Гаранция за честен вот ли е машинното гласуване?

Ветото на Румен Радев бе отхвърлено от депутатите
6 мар 2019 21:50, Нели Христова
12
Гаранция за честен вот ли е машинното гласуване?
Снимка: Булфото

Единодушно бе отхъврлено ветото на президента Румен Радев от депутатите в парламента, наложено по текстове от Изборния кодекс. БСП отново отсъстваха от заседанието. Те напуснаха парламента след като бе приет атакувания от държавния глава закон за изменения на ИК. Радев върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в отслабват механизмите за осигуряване на честни избори.

"Тази реакция беше съвсем очаквана. Не само от страна на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а и от всички политически партии. Основна причина за това бе, че на по-ранен етап заявихме, че ще внесем промяна в Изборния кодекс и ще работим за връщане на преференциите. Освен това започна и сериозен дебат по отношение на машинното гласуване", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя уточни, че е предвидено разширяване на възможностите гражданите да гласуват машинно. За управляващите обаче било ясно, че това не е гаранция за честност и прозрачност на вота.

"От 44 европейски държави само в една има частично такова гласуване - Кралство Белгия. Конституционният съд на Германия, например, е забранил използването на машини, тъй като са установили, че резултатите могат да бъдат манипулирани", допълни депутатът от ГЕРБ.

Десислава Атанасова отбеляза още, че с отсъствието си от парламента БСП губели дивиденти.

"С действията си социалистите не защитават позицията на своите избиратели в пленарната зала. 100 дни преди избори тях ги няма, за да бъдат ярка и силна опозиция", каза тя в студиото на Ганиела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това зависи от настроението на един човек. Може да е гаранция, може и да не е гаранция. Всички останали са стадо и тръгват след овчаря да доказват гаранцията или негаранцията.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всеки случай, машините са по-надеждни от Цветанов и Константинов!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За въвеждане на машинно гласуване у нас се говори отпреди изострянето на ситуацията във Венецуела. Прието е със закон да се въведе. Милиционерското "остроумие" на Цветанов тогава не се прояви. Законите в страната не се прилагат, като се започне от най-високо място. На това се казва всичко друго , но не и правова държава.
7
6
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
Машинното гласуване е гаранция че БСП винаги че губят, поради неграмотния им електорат.
6
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ЧИСТА ИЗМАМА ПРИ НЕГО НЯМА ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ ЗА ДА НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА А МАШИНИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ МАНИПУЛИРАНИ КАКВО СИ ИСКАШ!ПРИЕТО С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ И ДПС РЕАЛНАТА КОАЛИЦИЯ !
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да сложат на машините един бутон с надпис БСП и боядисан в червено,за да не се бъркат хората...
4
1
 
4
 
! Отговори
до Факт преди 5 години
при положение,че през ден се хаква някой сайт на неКОЙ минестерсто, мислиш ли, че този изборен резултат ще е истински, или няма да е нагласен?
3
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Машинното гласуване има едно голямо предимство-няма нужда да се печатат бюлетини,което пък дава възможност партиите да бъдат подредени на произволен принцип и размествани при всяко следващо гласуване!Така неграмотните и/или незнаещи български език са аут!Което пък ще стимулира масовото ограмотяване-нещо непостижимо с други средства!Така няма да се налага Валери Симеонов да блъска бабички по границите...
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Машинното гласуване е същото, с тая разлика че някой ще вземе много пари за машини. Единсвено гласуване в блокчейн има смисъл.
1
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП каквото и гласуване да има винаги ще загубят, само си намрат занимавка да се дърлят