Подкрепа за жените - мачкани, унижавани, насилвани

ОмбудсМая подкрепи инициативата "Цвете за Нея"
Обновена: 8 мар 2019 21:02 | 8 мар 2019 20:58, Веселина Йорданова
32
Подкрепа за жените - мачкани, унижавани, насилвани
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата "Цвете за Нея", организирана в памет на жените, жертви на насилие.

"Най-добрият начин да отбележим 8 март е, като изразим подкрепа към всички жени по света и в България, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани", каза днес омбудсманът.

Манолова и екипът й символично поставиха прекършени бели рози на стълбите пред централния вход на Народното събрание, като знак за съпричастност към десетките прекършени мечти и живот на насилваните и убити жени, както и към техните семейства.

Омбудсманът призова именно на този ден всяка жена, която е на висока позиция и има публична трибуна, да се замисли и да отговори какво е направила, за да спре системното пребиване и убиване на жени.

"Ще подкрепя организаторките на днешната акция пред Народното събрание, защото те са абсолютно прави да искат ефикасни промени в Наказателния кодекс, които да накажат бързо и справедливо насилника, но също така и да действат превантивно на всички онези, които посягат на жени. Промени в закона за равните възможности, за които винаги съм настоявала, да има реални и конкретни мерки, подкрепящи жената на работното й място, да може да съчетава семейните ангажименти с трудовите, за равно заплащане", подчерта общественият защитник.

Манолова посочи, че мъжете получават с 25% по-високи възнаграждения спрямо жените, които упражняват същата професия.

Омбудсманът призова всички кметове, общински съвети и изпълнителната власт да изградят кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да получат подкрепа, защото към момента в двумилионна София има само два, а в страната са общо под 30.

"Тази мярка е крайно необходима. Минимумът е във всеки областен град да има поне по един кризисен център с достатъчен капацитет", заключи Мая Манолова. 

Организаторите на "Цвете за Нея" Албена Белянова и Ваня Министерска казаха, че целта на тази инициатива е да не бъдат забравени жертвите на насилие, убитите българки, хората да не затварят очите си и да не подминават насилието, защото утре то може да застигне техните майки и сестри.

"Искаме да окажем натиск, какъвто липсва над държавните институции, за да предприемат реални действия за борба с насилието. Искаме да приемат работещо законодателство, защитаващо по-слабите – жените и децата. Искаме повече публичност за защита на българските жени. Искаме да не сме сами“, каза Министерска и допълни, че единствена институция, която е откликнала на техния призив за подкрепа, е тази на омбудсмана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
1
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
От кой сте мачкани? Чакате материал за "мачкане" да се изкарате жертви пак. Тук в България особено жените имат много повече права от колкото мъжете. На нас ни писна от вашата глупава пропаганда с една единствена цел да ни мачкате вие! MGTOW!
20
1
 
6
 
! Отговори
До защо? преди 5 години
Защото така работи системата по цял свят - с кризисни центрове и работи добре! Често жената е доведена снаха и жилищетощ не е нейно. Но най-вече е нужен център, защото обикновенно, жените бягат в такава ситуация, после звънят на полицията и имат спешна нужда от подслон и помощ. След това се разследва какво е станало, как, задържат мъжа, ако се налага, дело и т.н.
19
2
 
7
 
! Отговори
защо? преди 5 години
Защо жените ( въобще жертвите на посегателства и тормоз) да живеят в "кризисни центрове ", а насилниците комфортно да се разполагат в домовете си?! Стройте затвори.и центрове за настаняване на насилниците, а не кризисни центрове за и без това изтормозените жертви!! Тъ.пи ли сте?! Побойниците, тях изкарвайте от домовете им и нека психиатри да работят с тях , защото такива хора са болни и ментално увредени ! Жертвите да останат в дома си! Така все едно наливате вода в бездънен кладенец или в огъня. Все едно косвено помагате и подкрепяте насилника, който е и престъпник! Няма по- тъ.па
18
2
 
2
 
! Отговори
Една жена преди 5 години
Както жените, така и мъжете биват мачкани. Има много *** сред мъжете, но има и свестни мъже, случили на кофти жени.
17
3
 
5
 
! Отговори
Женска преди 5 години
Мъж го искам! Сега го искам!
16
0
 
3
 
! Отговори
Упс! преди 5 години
Маке,В Северна Макарония май още не сте открили кирилицата.
15
3
 
2
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Лъжеш се, правя го изцяло безплатно, по етични съображения и защото искам да оставя на децата си една по-добра България, един по-добър свят и една по-здрава планета.
14
4
 
2
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Напоследък разбрах, че Трифонов ходил да се лекува. По принцип е похвално... Ако не ходеше при друг известен на. сил.ник с интелектуални претенции - психиатърът Николай Михайлов. Смях, майко...
13
4
 
4
 
! Отговори
До Жена преди 5 години
Последно има ли дело, или не? Второ, ти си поредната НПО активистка, която се издържа от социален активизъм, иначе щеше да ти се наложи да бачкаш истинска работа в частния сектор!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама какво значи, че в здравеопазването жените получавали по-малко от мъжете? Уверявам ви, че лекарките на една и съща позиция с лекарите, си получават същата заплата. Аз какво да направя, 99,99999% от сестрите и санитарите са жени?
11
3
 
4
 
! Отговори
Жена преди 5 години
След като има заведено дело, мислиш ли, че полицията не знае? Опитвам се да компенсирам липсата на доказателства с психически атаки и мисля, че лека-полека успявам в това Богоугодно дело. Нещо като нелегална борба със злото.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали жените били равни? Да бият и те! Защо се дават?
9
8
 
2
 
! Отговори
У преди 5 години
А някоя жена замисляла ли се е защо мъжете са принудени да прибягват до насилие?
8
1
 
3
 
! Отговори
:-) до жена преди 5 години
А ти подаде ли сигнал в полицията?
7
3
 
6
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Нали искате да не мълчим и да казваме, когато имаме данни за насилие. Еми, аз от година, ако не и повече, пиша тук това, което знам за Трифонов, но той, щастлив и необезпокояван, продължава да си води предаването и нищо не му се случва. Вярно, че изглежда съсипан физически и психически (като всеки у. би. ец), но това не е правно наказание, нали? Просто началото на възмездието, надявам се.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам съседи, като жената е едра и яка, а мъжът е хилав. Съседът често е подпийнал и жена му редовно го бие. Това обаче предизвиква само смях в блока. А на човека със сигурност не му е леко.
5
7
 
7
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Феминистки, за писледен път ви го казвам, научете какво означава средноаритметично, че ставате за смях! Средноаритметично заплащане=/=заплащане за равен труд
4
2
 
6
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Аз лично искам да видя лицето Станислав Тодоров Трифонов в затвора за тройно убийство и за насилие към 4-5 други жени (той си знае кои). Смятам, че ако това лице (бих казала дори г. ъ. з) влезе в затвора, светът ще стане едно по-добро място. Честит 8-ми март на оцелелите!
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милиони жени и мъже в Европа са на манифестации в защита на жената и на достойната й заплата, в защита на работническите й права. Това е в полза не само на жената а и на мъжа до нея. Не е ли важно и за съпруга жена му да донесе в къщи добра заплата???
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая конвенция.Колко жени бяха убити тая година?Не ми се мисли за изнасилвия и за тия койте се срамува да си кажат че са бити.. Трябва твърд закон и адекватни реакции от полицията и прокоратурата, а то веднага.