България празнува и отдава почит на загиналите за Освобождението ни

Трети март ни задължава да бъдем единни!
Обновена: 3 мар 2019 13:43 | 3 мар 2019 13:26, Елка Василева
119

Снимка: БТА

В цяла България днес се провеждат прояви по повод Трети март - националния ни празник.

Ликът на Паисий Хилендарски, пробудил народа за национално възраждане с "История славянобългарска", поведе празничното шествие за Трети март в Добрич. Колоната увлече деца и възрастни под наслова "Първите" и с портретите на Неофит Бозвели, Васил Априлов, Петър Берон, Раковски, Левски, Ботев и други просветители, църковни деятели и водачи на национално-освободителното движение. Ученици развяха националния трикольор и копие на Самарското знаме.

Шествието тръгна от храма "Свети Георги", където бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. На мемориалния комплекс "Хан Аспарух", където се събра множеството, почетен караул на Военноморските сили отдаде почести на героите, жертвали живота си за свободата на Отечеството.

Честит национален празник, българи, се обърна кметът на Добрич Йордан Йорданов към гражданите и призова всеки да се взре в своята съкровена истина за петте века в робство, за да пребъде в паметта Трети март.

С тържествен ритуал в мемориалния комплекс бяха издигнати българският трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич. Представители на местната власт, на Военноморските сили, областната управа, депутати, обществени организации, граждани положиха венци и цветя на паметника.

Още по темата

С тържествена програма беше отбелязан националният празник в Кюстендил. "Предизвикателствата и в днешния ден не са лесни. Преди трябваше да се борим открито срещу един враг, който ни поробваше с години, а сега трябва да се борим срещу коварствата на съвременния свят и алчността. Тези, които следват християнските ценности и обичат България, са свободни в сърцето и в душата си", каза по повод празника кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Програмата по отбелязването на 3 март започна с изпълнение на българският химн от градския духов оркестър и издигане на националния флаг. Над 1000 български знамена раздадоха на присъстващите на празничната програма на централния площад "Велбъжд" кюстендилци кандидатките в конкурса "Девойка Кюстендилска пролет".

Венци и цветя пред паметника "Булаир" поднесоха от Община Кюстендил, областната администрация, Общинския съвет, политически партии, родолюбиви организации и граждани.

С военен ритуал и издигане на националното знаме във Велико Търново бяха чествани 141 години от Освобождението на България.

В словото си кметът Даниел Панов посочи, че Трети март ни задължава да бъдем единни и че на Трети март 1878 година е сложен краят на черното влияние на поробителя върху българската култура, духовност и идентичност.

Той подчерта, че Руско-турската освободителна война е кулминация на борбата, която знайни и незнайни български герои още от 15-и век водят срещу чуждата власт.

Панов посочи, че българският народ е благодарен на руската армия и на всички народи, сражавали се в Освободителната война, както и на онези 30 хиляди български четници, пролели кръвта си за Освобождението. Дългът на днешното общество е да възпитава в своите деца дух на чисто родолюбие и знание към личностите от дългата българска история.

Кметът припомни още, че в Търново са се случили едни от най-важните събития след Освобождението на България. Преди 140 години тук е заседавало Учредителното събрание, приета е Търновската конституция, тук е поставено началото на борбата за българското национално обединение, тук е обявена и Независимостта на България, каза той в словото си и отбеляза, че всички тези факти трябва да обединяват и да надмогват личните и политически пристрастия.

Пред паметника "Майка България" граждани и представители на институции поднесоха венци в знак на признателност, бе отслужена и заупокойна молитва.

Клуб "Традиция" представи музей на открито, посветен на Руско-турската освободителна война пред паметника "Майка България". Бяха демонстрирани оръжия, войнишка кухня и полева болница.

