40 хил. без детски помощи заради отсъствия в училище

БСП настояват за промяна в закона
Обновена: 4 мар 2019 06:52 | 3 мар 2019 22:30, Нели Христова
22
 40 хил. без детски помощи заради отсъствия в училище
Снимка: Pixabay

Заради отсъствия в училище, близо 40 000 бедни семейства в цялата страна са лишени от детски надбавки през миналата година, съобщава 24 часа. Това пише в становище на социалното министерство към проекта за изменение на Закона за социалното подпомагане от Корнелия Нинова.

БСП иска при натрупани неизвинени отсъствия да се спират всички социални помощи на семействата.

През 2017 г. социалните са спрели помощите на близо 36 хил. семейства, защото децата не са били в час.

Социалните отбелязват, че намалява броят на децата от 5 до 16 г., които не учат. Така през 2017 г. те са били 6580, а през миналата година 6129.

“Необходимо е да се подхожда много внимателно към прилагането на по-твърди санкциониращи мерки като механизъм за задържане на децата в училище. Не бива да се излага на риск една вече отработена практика, основана на санкционираща система, която дава положителни резултати”, пишат още в мотивите си от социалното министерство. Освен това спирането на всички видове социални помощи би било нарушение на Европейската социална харта. Така се отнемало и правото на хората за социално подпомагане, което е гарантирано от конституцията. Друг проблем, който виждат социалните, е в това, че част от хората, които получават социални помощи, имат право на здравно осигуряване.

Мотивите на социалистите за промени са, че в момента помощите стимулират неангажираността на родителите към образованието на децата им. Според тях по-строгите мерки ще доведат до постигане на по-висока грамотност, знания и умения. “Образователната система, в резултат и на неадекватните административни мерки, предприемани напоследък, не успява да обхване ромската общност напълно, още по-малко да им даде необходимото ниво на грамотност”, пишат червените в мотивите си към промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Каква ли раса са тези деца ?
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ходят на училище, защото не виждат полза. И с малко училище се оправят. Проблемът е защо тези. които ходят на училище нямат квалификация и знания. Унищожиха професионалните училища, защото бизнесът НЕ допуска външни хора да им гледат бакиите. А точно бизнесът ТРЯБВА да ОБУЧАВА в голяма част от професиите. При положение, че задължават учителите да прекарват всички, за почти половината от младежите ходенето на училище не е образование, а среща с връстници, социален контакт.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжа е,че тези ,на които са спрени детските,са социално слаби-ако са такива и имат нужда от тези пари,децата им ще ходят на училище.Сватби за стотици хиляди левове,златни синджири,коли - по няколко в къща,наркомания и накрая - социално слаби....А тези дето,не посещават училище са намалели,щото са заминали за Германия.Обаче поддържам идеята да се спират всички помощи-сега, като им спрат детските, им увеличават помощта за месеца,в който не са получили детски
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въртоглавите им трябват необразовани хора - да могат да ги лъжат, манипулират и използват. Вместо да се загрижи, че има 40 хиляди отсъствия от училище и да предлага решение как да намали броя на отсъстващите, тя се запритеснявала, че докараните от тях до глад хора, нямало да получат детски. Утре като тези деца останат без образования, тази ли ще ги храни?
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Нинова предлага нещо, отваряйте си очите на 4 за подводни камъни и като ги намерите, го отхвърлете!
14
2
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
спрете да купувате ромски гласове тази практика генерира това беззаконие ипрестъпност колкото гласа получите толкова поне знаете че не са купени и са дадениза вас доброволно и по съвест
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме им на папуасите - спират му 35 лв. детски, но си получава 500-те лева за "приемно" семейство, какъвто статус му е даден, след като "майката" работи "на Германиятя" като професионалистка, таткото - като неин "помощник", взели са две-три папуасчета за социалните детски на Германията, а останалите 3-4 са прехвърлили на бабодявците като на "приемно семейство".А и като го "върнат" в училище, ще дойде да излапа закуската, 4-5 "привилегировани" ще пребият някое от нашите деца - и дотам.
12
10
 
