
3
 
16
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
До АнонименНа Монтана истинското име е Кутловица. Събрали са навремето две села, Мала и Голяма Кутловица и са направили град Кутловица. Малко по късно са го преименували на Фердинанд, а след 9.09.1944 г. на Михайлов град на името на местен комунистически лидер. Като този град до края на 1989 г си беше едно голямо село. Лом беше по голям от него. Всъщност на тази област областния център е бил Лом. А за капак направиха този град от селски тип и областен град. през 1989 г. имаха 1 сфетофар.
19
13
 
22
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Странни сте вие с двойното гражданство които стоите разкрачени между България и Турция а нито сте българи с българите,нито турци с турците.Вие сте едни използвачи.
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КараКРАЧУНОВ му отива !
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си ли на оградата с нови паспорти ?
16
11
 
26
 
! Отговори
хей фашага преди 5 години
А не беше обидно бул.Людмила Живкова да се преименува на Брюксел,Димитровград на Цариброд или пък кандидата ни за ООН Ирина Бокова да бъде подменена с американката Георгиева!Не беше обидно и паметника "1300 години България" да бъде разрушен в чест на ЕС!Нали така корумпе!
15
1
 
9
 
! Отговори
А. преди 5 години
Николай Саръев
14
5
 
25
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Как жив е изгорен от комунистите пък после емигрирал в Турция и никога повече не се връща в родния си град.А и нали серГей и Местан се целуваха на Орлов мост и им простихте на БКП=БСП че ви направиха така наречения възродителен процес.А после ви направиха и ДПС за да сте им патерица.