Петокурсникът курсант старшина Иван Стоянов Пърчев от факултет "Общовойскови" на Националния военен университет "Васил Левски" получи тазгодишната академична награда "Трети март", която се присъжда ежегодно с решение на Общинския съвет в града. Награденият курсант с военна специализация "Ядрена, химическа и биологична защита и екология" и гражданска специалност "Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи" е с отличен успех от целия период на следването си. Той заяви, че за него наградата е висока чест и ще я използва за надграждане на образованието си във Военната академия в София.

С тържествен ритуал по издигане на националното знаме в Белово започна празничната програма за отбелязване на 141 години от Освобождението на България. Празничното честване на 3 март в Белово започна в 11.00 часа на пл. „Освобождение“, съобщиха от Общината. От 13.30 часа ще бъде официално открит и Исторически музей – Белово, като ще бъде представена и изложбата „Археология Белово“ и изложба на детски рисунки, посветени на Националния празник. Денят на Освобождението в Белово ще завърши с oбщоградско тържество.

В Плевен бяха почетени 141 години от Освобождението на България с тържествен ритуал пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" на площад "Възраждане" от хилядно множество.

Командирът на Плевенския гарнизон полк.Николай Бешев прие почетна армейска рота. Редом с нея на пост бяха ученически гвардейски отряд, ученически гвардейски оркестър, клуб "Млади възрожденци". С изпълнение на химна бе издигнато националното знаме.

Панихида за почитане паметта на руския император Александър Втори и хилядите загинали за свободата и независимостта на България отслужи Плевенския митрополит Игнатий, в съслужение със свещеници от местните храмове. Слова произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Венци и цветя на признателност бяха положени пред мавзолея от името на депутати от Европейския парламент, народни представители, дипломатически мисии, държавни и общински власти, организации, граждани. С едноминутно мълчание и свеждане на глави пред мавзолея и Вечния огън присъстващите отдадоха почит на загиналите. Прозвуча химнът в изпълнение на Общински духов оркестър. В театър "Иван Радоев" общината организира празничен концерт.

През целия ден Плевенската панорама и останалите музеи приемат гости с безплатен вход. Празникът в Плевен продължава на площада, а след 16.30 часа - в Скобелев парк-музей, пред Панорамата. Утре Плевенската панорама също ще бъде отворена за посещение.

Стотици граждани на Хасково препълниха централния градски площад "Свобода" за честването на националния празник 3 март. Отбелязването на 141-годишнината от Освобождението започна по-рано с издигането на родния трибагреник пред сградата на Общината в присъствието на почетен караул.

След това шествието се отправи към паметника на незнайния воин за церемонията по полагане на венци и цветя. Днес ние посрещаме празника със заслужена гордост, защото българското Освобождение не ни е дадено даром, а е извоювано с много кръв. 3 март не е просто празник, а съдба, каза в словото си кметът на общината Добри Беливанов.

България, това сме ние. Затова и нашият национален танц е хорото. Хващаме се за ръце, обединени тръгваме напред и няма кой да ни спре, отбеляза областният управител Станислав Дечев. От този паметен ден българската нация застана достойно редом с другите държави в Европа така, както мечтаеха нашите национални герои, посочи депутатът Евгения Ангелова.

Честването на националния празник продължи на откритата сцена на площада с концерт в подкрепа на инициативата "Пробуждане с хоро". На подиума първи се качи Представителен фолклорен ансамбъл "Хасково" с художествен ръководител Ана Димитрова, като още 4 фолклорни формации са предвидени за участие. Празничната програма ще продължи в 19.00 часа в театър "Иван Димов", където ще концертира общинският камерен оркестър. В програмата са произведения от български автори.

Днес е ден на преклонение, на смирение, на помирение и най-вече - на обединение. Това каза в празничното си приветствие към благоевградчани и гостите на града кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, събрали се на общоградско тържество на пл. "Македония" по случай националния празник Трети март.

Това по думите на кмета е и ден за размисъл, за въпроси. "Нека всеки от нас си зададе въпроса: "А какво направих аз за България?". И да си отговори честно пред себе си. Това е нашата отговорност, която носим за следващите поколения", подчерта Атанас Камбитов.

