Рекет с фалшиви катастрофи: Деца се хвърлят върху коли, родители пищят

Застрахователи: Тези престъпления се доказват трудно
7 мар 2019 12:00, Анисия Иванова
70

Измамната схема с фалшиви катастрофи у нас се разраства. Преди дни ви разказахме за младо момиче, което беше рекетирано за 300 лева от мъже, които твърдяха, че докато паркирала подпряла тяхната кола.

Деца от села край Ловеч пък рискуват живота си, изпречвайки се на пътя на автомобилите, а родителите им печелят от застраховката "Гражданска отговорност" или бързи пари, дадени от шофьорите на момента.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи, че между 50 и 100 млн. лева годишно е обемът на застрахователните измами в страната. 5-10% от платените обезщетения у нас са в резултат на измами, отбеляза той.

Още по темата

"Говорим за много сериозен терор върху застрахователите и обществото", заяви той в "България сутрин".

"Направихме справка, която показва, че в Български извор за две години няма ПТП с пешеходец, но в предишното село - Брестница, има 4 ПТП-та с пострадали пешеходци. Обикновено са малки деца", каза още Тодоров.

И даде пример с дете, което се хвърля срещу автомобила, който е почти спрял. След това се появяват 20-ина роми, които започват да пищят, а детето театрално влиза в роля. Целта е на момента да се вземат пари от шокирания водач.

Ромите от селото отричат да са част от подобна измамна схема, а полицията и кметството нямат данни за такива нарушения.

Адвокатът по застрахователно право Николай Димитров коментира, че България не е лидер в този вид измами - безспорен лидер е Италия, където това е масов бизнес.

"Случва се живи хора да получават смъртен акт и техните наследници да получават обезщетения за това. В България това са изолирани случаи. В тази порочна схема участват родители, деца, разследващи органи, служители на застрахователи", обясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че е много трудно да се докаже такъв тип измама, стана ясно още от думите му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Записите от видерегистраторите да се признават като доказателство при съдебни процеси и при доказана невиновност от страна на водача на МПС при подобни инциденти - съд за изнудвачите!!!Новите генерации видеорегистратори имат много по-голяма "разрешителна способност" от много охранителни камери!
8
0
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
това село е на магистралата за варна трафикът е много оживен така че караитевнимателно през селото
7
0
 
17
 
! Отговори
тиква преди 5 години
за всяко произшествие на пътя си има застраховател да го разследва и компенсира това е целия смисъл на застраховката и който се поддава на шантаж не е наясно
6
1
 
17
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Анонимен 3не схващам кое в случая има някаква връзка с евроатлантически ценности?поясни иначе ще излезе че си поредния еснаф който няма елементарно разбира от този тип ценности
5
0
 
51
 
! Отговори
шматка преди 5 години
При такъв случай казваш твърдо:Викаме полиция и ония се разбягват като мишки.Целта им е да вземат пари от ошашавения шофьор.Не се поддавайте на евтини номера.Обаждайте се и на застрахователя.Той няма интерес да дава пари.
4
0
 
31
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
решението е много лесно всяка кола се монтира камера заснимаща отпред и отзад и във всяко населено място масово се инсталират камери особенно покрай гетата и решението е намерено дори няма да е и скъпо,камерите също могат да послужат и за евентуално друго ПТП улесняващо разследването на евентуален спор при катастрофатоплата вода вече е измислена на запад на нас ни остава просто да я копираме кое е толкова сложно?
3
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроатлантически ценности. Кво да се прави.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми купувате стари коли по на 20 години купете си и видеорегистратор пари ли нямате !???
1
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Брестница винаги ме спират чаветата да им давам стотинки, не бих се учудил ако наистина е мятат пред колите да рекетират хорицата. Що си мислите, че Хемус не бързат да го правят ? Идеално си им е пътят до Варна да минава през малки села като Брестница - норвежците припечелват, има и за мързеливия ушев... Целия електорат е доволен.