Обеззъбена нация сме! 2 млн. българи с поне един изваден зъб

Българите масово не ходят на зъболекар с години
44

Българите сериозно подценяваме здравето на зъбите си. Голяма част от населението не е посещавало зъболекар от няколко години. Около 2 млн. българи са с поне един изваден зъб.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков акцентира върху важността родителите да са заложили в ценностната си система, че здравето на устата е неразделна част от общото ни здраве.

"След 10 ноември държавата излезе от най-важната си функция - профилактиката. Това не е работа на НЗОК, тя плаща за здравни услуги. От 2009 г. държавата влезе в ролята, която трябва да изпълнява. Никъде в живота ни няма безплатни услуги, някой го плаща това нещо", коментира той в "България сутрин".

Д-р Шарков се позова на статистика, според която 18-годишните българи вече имат поне по един изваден зъб.

Извадените зъби при 34-35-годишните са 6, а освен това те имат 17 засегнати от кариес зъби. При населението над 60 години 20% са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% са без зъби в долната челюст, а 13% са без зъби в устата.

Д-р Шарков призна, че пакетът за орално здраве е беден, но подчерта, че много малък процент българи влизат да се лекуват.

"Оралното здраве е неглижирано", алармира той пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че стоматолозите у нас са около 9400, но много от специалистите се ориентират към работа в чужбина заради заплащането.

Според д-р Шарков зъболекарите у нас са най-нископлатени, но пък работят с най-модерната техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
безработен висшист преди 4 години
Колкото до миенето на зъбите, в седмицата да ги измия един път или два пъти най-много. т.е. 2 дни в седмицата. И то разбира се само с четка и сол, а пасти за зъби не купувам и не съм купувал с години, просто защото от години нямам абсолютно никакви доходи.
39
0
 
0
 
! Отговори
безработен висшист преди 4 години
"Извадените зъби при 34-35-годишните са 6" ----- брех как познаха. Аз съм на 34 и имам наистина точно 6 извадени зъба. Пломбите са на 17 зъба. Не ходя на зъболекар, просто защото нямам пари. Нямам пари дори да извадя зъб, камоли да го правя.
38
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Абсолютно е прав г-н Шарков! Много е важно да се ходи на профилактични прегледи. Аз ходя във Варна в esteticabg/ и съм много доволен от професионалистите там.
37
4
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Голема работа сега, по един зъб им извадили на българите, не трЕбва да го правиме на въпрос! За нас сега най-важното е да дадеме 8 милиона лева *** махомеданите, че от Европа началниците така казаха! А за награда мене ще ме нарекат Бойко Паша Ефенди!
36
1
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Ели:Пари да ми дават няма да отида на държавен зъболекар, с изключение на стоматологията в Медицинска- в крайни случаи, което никога, ама никога няма да допусна, поради добра профилактика!На държавен зъболекар си е нож с пет остриета.Държавна зъболекарка ми извади здрав зъб, минава упойката след два часа при изваден зъб съседният ме боли.На частен нямаш гаранция, какво остава за държавен!Добри професионалисти бяха на Симеон денонощният - вече ги няма-демокрация!
35
4
 
2
 
! Отговори
баба Марта преди 5 години
Аз съм с чене дяца и празнувам както другаря Т.Живков ни казуваше.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Спрете да говорите глупости - повече от 15 лв. доплащане за пломба не са ми искали в Пловдив. Ходя на заъболекър всеки 3-4 месеца за проверка, ако има нещо ми го правят веднага. В България денталните услуги са евтини и сравнително качествни. В щатите за една паднала пломба ми взеха 350 долара и хич не беше приятно, ама си ги платих.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има някой са като бебетата
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко струват коронките?! По- скъпи са от златен пръстен. Цените при зъболекарите надминаха цените на златото. Златни станаха устите ни.
31
3
 
5
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Димитрова с Указ трябва да й се забрани да практикува. Вината не е в българите и липсата на грижа и пари.Вината е в зъболекарки и част от колегите Бураджиев забравил памук в коронка 15- г., Галя Димитрова направила пломба без снимка-цяла нощ виех от болки, а тя се фръцкаше на морето. Колегата й до Витоша извадил зъба - вместо да го лекува.Новият й колега забравил част от инструмент при пломба.Бураджиев импланти при близки синуси.Да ми е жив и настоящият зъболекар, професионалист!
30
3
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Глупости на търкалета.Нямам познати, които да не ползват душ при коронки.Конец за зъби. Паста и мезицинска вода.Отделно на 6 месеца почистване на зъбен камък.Но е факт, че зъболекар си е скъпо удоволствие.И са рядкост читавите зъболекари.Поради некадърност 2 зъба са ми извадени, единият по погрешка - зъболекарка късен соц на море жена, вторият нелекуван - можеше да бъде спасен, а третия отново некадърна софийска зъболекарка Галя Димитрова до Френската.*** да скъса 50% дипломите на зъб-ките
29
3
 
12
 
! Отговори
Папагал преди 5 години
Не е проблема в не ходенето на зъболекар и т.н. а в това ,че в маса водоизточници да не кажем всички в България "добросъвестни" работници или външни лица слагат флуорид . В някои части на България заради любимият ви комунизъм има уранови мини които са вече от години в досег с подпочвените питейни източници на населените места и от там се сещате какви болести ви идват на главата и ранна смърт . Да не говорим и химията от самолетите която ви сипят над главите и вредната храна и ето ви резултата .
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обеззъбена нация сме!...............вярно е ! ако се бяхме озъбили на онези 240 хрантутника, доста неща щяха да са ни в ред,освен зъбите. а и децата ни щяха да са си в българия
27
2
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Има се предвид сред колегите си от страните от ЕС......................ако ще се сравняваме с ЕС, дай да си сравним и качеството на работа на зъболекарите, след като пломбата падне след първата седмица..........или заплатите...или пенсиите....или нишестето в сиренето .........да сравняваме наред поне !
26
2
 
12
 
! Отговори
Агент Буда преди 5 години
Беззъба нация - гарантирано от герб!
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то и без това няма какво да се яде, за какво са ни зъбите.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Безплатните" пломби по здравна каса да ги направят наистина безплатни, а не да доплащаме майка си и баща си.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да ходят на зъболекар хората, след като при зъболекаря всичко се плаща? Уж по здравна каса, уж внесени осигуровки, накрая за 1 пломба- 50 лв. По- сложите манипулации ти стъпват най- малкото 200 лв. След 4-5 месеца пломбата паднала и пак плащай за пломба. А по колко са пломбите не по здравна каса, зависи колко ще ти поиска "бедният" зъболекар.
22
2
 
24
 
! Отговори
бмс преди 5 години
Най важното е , че сме обезмозъчена нация (тикварска).
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега и там едни устройства на НАП да сложат.А защо учителите който дават частни уроци не се отчитат на НАП ? Електората е е недосегаем ,а?