По традиция проявите, организирани и на днешния Трети март от общината в Благоевград по случай националния празник и 141 години от Освобождението на България от турско робство, започнаха с панихида за загиналите и полагане на цветя на паметния знак на руския офицер майор Иван Павлович Орлински в двора на храма "Въведение Богородично".

По-късно бяха положени цветя и на паметния знак на мястото, където преди 141 години е посрещнат руският боен отряд на майор Орлински, освободил тогавашния град Горна Джумая /дн. Благоевград/. От тук тръгна единият от двата лъча на празнично шествие, което събра участниците в общоградското тържество по случай националния празник на площад "Македония". Тук с военен ритуал бе издигнат националният флаг и прозвуча химнът на България. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници отслужиха молебен за благоденствие на българския народ. В памет на загиналите за свободата с тържествен ритуал ръководители на общината и на областта, представители на политически и обществени организации положиха венци и цветя пред монумента на легендарния воевода Гоце Делчев.

В празничния ден благоевградският ансамбъл "Пирин" и млади таланти от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград разкриха чрез музиката, песните и танците си красотата на българския фолклор, напомняйки, че традициите са живи, съхраняват се и се предават от поколение на поколение. Прозвучаха и вечни творби за свободата и загиналите за нея, писани от класици на българската литература.

Тържествено шествие на деца, ученици, граждани, носещи в ръце 25-метров български трибагреник и водени от кмета на общината Калин Каменов, премина днес по улиците на Враца в началото на честването на националния празник.

Официалното отбелязване на 141-годишнина от Освобождението на България и на националния празник на страната продължи на площад "Христо Ботев", докъдето стигна шествието. Почетен караул от военно формирование 54 990 издигна националния флаг с церемония пред паметника на Войводата.

"Днес не са нужни високопарни думи, нужно е да помълчим, да отдадем почит пред онези, които отдадоха живота си на нашата свобода и гордо да развеем трибагреника", каза в словото си за празника кметът Калин Каменов. Припомняйки ентусиазма, надеждата, единението и родолюбието от онези дни преди 141 години, той заяви, че тях трябва да предадем на децата си, както и посланието, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му.

Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий. В архиерейското си слово за празника той посочи, че днес трябва да си спомним за всички военни и опълченци, положили живота си по бойните полета на Освободителната война, както и за всички онези възрожденци, които през столетията на робство всеотдайно и неотстъпно са проправяли пътя към свободата на Отечеството. Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Официалната церемония завърши с тържествен марш на Почетния караул на врачанския военен гарнизон. Празничният ден във Враца завърши с традиционното "Дунавско хоро" на централния площад и концерт.

Радомирци поднесоха цветя и венци пред паметника на Никола Корчев. Последният знаменосец на Самарското знаме е родом от радомирското село Долна Диканя. В радомирското поделение от 1 септември 1878 г. до 1881 г.е било съхранявано Самарското знаме, пред което княз Александър Батенберг е идвал два пъти да се поклони. На 20 юли 1880 г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара. С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора. Тогава князът обявил и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп.Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

По време на Руско-турската Освободителна войната в българското опълчение са постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, като трима от тях геройски загинали.

Тържествено шествие премина през центъра на града до площад "Свобода". На тържеството присъстваха потомци на Никола Корчев. Кметът на общината Пламен Алексиев поздрави жителите и гостите на празника.

С церемония по издигане на националния трибагреник на централния площад "Севтополис" в Казанлък бе отбелязана 141-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Почетният караул на представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада бе приет от командира на бригадата бриг. генерал Пламен Йорданов. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия Отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

