Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!

Защо Общинският съвет в Крумовград е взел друго решение?
124
Ул. "Николай Саръев" или "Юмер Осман"? Каракачанов: Обидна смяна!
Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с позиция по повод преименуването на улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев. Каракачанов призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на загиналия в Ирак офицер.

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 години загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала. По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества.

Затова всяка година на 27 декември - денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград, се припомня в позицията на вицепремиера, разпространена от МО.

В нея се посочва, че неотдавна е станало известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от МО безвъзмездно на местната община.

"С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица - странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т.нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град", заявява Каракачанов.

"Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието", заявява вицепремиерът.

По думите му обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев, не се потвърдило.

"За мен като министър на отбраната на България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско воинство", заявява той и призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това, добавя вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
20
 
16
 
! Отговори
СС преди 5 години
Няма скандал, а спор.Не виждам загиналия сержант, какво е направил за Крумовград, загинал в далечен Афганистан, отишъл за пари, вероятно роднините са взели застраховка. Все пак е бивш имот на МО, къде е скандала?
12
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
твърдост за Юмер , който е изгорен жив от комунистите. Другият не го познавам.
11
17
 
18
 
! Отговори
Инфо преди 5 години
Каракачанов да се преименува, защото името му е турско - кара черен, и качан беглец /този който напуска гората/, на старобългарски "черновлънец"Така че правилното за патриот е Красимир Черновлънецов/ макар че доста спорно е че с тоз шкембак краси мира
10
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загинал човека за краварски пари. Много нефт източиха от Ирак и цяла Сирия разрушиха от там янките.
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мери Османов е доста по-благозвучно
8
4
 
21
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Най-правилно е Монтана да се нарича по старото си име Кутловица защото се намира в котловина.Това име Монтана, Желю Же/лев го даде на града уж от римското му название Монтанезиум.
7
8
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
затова на улиците сложете номера и изтеглете контингента от там нямаме никаквиинтереси а сме само пушечно месо
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Монтана, защото комунистите не са българи.
5
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви заслуги към България има Юмер Осман че да се кръщава улуца на негово име?Съжалявам за смъртта на старши лейтенант Николай Саръев,и качествата които е притежавал приживе,но и той е загинал за чужди интереси.
4
17
 
27
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Един от малкото политици у нас - казващ неудобни политнекоректни истини!И за ромите , и за етническото претопяване на България !Дали причините са избори - е второстепенно... той поне не ухажва ромскотурския електорат с обещания за още отстъпки и социални придобивки!Залага на българщината.Даже и само заради това - бих гласувал за него!Дебата не трябва да отмира - БСП .. ДОСТ...ЕВРОРОМА....безплатни кебапчета и бира ... без скруполи в антибългарският им поход!
3
32
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Млък бе, ченге потомствено!Много добре си спомняме какво извърши КДС и "родната" ни милиция по нареждане от ЦК на БКП (начело с ментора, патрона и кумира за НачалникОт ти, дето се прави на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ).
2
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монтана или Михайловград? Кое е по-българско?
1
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на вашата подоходна политика и ролята ви на патерица на герберите --все повече хора ще носят не български имена ,а на улиците ще се върнат имена отпреди 150 г.... колкото и да се правите на разсеяни...защото имената на десидентите от преди 89 ще свършат бързо--бэрзо...