7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"

Днес се навършват 34 години от трагедията
Обновена: 9 мар 2019 11:00 | 9 мар 2019 11:00, Петя Славова
147
7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

34 години от атентата край жп гара "Буново". Трагедията се случва на 9 март през 1985 г. в 21.31 часа, когато бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София, припомня "Фокус".

Жертвите при атентата са 7, сред които две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. По случайност взривът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара "Златица" влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21.30 ч., а в 21.32 ч. да навлезе в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към нелегалната организацията, наречена "Турско националноосвободително движение в България".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хе-хе.Долни твари сте си турците и тва си е.Тъкмо почна да забравям и като прочета два-три турски коментара та се сетя, че наистина не струват.Къде са тия свестните, за които говорят, че били готини хора? Нама.
103
13
 
19
 
! Отговори
za Turciq преди 5 години
Турция е най-големия враг на България, освен това Турция е вкарала незаконно аскера си в Сирия................но т.нар. велики сили се правят на ударени и не наказват Турция!!Каква е гаранцията , че утре Ердоган-лудия диктатор няма да поиска да анексира част от България??
102
5
 
18
 
! Отговори
мими преди 5 години
По този повод ГЕРБ подариха на турците 8 милиона...
101
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е бай-големия враг на България!!Искате ли доказателства???
100
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турските терористи са убили тези невинни хора..................знаем на какво са способни "Сивите вълци" и турските служби!!Нали същите натопиха България за атентата с/у Папата.................а накрая какво стана?Един турски "сив вълк" Али Агджа е бил терориста, но очерниха името на България и скъсиха живота на един невиннен българин - Сергей Антонов!!
99
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атентатът е извършен от терористичната организация "Турско национално-освободително движение"............сменила си името на ДПС!!!
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците правят многохилядни митинги, а на гара Буново днес имаше 7 човека.Това показва какъв народ сте.Прав е Петко Славейков, май.
97
1
 
8
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
БОРИСОВ ДА ДАДЕ ОЩЕ 8 МИЛИОНА!
96
1
 
5
 
! Отговори
Crazy Train преди 5 години
Министерството на транспорта в последните години далеч надмина "турските" терористи от гара Буново по брой на жертвите.
95
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Петенце, пропуснала си да споменеш, че:1. Тримата извършители са пасивни гейове, които извършват атентата в знак на протест срещу отказа на България да признае еднополовите бракове.2. Пропуснала си имената на гейовете.3. Пропуснала си да споменеш чешмата, изградена в тяхна памет, където на всеки 9 III се провежда гей фестивал.4. Пропуснала си да споменеш, че братът на единия от атентаторите, също пасивен гей и подпомогнал атентата, е на висока ръководна длъжност в ДПС.
94
4
 
1
 
! Отговори
Тинчо преди 5 години
БКП-БСП да се извинят още веднъж.Станишев целуваше.....преди години.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е лесно да лепкаш минуси, а е трудно да изтриеш това, което открай време пише дори и в официалните български учебници по история, а?? :)))Хайде де... Лепкаш минуси на твърдението, че Асеневци и Тертеровци не са българи, ама не ти стигат знания да кажеш какви са тогава, щом лепкаш минуси с идеята, че все едно не съм прав. Ахахахха!!! :))) Сладурчета!
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тя чyмaта се е пренасяла масово от мишки и от мръсотии. Тъй че помисли си пак дали искаш да втълпяваш легендата, че само българите са мряли от тая болест, а според теб турците не са мряли от нея.
91
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахахах, хайде сега чyмaта ви виновна. :)))Не, иначе е така. Вярно е, че е по време на масова чyмa, но тя мори всички, не само българите, както се опитваш да го изкараш. Турците да не би да са били имунизирани?? :)))Просто българите (истинските пра-българи) са тюрки. Имената Кубрат (известен още като Курт), Крум, Омуртаг, Маламир все са тюркски. Шишман също е тюркско. А царските фамилии Асеневци и Тертеровци не са българи, а са кумани. Т.е. тюрки. Без бой са се дали просто. По братски васали.
90
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отношението на турците към българите и до днес е цинизъм. Въпреки, че имам приятели, които се опитват да ме убедят, че турците са свестни хора. Достатъчно запознат съм с историята и виждам лъжите и имамите, с които си служите.Значи още не сте дорасли да бъдете простени от нас.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Звездичките са за болестта Ч .У М .АЗащо не редакцията не допуска употребата на думата??????
88
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100. Не ви ли омръзна да извъртате, вие турците. Човек тъкмо си помисли, че може с вас да общува нормално, но не би.Тези катедрали, от които се ползва камъка са били срутени до основи. И са били толкова големи, че векове наред селата наоколо са ползвали камъните, но пак е имало достатъчно за цялата жп линия. Сети се какви катедрали са били. Само гръцката `Света София` в Истанбул е била по-голяма от тях.Май няма да се разберем. След целия ужас на робството и до днес не ни оставяте да забравим.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Падането на България под Османско владичество става в периоди на поголовна чума в Европа. Включително и на Балканите. Какво сражения очаквате да има?
86
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма мир с Турция, не сте ли го разбрали? Та последно отмъкна сирийски територии под някакъв измислен предлог и сега армията им не иска да ги напусне, въпреки, че по международните закони дори не трябва да е там! При най - малкия намек за нестабилност в България ще отнемат и наши територии, а ние нямаме армия!
85
5
 
14
 
! Отговори
men преди 5 години
да бе ей сега ше им ударим чело на туршагите че са убили само 7 човека между които две невинни деца. ше направим и една молитвена закуска със свъко пред александър невски и ше поканим пенсиите от видинския санджак да видят и те шунка на живо. после че отидем пред козяк да им благодарим за геноцида. браво. ура. велики думи.