Рекет с фалшиви катастрофи: Деца се хвърлят върху коли, родители пищят

Застрахователи: Тези престъпления се доказват трудно
7 мар 2019 12:00, Анисия Иванова
70

Измамната схема с фалшиви катастрофи у нас се разраства. Преди дни ви разказахме за младо момиче, което беше рекетирано за 300 лева от мъже, които твърдяха, че докато паркирала подпряла тяхната кола.

Деца от села край Ловеч пък рискуват живота си, изпречвайки се на пътя на автомобилите, а родителите им печелят от застраховката "Гражданска отговорност" или бързи пари, дадени от шофьорите на момента.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи, че между 50 и 100 млн. лева годишно е обемът на застрахователните измами в страната. 5-10% от платените обезщетения у нас са в резултат на измами, отбеляза той.

Още по темата

"Говорим за много сериозен терор върху застрахователите и обществото", заяви той в "България сутрин".

"Направихме справка, която показва, че в Български извор за две години няма ПТП с пешеходец, но в предишното село - Брестница, има 4 ПТП-та с пострадали пешеходци. Обикновено са малки деца", каза още Тодоров.

И даде пример с дете, което се хвърля срещу автомобила, който е почти спрял. След това се появяват 20-ина роми, които започват да пищят, а детето театрално влиза в роля. Целта е на момента да се вземат пари от шокирания водач.

Ромите от селото отричат да са част от подобна измамна схема, а полицията и кметството нямат данни за такива нарушения.

Адвокатът по застрахователно право Николай Димитров коментира, че България не е лидер в този вид измами - безспорен лидер е Италия, където това е масов бизнес.

"Случва се живи хора да получават смъртен акт и техните наследници да получават обезщетения за това. В България това са изолирани случаи. В тази порочна схема участват родители, деца, разследващи органи, служители на застрахователи", обясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че е много трудно да се докаже такъв тип измама, стана ясно още от думите му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Слагайте си видеорегистратори бе хора...
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе. Затова патлака винаги в гащите и га го извадя, бягат на посоки.... ***!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 999Ама те не са без надзор. веднага след като скочи пред колата ти малкото питиенце, от всички страни се вдига вой на роднините му, които стратегически са се разположили наоколо и веднага изскачат, за да кълнат и заплашват, а останалите предлагат да се разберете без полиция, "ама че шариш, бате".
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Бъди рахат!При този наплив от "нови" германци, французи и т.н. и там ще пропищят от всякакви видове циногойнерски номера.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камерата в колата става задължителна, както във всяка държава от 3-тия свят.Сега се чудя защо ли тези глупости не ги правят в САЩ, Канада, Франция, Германия
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По бай тошево време като изскочат такива набивахме газта
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен ми се случи в едно село преди 7 години. Две римлянки отдалече ги видях как надъхват ча вето, аз натиснах газта, вместо да се шашкам и само чух как черепа му изпуква под гумите. Минах с около 190 и е абсурд да са ми видели номера
42
1
 
9
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Бизнесът има интерес от това да се прекратят тези престъпни практики, но не иска да плати за това.... Реално, сметката я плащаме всички ние, а ползите отиват при бизнеса. Те и за пътища и инфраструктура не искат да плащат, макар че всъщност те имат най-голяма полза от тях.
41
0
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Освен това, заради все по-изобретателните престъпници, се налага създаването на нови служби и органи за борба с тях. Тези органи и служби обаче са на издръжка на държавата, а парите за тази издръжка идват от средностатистическите данъкоплатци! Тук бизнесът поема много малка част, защото приходите в държавния бюджет идват основно от данъците, с които се облагат доходите на обикновените граждани и ДДС, а не от минималния корпоративен данък - 10%, който така или иначе не се плаща в пълен размер.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаят за какво става дума, само полицията и в кметството падат от Марс.Или може би е логично да се запитаме, дали те не вземат лептата си за да "нямат данни за подобни деяния"?
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е задължителни видеорегистраториРешението е най-накрая тази държава да се размърда, а не да продава телкове за няма и три хиляди лева.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е задължителни видеорегистратори, както е в Русия.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"от селата",това обяснява всичко,там няма работа,има само глад!
36
0
 
25
 
! Отговори
999 преди 5 години
Това с изскачането на деца пред колите е много честа практика.Според мен трябва да има закон, при който да се глобяват родителите в такива случаи, за оставяне на децата без надзор.Само така тази практика може да бъде прекратена. Мисля,че има поне един смъртен случай на дете.
35
8
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Докато има пазарна икономика и парични системи, ще има и такива престъпления. Престъпниците винаги са поне една крачка пред всякакви законодателни и административни мерки, които се прилагат за борба с тях. В случая, представители на различни соц. групи, се борят за едно и също нещо - домогване до финансов ресурс. Обаче по различни причини - ромите, заради крайна бедност и невъзможност за реализация на пазара на труда. Застрахователите и разследващите органи, с цел осигуряване на доп. доходи...
34
2
 
25
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Как не понасям такива измекярри, не е истина просто. Мързи го да работи и гледа на чужд гръб и стрес да е леннтяин цял живот. И цялото общество страда, щото се затягат все повече мерките за доказване на сакатлък в ПТП същото е и с ТЕЛК-овете... заради едни мързелливци таррикати страдат едни други хора, които имат наистина нужда!!!
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правешки, ако не бяха твоите глупости, нямаше и да има БХК, Евророма и т.н.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бай Тошо, баш ти не се обаждай, че точно ти ги научи в град да живеят и за лежачка пари да взимат.
31
10
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
по мое време нямаше такива неща, нямаше и БХК
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново - практикува се отдавна в най-голямото ни гето.