Обучение в чужбина- солено: 45 000 лв за година в Англия

До 10 000 българи избират чуждото образование пред нашето
5 мар 2019 07:40, Петя Славова
17
Обучение в чужбина- солено: 45 000 лв за година в Англия
Снимка: pexels.com

Между 8000 и 10 000 българи избират да следват в чужбина през последните десет години. Това показва изследвания на база "Финансов наръчник на кандидат-студента", пише "Монитор". Таксата, сумата за общежитие или квартира, както и джобни за храна варира в различните части на Европа. Най-скъпо ни излиза най-желаната от нашите студенти страна – Англия, където родителите трябва да броят поне 45 000 лв. за година.

В Дания образованието е безплатно, но за да успяват да преживяват нашенци, трябва да могат да си подсигурят поне 1/3 от сумата за Острова – 13 500 лв. Без значение от специалността в най-желаната дестинация Англия таксата за обучение и фиксирана – ‎£ 9250 или 21 044 лв. Най-голямата българска общност е в Ковънтри, където средният седмичен наем е ‎£ 153 или 348 лв. Това означава, че на месец нашенци трябва да приготвят по ‎£612 или 1393 лв.

 Разходът за покрив над главата на родните студенти може да падне драстично, ако си намерят къща, която да делят. Седмично тя излиза около ‎‎£80 или 182 лв. Това означава, че наемът на къща за месец излиза 2 пъти по-евтино от общежитие – 728 лв. Така ако приемем, че студентът прекарва цялата година там, то за общежитие ще плаща по 16 716 лв, а за къща 8736 лв. "Първата година препоръчваме студентът да живее на общежитие, защото се адаптира по-лесно, а и не се занимава със сметки", обясни консултантът Стефка Златева. Според наръчника
разходите за живот за месеца варират   между ‎£200 (455 лв ) и ‎£350(796 лв.)

Това са между 5460 - 9228 лв. годишно. Ако студентът е почитател на баровете и забавленията, със сигурност ще му се наложи родителите му да заделят по-солидна сума. Така сметките показват, че за година в Англия родителите трябва да предвидят около 45 000 лв. И тази година обаче студентите имат възможност да се възползват от пълното кредитиране на образованието си и да мислят само за битови сметки.

Въпреки завишените критерии последните години Дания също остава сред търсените страни с безплатното образование, което предлага. В скандинавската страна обаче стандартът на живот е сравнително висок. За квартира или общежитие студентите трябва да подготвят между €250 (488 лв.) и €550 (1075 лв.), като най-скъпо е в столицата Копенхаген. Месечните им разходи пък варират между €320 (625 лв. и €550 (1075 лв.). Така за година на родните студенти са им необходими между 13 500 и 26 000 лв. Допълнителна възможност пред тях е почасовата работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Учил съм и в БГ, и в чужбина. Зависи в колко сериозен университет си, каква е нагласата ти. Аз в тая статия прочетох само, колко ше има да краднат мама и тати за малкото милениалче с пренапомпано его, щото само острова, вийш ли. В Дания няма такса, да. Но това е един от малкото плюсове. Всичко останало е като в таксиметрова кола. По-добри опции са Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, а ако щете - Полша, Австрия и Чехия. Таксите са символични, другото си е с пари. А льольовците арбайт нещо?!?
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време като търках *** из Търново един преподавател разнищваше етимологията на разни термини и чуждоземски думи, та за едната каза , че означавала "търсещ познание" (или нещо от сорта) и каза че преподавателите в университета , не са там да те учат , а да ти покажат как да намериш познанието. И беше прав, ако ти не си отишъл да търсиш , времето и парите ще отидат на вятъра.
11
4
 
11
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
До болезнен фактКато завършил във великата "София" и завършил в чужбина... ще ти кажа, че в чужбина университетите са на съмвсем различно ниво и не учат на мързел и как да се преписва (пример СУ, ТУ-София, УНСС и прочие ). Също доста от курсовете имат домашни и проекти, които ти помагат да се развиеш практически. Развиетие на човек опира до това колко той иска да се развива и какви възможности има. В България университети в днешно време са пародия......
10
2
 
11
 
! Отговори
Висше образувание преди 5 години
Когато си пpocт цъpвyл, образованието не помага.
9
15
 
12
 
! Отговори
болезнен факт преди 5 години
и безплатно да ми е пак няма да отида да учазащо ли?ами защото завършилите са зомбирани, с промити мозъци идиалистибез умения могат само да филосовстват, да говорят отнесени нещаи купа сено не могат да разделят на две магарета
8
1
 
23
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Образованието в Северозападна Европа може да бъде чудесен старт в живота,но може и да е едно голямо НИЩО!Всичко опира до човека,неговите качества и усилията,които полага.Иначе е прав един по-долу-инвестицията трудно се избива в България,да не кажа невъзможно.Може би само от "калинките" ако се прикрепят трайно.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно човешкият живот е отишъл където и да си, защото Бил Гейтс, Стив Джобс и арабските шейхове са нищожно количество от човешката популация.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после кво.... хлъц. Не знам какъв процент си намират работа по специалността която завършват там, но мисля че е минимален. Повечето почват някаква съвсем друга работа, само и само да са там, защото не върви веднага да се върнат.Но, хубавото е че сега има опции, може да се пробва навсякъде из ЕС, което не е малко.
5
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще се връща в България тази инвестиция няма избиване и не си струва. Ако иска да живее в Англия, която се превърна в едно прескъпо гето, то има някакъв смисъл, ама пак Божа работа.... Зависи и късмет, и какво учиш. Иначе възпитавайте родоостъпници и търсачи на лесен живот и на хляба мекото. Все пак модерни времена сме. Играйте партиотични хора на 3март в чужбина.... и си внасяйте данъците пак там.
4
17
 
16
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Сметката е вярна Какъв възрожденец бре, аз бях навремето такъв и разбрах едно, МАЙНАТА им на възрожденците, ще си платя образованието на детето колкото и да струва и да се оправя някъде по света, не си заслужава да си отиде още един човешки живот, като на куче без история в тая толкова любима българия
3
2
 
12
 
! Отговори
Сметката е вярна преди 5 години
До пътникИма нещо такова,макар и не на 100%.Да кажем,че полученото образование не струва повече от половината на това,което е платено.Ама в търговията(с каквото и да е) е така-трябва да намериш купувач на стоката,убеждавайки го,че е това,което му трябва.Което в повечето случаи е далеч от истината.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Англия и Лондон специално общежитието е около 800-900-1000 паунда.Джобните са около 500-600 за най-минимални нужди!Сложи и самолетни билети за 2 пъти в годината и т.н.
1
0
 
20
 
! Отговори
Сметката е вярна преди 5 години
За 3 години-50 000лв+27 000паунда студентски заем(70 000лв).Общо 120 000лв.Да видим ще има ли полза от цялата работа.Интересното е,че всичко това е отишло при месечен доход на домакинството от 1600лв и заем от само 15 хиляди.Не е лесно да се правиш на възрожденец....