Свободата и справедливостта не се дават даром. Трябва да се отстояват!

Политиците изопачавали спомена за Руско-турската освободителна война
Обновена: 3 мар 2019 20:34 | 3 мар 2019 20:10, Нели Христова
133

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстоява. Върху това акцентира президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния ни празник.

Още по темата

Според него през годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война е изопачаван според политическата конюнктура на момента.

Държавният глава напомни, че преди 141 години на днешната дата възкръсна България.

"Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха   християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха  фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци", каза той.
 
Президентът допълни, че свободата дойде с щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.

"Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме",  отбеляза Радев.
 
Той цитира и руския историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, който казва: "Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик".
 
Според държавния глава българският народ  завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода, защото така повеляват християнското човеколюбие и собственото ни достойнство.
 
"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", завърши Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
8
 
! Отговори
тя преди 5 години
Радев - най- достойния президент на България!
87
1
 
8
 
! Отговори
пецата преди 5 години
всеки път като видя мадридския дедо на снимка и ми изчезват от джоба 1-2 лева
86
3
 
8
 
! Отговори
VIVA BULGARIA преди 5 години
До сюлеман пашаА завладяването на България от османлиите какво е?! Благодарете на Великите сили, и най-вече на Великобритания, че спряха руснаците! Иначе щяха да превземат и Константинопол и да ви превърнат в поданици на Великия руски цар! Турците са нагла ***, но винаги си намират майстора!
85
12
 
2
 
! Отговори
случихме на министър преди 5 години
Затова уважавам Байко. Защото отстоява България въпреки заговорите и интригите.Да се надяваме че няма да посмеят да постъпят както със Стамболов, но каквото и да направят, Бийко вече издигна своя монумент.
84
4
 
4
 
! Отговори
успехи преди 5 години
На първа снимка Бойко пожелава на Румен Радев да се държи като мъж и да отстоява Българския интерес.
83
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До сюлеман пашаВие сте завоеватели.Не ви е тук мястото,особено с вашите аллахови ценности.Нищо не сте ни дали,сами сме си го взели обратно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
82
1
 
6
 
! Отговори
факти преди 5 години
До КРАЛИ МАРКОИсторията говори, че Крали Марко е загинал във служба на султана на бойното поле!!!!!Тежката кавалерия на цар Иван - Шишман също е служела на султана!
81
1
 
7
 
! Отговори
АВС преди 5 години
а вие како направихте за бг............. всичко свято разрушихте дори ни отнехте чест свобода и достоинство получихме от демокрацията
80
4
 
14
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
Най великия президент който сме имали - Румен Радев. Благодаря Ви Господин Президент за истинските неизопачени факти. Обичаме Ви
79
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко как е стиснал устни.Ех,пуста злоба и завист.
78
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента винаги говори истини,ама дали има кой да го чуе?
77
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИТЕ ПРАЗНУВАХА, ТРЕТОПОЛОВИТЕ ПЛЮЕХА.К`ВО ДА ГИ ПРАВИШ, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ***,ЕРАСТИ
76
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко как е стиснал устни, яд го е, че на зарята е на заден план. И защо през цялото време все пристъпваше от крак на крак като танцуваща мечка ? Сигурно го работи простатата вече.
75
25
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Зеленият чорап е срам за България... - днес ще го гази мечката...
74
10
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 5 години
Някакъв Гуайдо призова ,, стабилната Венецуела " към бунтове !Българино , покажи на Собственика на ГЕРБ , че искаш да живееш нормално ,а не мафиотско ограбен и стабилно беден , патриотично унижен !
73
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО "ОПЪЛЧЕНЕЦ"Стотици руски воини са замръзвали на Шипка по време на зимното стоене.А ти, *** , чети история, че и за ч.п за зеле не ставаш
72
17
 
5
 
! Отговори
управници преди 5 години
Управление на страната САМО ОТВЪН. Чужденци на заплата.Нашите най-способни, но ги убиват платени убийци с руски рублевки!!!!!!!
71
21
 
5
 
! Отговори
сюлеман паша преди 5 години
ВИЕ ПЪРВИ Я ЗАПОЧНАХТЕ ТАЗИ ВОЙНА И НЕКА АЛЛАХ ВАС ДА СЪДИ!!!!ЗА НАС ТЯ БЕШЕ ВЕЛИКАОТЕЧЕСТВЕНА А ЗА ВАС ЗАВОЕВАТЕЛНА!Още през 1870 година дадохме автономия и екзархия! Какво искате повече?Стамболов е настоявал пред султана за конфедерация с Турция!Крепостните са падали на колене пред Алекксандър втори да ги пощади от свободата!
70
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и позор за българския народ е този жалък Радев да ползва националния празник на България за собствени политически цели, както и онова нещо Ниновица също отвратително е!!!
69
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори Русия да е следвала своите имперски цели като завоевател ,аз съм благодарна на съдбата,че е спечелила тази война, дори благодарение помощта на местното християнско население,благодарна съм ,защото сега съм християнка,нося българско име и живея в християнска държава,не съм забулена и не съм във вилаета на диктатора Ердоган и не се кланям на някое килимче пред ходжата,да живее ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!Поклон пред всички загинали за нас българите!