Ученици на СУ"Екзарх Антим I" изпълниха литературно - музикална композиция, посветена на националния празник Трети март. На официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България в центъра на Казанлък присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общината, на Общински съвет - Казанлък, културни институти, родолюбиви ученици и граждани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Трети март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103.....кореспондира с факта че България е превърната в Милиционерия, а Финландия цъфти защото не лежи и никога не е лежала на оправници с манталитет тип селяндуризъм. Фактът е като една дебела и дълга краставица която е напъхана много на дълбоко в съвремения български ***. Ето го факта, от сега и занапред!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това че си бил във Финландия как кореспондира с факта, че Руската империя освобождава България, а държава Финландия по това време даже и не съществува?
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 100Не но съм бил във Финландия която е на 500 години пред България - превърнатата в *** от българските родолюбци в нея!
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие сте позор за Свободата. Колкото и знамена да веете, няма да промени факта, че сте се поробили на жалкия диктатор Бойко и го търпите да ви управлява. Това ли ви е свободната държава - тази мафиотска тирани----------А за диктатора Орешарски дето изби 200 000 българи за една година нито дума не обелваш?
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но са свършили работа за 120 000!---------Ти там ли си бил да ги гледаш?
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Стига с тия финландци ,където уж ни освободили,те не са били повече от 1200 войника"Но са свършили работа за 120 000!
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник, а бе не е девети септември но все пак е празник ми казва един съсед. Цял ден си мисля луд ли е или по зле - комунист.
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От какво сме се освободили, след като в новите "учебници" по история пише, че не е имало робство, а мирно съжителство?????
94
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-срамното е поведението на Бойко при посещенията му в Анкара. Зад него вместо българския флаг слагат турския многократно и тоя смешен мишок нито един път не посмя да повдигне темата.
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48 Стига с тия финландци ,където уж ни освободили,те не са били повече от 1200 войника !То има мазохизъм ама пък чак толкова..!!!
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87 Българатската армия спечелила всички битки на бойното поле!!!Няма да задълбаваме във воените успехи на БА,ама се сещам от раз,за битката при р.Брегалница Македония по време на Междусъюзническата война и до колкото се сещам бяхме победени от сърбите ,а при Кукуш от гърците!И как така стана ,та загубихме войната при положение ,че според теб спечелихме всички битки ?
91
3
 
9
 
! Отговори
тя преди 5 години
И на този ден прости и злобни хора плюят !
90
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Търговията на роби и данъците в Османската Империя са били изцяло в еврейски ръце, 99% от везирите са били евреи, нещо повече Константинопол е нападнат от Османската Империя точно в деня на Пасха!Седалището на Синедриона е бил в Цариград!Евреите мразят източноправославните християни и ги смятат за смъртни врагове!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!Агент Кейлъб Шанахан!ЦРУ!!!
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит освободител 1 и освободител 2 на русофилите !
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честита баба Марта на 3 март !
87
2
 
15
 
! Отговори
Отворете си очите преди 5 години
Преди 3-ти март територията на днешна България е била забравена от Бога.Никаква държавна структура, освен конаци и дребни османски бюрократи, чиято единствена цел е било събиране на данъци от населението.На територията на България не е имало:-Нито един университет или учебно заведение по-голямо от килийните училища-Нито един опера, театър, библиотека-Нищо не е развивало науката и културата, освен ограничената църква-Всички средства са били източвани в посока Цариград
86
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще се освободим от Русия ?
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я,да видим за 141 г. какво успешно нещо направихме! Три много важни за нас войни загубихме, и от 7млн.българи ,останхме 5млн..----------Българският народ и Българската армия спечелиха всички битки на бойното поле - българските войници и офицери са наречени прусаците на Балканите от западно европейските воени обозреватели.А, политиците и управниците ни погубиха всички победи на Българската Армия!Чети, бе момче, чети...
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съседа ми от терасата ми викаше честит трети март и размахваше руското знаме.
83
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Венециянските евреи търговци и банкери са финансирали и настройвали Султана да води войни с европейските народи !!!Руският Цар и Руската Империя са били най-голямата заплаха за ционистите евреи, и те правят ВОСР, превземайки най-голямата страна в света!Четете неофициалната история селяни прости, там е истината, а не това каквото ви пишат в медиите и учебниците!Само че неофициалната история не може да я прочетете отникъде, а трябва да усещате вибрациите на отминалите епохи селяни прсти!Хю!ЦРУ