10
 
! Отговори
АВС преди 5 години
раждаемоста намалява благодарение на законите на бг най накрая измислихте начин как да спрете тези помощо в полза на вашият джоб
11
5
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Социализъм е възможен само когато хората имат общи ценности и цели - демек култура, което впрочем включва религията. Иначе всеки сочи с пръст и обвинява другия и не иска да даде и 5 стотинки за него, а и защо ли да дава..Тъй че ще си отиде и от Европа, въпрос на време.
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при отсъствия от парламента на депутатите не им се спира заплатата.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдете хитри - променете наименуванието на помощите. "Ученически помощи, само за посещаващите училище" и готово.Същия номер с . "част от осигуровките се палщат от работодателя", следователно ти се струва, че от 1000 лева, на теб ти се взимат само 220, но истианта е, че работодателя дава за теб общо 1200, така че ти се взимат 420. Успокоява масите, не че нещо друго.
8
6
 
53
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тия не спряха дя искат. Що не се пробваха веднъж нещо да дадат. Щото не им е в природата. Помощи трябва да се дават не заради самото ходене в училище, ами и за постигната някаква успеваемост
7
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SPESTENITE PARI SA ZA GROB,NALI.
6
4
 
87
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
И стига с тия: "бедни семейства". *** не плащат осигуровки, данъци, вода, често и ток, парно, транспорт, не изплащат ипотечни кредити, щото строят където си поискат за разлика от нас, усвояват на година над 3 милиарда преки помощи, въртят незаконен бизнес, крадат на поразия и все са "бедни"... а ние какви сме, дето работим като роби цял живот, за да ги храним? То ако нашето тегло беше по-хубаво, те щяха да се бутат да работят, вместо да бягат от работата като дяволи от тамян.
5
3
 
67
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
До Не ги еСрамСоциалнтеТочно така !!! Ако хъхрещото на 14 години не владее писмено и говоримо Български език, да не получава документи за самоличност !!! Да върви и да си търси друга държава !!!
4
4
 
79
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Мо-о-оля ??? какви европейски социални харти, какви глyпости? Който твърди, че едни (българите) трябва да работят докато умрат, за да могат други цял живот да получават социални помощи, щото имали "права", да благоволи да вземе хъхрeците в неговата държава и там да си ги отглежда !!!Няма да плащаме помощи на ромове, които отглеждат парaзити и престъпници и дори не благоволяват да ги научат да говорят членоразделно. Да вървят в Индия или в Европа и там да си ги дундуркат !!!
3
4
 
59
 
! Отговори
Не ги еСрамСоциалнте преди 5 години
Нали помощи се дават с оглед на бъдещето - да бъде създадена оптимална среда за отглеждане на здраво, трудоспособно поколение.А като не ги пращат на училище, какво се получава? Получават се точно определени представи - подрастващите остават с впечатлението, че могат да не си дават зор и да не изпълняват изискванията спрямо тях, но въпреки това да получават наготово пари, храна и други бонуси.Не само да им спрат всички помощи, но и да отнемат гражданство, ако не възпитават подобаващо децата си!
2
7
 
46
 
! Отговори
Корнелия е хитра преди 5 години
Усетила е народното недоволство и наистина ще спечели много точки с това справедливо предложение.
1
4
 
79
 
! Отговори
40 000 бедни семейст преди 5 години
Как познаха, че са бедни?Охранени, с най-модерни мобилни телефони, добре облечени, жените окичени със злато, всяко семейство с автомобил, с антена за сателитна телевизия на покрива на къщата или бараката си, редовно изнасят пред вратите си най-мощни уредби и цепят мрака с децибели, купуват жени и за малолетните си синове, правят сватби по цяла седмица ...Това, че не плащат данъци и сметки, не означава, че нямат доходи. Но нали са тантуркано малцинство, обсипват ги с какви ли не бонуси!