Битката при Плевен – ключова за Руско-турската война

Там загива близо половината от освободителната армия
3 мар 2019 18:30, Нели Христова
33
Битката при Плевен – ключова за Руско-турската война
Снимка: Булфото

Битката при Плевен в хода на Руско-турската война предрешава хода на бойните действия и е ключова за изхода от войната. Там падат и най-много жертви. Това каза в интервю пред радио "Фокус" военният историк от Шуменски гарнизон Мишо Йорданов.

Още по темата

Той обясни, че битката край Плевен трае 5 месеца и взема най-много жертви - почти 50% от войниците на руската армия в цялата война са дадени при Плевен.

"Нещо повече, руската армия съсредоточава тук основните си сили. Нейната численост заедно с румънската армия, водена от краля Карл I, достигат до около 100 хил. души, докато в Плевен се защитават турци с численост около 35 хил. души. Така битката става една от знаменателните битки на Руско-турската война“, поясни той.

Военният историк Мишо Йорданов каза още, че войната водена през тази епоха е много поучителна за военноначалниците, защото завистта, която е съществувала между тях, им е пречила да си помагат и е довела до стотици загинали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
16
 
! Отговори
*** преди 5 години
Финландците са направили невероятен пробив благодарение на феноменалната стрелба, която учат от деца -в окото на катеричката (за да се запази кожата). Те са убивали през тесните отвори в стената! Армията е тръгнала в настъпление и са били на път да влязат вътре, когато генералът, по някакви странни причини, ги е накарал да се върнат обратно и да отстъпят завоюваните позиции!!!Жертвите са най-вече от студ и глад заради дългата обсада!
3
3
 
6
 
! Отговори
цял ден цензура преди 5 години
Каква е тази смотана снимка?! Защо не сте снимали хората,да видим колко много са?
2
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даването на много жертви не е по вина на турците, а по некадърност на руското командване !
1
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевен е освободен от румънски войници. Главнокомандващ е крал Карол 1 (крал на Румъния).