Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова

Интересът към АЕЦ "Белене" - сериозен, "Турски поток", съобразен с ЕК
Обновена: 5 мар 2019 13:31 | 5 мар 2019 10:13, Веселина Йорданова
143
Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова
Снимка: БТА, архив

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия след разговорите между премиерите Борисов и Медведев на енергийни теми.

Още по темата
Тя посочи пред Нова телевизия, че националният ни интерес и политика в областта на енергетиката са ясно определени и свързани с това да има сигурност на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите.

Министърът коментира изграждането на АЕЦ "Белене", като заяви, че сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. "Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри, в това число и параметрите, свързани с финансите", каза Петкова.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. Петкова напомни, че имаме платено оборудване, площадка, която е лицензирана и са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тя изтъкна, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

"Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта", каза още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Към проекта имало сериозен инвеститорски интерес - от китайска, френска, корейска, руска страна.

Енергийният министър уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за "Турски поток" е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция "Провадия" до българо-сръбската граница.

Всичко, което сме направили по изграждането на "Турски поток", е изцяло съобразено с европейските правила и защитава националния ни интерес, изтъкна още тя.

"ЕК е убедена в това, че България работи за диверсификация именно чрез изграждането на липсващата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които трябва да изградим със съседните страни", посочи Петкова и допълни, че приходите, които ще се реализират от газопровода за година, са над 397 млн. лв., тоест до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията.

Министърът каза още, че и България, и Русия са извлекли своите поуки, свързани с реализацията на проекта "Южен поток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
до39 преди 5 години
ми поинтересувай се, ама английски ти требе
38
4
 
11
 
! Отговори
до Велик срам за ГЕР преди 5 години
ти май си от кликата на Сашо Дебелее и Ивчо Инже войвода. Кой ли ви се връзва на глупостите.
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до1Холандска е колкото ти си марсианец. Стига с тия русофилски глупости. Омръзнахте на всички с вашта дивашка омраза към България.
36
0
 
7
 
! Отговори
до35 преди 5 години
явно си доста неук щом мислиш че при сделка печели единия а другия е на загуба
35
7
 
7
 
! Отговори
до1 преди 5 години
само че Лукойл е вече е холандската Lukoil Europe Holdings, нищо руско
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според тази жена България ще спечели близо половин милиард , а Русия е на загуба !Благодаря ти г-жа Минитерка , умно ще ги изиграеш , а те се натискат , а ??? ХА-ХА-ХА !!!
33
5
 
10
 
! Отговори
Сигурейшън преди 5 години
Едно е сигурно, наште дъ*а ще треперят от студ. Всяка година ще намаляваме потреблението на ток и парно, и всяка г. ще идват все по-скъпи сметки за същите.Накрая ще ни продадът жилищата частните бандюги, пардон съдебни изпълнители, защото няма да си плащаме и сградна инсталация.Ако успеем да продадем старото жилище у центъра и купим стайче без парно у Люлин 52, ще увеличат цената на въглищата, дървата и свещите,въглеродните емисии.Пак ще треперим,и ще помним думите на Тошо, за целуването на Д
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай документи, че Борисов е разграбил Булгартабак?
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата между : разграбването и фалита на Полимери от Банев и разграбването и фалита на ,, Булгартабак " от Бойко Методиев Борисов ? Разликата е само една ... Банев е в затвора .
30
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До АнонименСпоменатият от теб процент по определението на депутата от БСП и ярък путлераст проф. Иво Христов е дебилен.
29
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Не знам какъв е този национален интерес освен руски, България да тегли заем за строителство на газапровод, който ще се изплати едва след 20 години от получаваните транзитни такси. Петкова явно работи за руските интереси и ги счита за национални? Няма нормална държава, която ще направи подобно нещо!
28
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие с Орешарски преди три години през 2014 бяхте на власт, кое ви попречи да реализирате някой енергиен проект?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай документи, които доказват тези комисионни по доставките?
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен комисионни при доставка на F 16 от САЩ , сега Собственика на ГЕРБ се гласи и за руснаците и почивка 100 години ( с правнуците ) в и около Барселона !
25
1
 
10
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
Поредният заробващ експеримент, но втасал за ''усвояване'' ...... Децата и внуците ни ще плащат !
24
1
 
11
 
! Отговори
КараКанчева преди 5 години
ЖАЛКИ СТЕ , МИЛО !
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, какъв интерес си знаете? Интересът ви е такъв, че от 10 години не е реализиран нито един голям енергиен проект. Боко лично се похвали как бил спрял трите големи руски проекта. Освен да позира пред обективи друго не прави. Още като го изгониха от Москва му казаха да си опечем работата с ЕС и те газ ще ни дадат. И за какво го докара с толкова зор тука? За да го видим как се снима и позира.
22
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е очевидно, ако беше Български поток, а оттук газта отиваше в Турция, ние щяхме да продаваме газ на Ердоган, сега благодарение на мъдрото ни решение да се откажем от проекта, Ердоган ще ни продава руската газ с надценка на нас. После някой да не ми разправя, че гроб не е турска партия. Я колко турци гласуват за гроб поне 100 хиляди са. В Турция на избори са втората политическа сила след ДПС.
21
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския народ 87 процента както е доказано при изследванията сме си славяни, славянобългари и русофили. Останалото сте вие, русомразите - турци, турски мекерета, част от ЛГБТ, тия дето ходят на паради, платена ИЗ М Е ЕЕЕЕТ, и може двама-трима да са пропагадно повлияни от медийната истерия. Дава ви се цялото медийно пространство и коментарите срещу глупостите ви ви пречат, не сте ли прекалено претенциозни и безочливи, не сте ли свръх нахални.
20
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден соросляка Румяна Коларова се пенявеше, че при комунизма сме имали български министър-председател, който не е говорел добре български а с руски акцент. А какво ще каже тоя същия соросляк, за това, че в освободена с руска кръв България са натрапени немските династии Батенберг и Кобург, довели ни до пет национални катастрофи, отрязали главата на Александър Стамболийски, които нямат нито една КЛЕТКА български геном. Слуги на немската политика.