Свободата и справедливостта не се дават даром. Трябва да се отстояват!

Политиците изопачавали спомена за Руско-турската освободителна война
Обновена: 3 мар 2019 20:34 | 3 мар 2019 20:10, Нели Христова
133

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстоява. Върху това акцентира президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния ни празник.

Още по темата

Според него през годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война е изопачаван според политическата конюнктура на момента.

Държавният глава напомни, че преди 141 години на днешната дата възкръсна България.

"Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха   християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха  фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци", каза той.
 
Президентът допълни, че свободата дойде с щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.

"Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме",  отбеляза Радев.
 
Той цитира и руския историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, който казва: "Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик".
 
Според държавния глава българският народ  завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода, защото така повеляват християнското човеколюбие и собственото ни достойнство.
 
"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", завърши Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей ,колко ги мразите руснаците.Не били те нямало освобождение всичко било тънка далавера за "проливите". И какви проливи?Те са на 1000 километра от България. Четете исторически факти всичко останало са глупости. Русия си е била европейска държава -империя но комунистите и болшевиките са съсипали всичко.Петър Велики е построил град който продължава да е един от най-красивите и величествени в света.Санкт Петербург. Сталин е строил жп линия да свързвала лагерите и затворите в Сибир.
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toчно казано. Нали бил летял на F-ка защо сега РИВЕТЕ? Защото сте алчни, крадливи г.ерб.ер.астки ***!
66
21
 
10
 
! Отговори
Румен Радев преди 5 години
Гаварит Масква!
65
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мър...ляви гербажийски под.логи.И да пищите пак ви мразим безплатно.
64
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
словото на борисов бе най-добро - балансирано-неутрално, с акцент към българският дух, който и в действителност е в основата на освобждението и изобщо на оцеляването през тия 500 г.участието на наемната руска армия във финалният етап на освободителната борба, трябва да спре да се хиперболизира и едва ли не да се обожествява.обичат много бля довете да манипулират, да упражняват диктат, чрез насаждането на чувството за вина и задължение. това е много гнусна, долна манипулация
63
26
 
12
 
! Отговори
Опълченец преди 5 години
... замръзнали под преспите на Шипка ...Радев, ти и за oвчap не ставаш!***
62
2
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 5 години
Всички Коментари , подкрепящи Освобождението на България от Турско Робство бяха изтрити от Редактора .
61
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, дядо Вазов по повод Шипка, вместо "грабвайте телата" е трябвало да напише - пригответе снежни топки...Решетников да ти беше дал някоя книга за историята на България...Дpъвник.
60
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ беше нещо неадекватен. И непрекъснато се клатеше. Да не е прихванал от Юнкер?
59
15
 
7
 
! Отговори
Big daddy преди 5 години
Bulgarite praznuvat 4e sa gi zarobili rusite.sme6na rabota.jalka naciq.
58
16
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Комунистите много ги бива в приказките. В делата си обаче винаги са послушни на Кремъл. Факт.Кога ще се еманципирате от БСП и московските си ръководители, др. (п)Резидент?
57
14
 
12
 
! Отговори
Русомраз преди 5 години
Радев - рибо, кой е замръзнал в преспите на Шипка, много държа да ми обясниш?!?Боевете там са Август месец!А руснаците минават балкана зимата през Арабаконак, Троянския, Златишкия проходи. Пробват и през Етрополския но се връщат...
56
5
 
9
 
! Отговори
Agata преди 5 години
BalgRite sa tolkova pasivno pleme te ne sa narod i naciq.4akat vse nqkoy da gi osvobodi.nay jalkoto pleme izob6to.jalka rabotam
55
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев Плевнелиев познаваше историята поне ати
54
2
 
6
 
! Отговори
WHOA преди 5 години
Слави Трифонов и Краси Радков на въже - и двамата. Отстоявам свободата и правата си да кажа, че това ще бъде най-правилното действие за всичките 28 години.
53
14
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
"Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра."Откога пък комунистите станаха защитници на християнската вяра, др. (п)Резидент?
52
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги гледам герберската трупа едни омърлушени, омърлушени.....Като на заколение.
51
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Президента! А ББ стоеше като кръпка на фона на тържеството.
50
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гумен решетников грипенов, вчера полегна на столтенберг, днес полегна на газпром.как му се викаше на такъв ?!?11 хилки взимаш, ама си дал за това и душата си, и егото си и съзнанието си. напълно контролируем и държан изкъсо и под око от назначилите го - бивша говорителка в бнт, и един психопат - "професор" по алабалистика от су, с фашистки наклонности, чест гост в телевизия "алфа" ...бета и омега
49
18
 
7
 
! Отговори
Вин преди 5 години
Освобождението на християните под игото на исляма е една химера. Българите тук са по-заможни и живеят по-щастливо от селяните в Русия. Тяхното най съкровено желание е освободителите да напуснат колкото е възможно по-бързо страната им ген. Тотлебен