Свободата и справедливостта не се дават даром. Трябва да се отстояват!

Политиците изопачавали спомена за Руско-турската освободителна война
Обновена: 3 мар 2019 20:34 | 3 мар 2019 20:10, Нели Христова
133

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстоява. Върху това акцентира президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния ни празник.

Още по темата

Според него през годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война е изопачаван според политическата конюнктура на момента.

Държавният глава напомни, че преди 141 години на днешната дата възкръсна България.

"Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха   християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха  фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци", каза той.
 
Президентът допълни, че свободата дойде с щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.

"Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме",  отбеляза Радев.
 
Той цитира и руския историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, който казва: "Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик".
 
Според държавния глава българският народ  завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода, защото така повеляват християнското човеколюбие и собственото ни достойнство.
 
"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", завърши Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен35....Ей измислен герой я се скрий в дупката, от която си се пръкнал. Човекът застава като мъж и казва, това което целия народ мисли.
27
25
 
11
 
! Отговори
чисти сметки преди 5 години
Платено в брой 32,4 тона, Северна Добруджа, Македония и 140 години унижения.
26
17
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво г-н Президент !Достоен български офицер !
25
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво празнуваме днес? След като децата ни учат, че е имало османско присъствие, от какво се освобождаваме?
24
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че изопачаваха историята вече от много време го виждаме, те дори не смееха да кажат на глас кой ни освободи и от кого сме освободени. Намери се най-после човек, който да го каже на глас. Поклон господин Президент!
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чии х.*** търси на нац.празник най-големия нац. предател,СИМЕОН КОБУРГОТСКИ,ТОЙ Е ЗА ЗАТВОРА,НАРОДА ГЛАСУВА ЗА НЕГО,А ТОЙ ПРЕДАДЕ ВЛАСТТА НА КОМУНИСТИТЕ И ОТ ТОГАВА БЪЛГАРИЯ Е В НЕМИЛОСТ И АГОНИЯ,МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ!
22
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е достойният президвнт
21
18
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румене, пращай бб и цц в пандела. Краят им се вижда!
20
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А българите, вместо да си отстояват свободата, я продадоха на Брюксел за шепа откраднати фондове.
19
10
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
контролиращия дискусията е добър човек, но жена му е доста по добра, вервайте ми.
18
35
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Румене ти си грешна салага!
17
18
 
13
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
комунистите ше си докарат ишиас и дископатия, почнали са теманетата пред везира още преди да е кацнал в софия
16
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ИМ СЕ ВЪРТЯТ В ГЛАВИТЕ ДОН КИХОТОВСКИ МЕЛНИЦИ И ВОЮВАТ ЛИ ВОЮВАТ
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
14 ноември 28 ноември 1885 г. --> букурещ 3 март 1886 г Това трябва да се чества на 3 март! Това е истинската дата! Като функция от нея, следва 5.10 (22.09- нов стил) 1908 г
14
26
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Абе това не е ли същата реч от миналата година? Киро Фасо го няма тая година, ама Медведь пришел и пак ще му дърпат ушите на туй нещо, дато мяза на онуй нещо.
13
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОЖЕ ТОЗИ ЦИТИРА ДОН КИХОТ
12
9
 
3
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
До 2т литвай силно и ускорено кьм неизвестното
11
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от какво е "освободена" българия, като е имало присъствие?колко злато плаща българия на рассия след "освобождението"?освобождението не е някакъв еднократен акт, не е някаква спечелена битка, след която се пръква това "освождение". освобождението е цял процес, продължил няколко десетилетия и е плод на духа на българите и желанието им за свобода (която излезе мираж на практика) и не трябва да се преекспонира "помоща", която някогашната наемна руска царска армия, на финала на този процес
10
18
 
6
 
! Отговори
Признателност! преди 5 години
Да почетем с отделна минута мълчание загиналите под Шипка, край Плевен, Пловдив и Ст Загора, турски заптиета, яничари и аскери защото ако те небяха положили животите си в тези освободителни за нас битки, свободата нямаше да дойде на 3 Март преди 141 годиниВсеки загинал турчин във Руско-Турската война може да не е живал честно и достойно ноБългарският народ му е признателе и сме му благодарни защото със смъртта си е спомогнал на 100% за нашето освобождение и възстановяване като народ и култура
9
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее България! Само тук се чувствам добре.