7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"

Днес се навършват 34 години от трагедията
Обновена: 9 мар 2019 11:00 | 9 мар 2019 11:00, Петя Славова
147
7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

34 години от атентата край жп гара "Буново". Трагедията се случва на 9 март през 1985 г. в 21.31 часа, когато бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София, припомня "Фокус".

Жертвите при атентата са 7, сред които две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. По случайност взривът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара "Златица" влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21.30 ч., а в 21.32 ч. да навлезе в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към нелегалната организацията, наречена "Турско националноосвободително движение в България".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че турците излязоха много търпеливи хора. Ако беше малко по-лесно възпламеняващ се народ, щеше да има много повече акции при такава безпрецедентна в човешката история диващина като възродителния процес. А че атентатите на г. Буново, ж.г. Пловдив, аерогара Варна си бяха провокация, извършена от страна на родната българска ДС го пише ясно в следствените и съдебни документи. Затова една част от тези документи бяха унищожени през 94-5 г. Каквото е останало е достъпно за всеки да ги гледа.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кольо Фичето е живял през 18-ти век. Тогава, 400 години след падането на България отново се разрешава строежът на църкви.Какво ще кажеш за катедралните църкви останали в Преслав, Плиска и Търново?Те са били големи. Всичко е разрушено. Когато започва строежа на жп линията Русе-Варна /ОКОЛО 1870-ТА МИСЛЯ/ цялото трасе ляга на дялан камък от катедралните църкви от Плиска и Преслав. Значи руините им през 18-ти век още са си седели и са се виждали от всички.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е било част от войната между изтока и запада,преди да падне Берлинската стена,но ние не сме знаели какво реално се случва.Едва много по-късно се разбра.Това е.
81
10
 
10
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Светла им памет на жертвите. А тук много лаици и кухи глави. Каквото е правила България добре го е правила. Настоящето а и бъдещето ще го докажат. Не са избивани цели народностни групи за разлика он Турция, СФРЮ или Гърция... Тази Държава България ли е или не е. Идеята за цялото начинание е била отлична. Времето и организацията са попречили да се довърши. Тези процеси още текат в Гърция и Турция например.
80
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудил от чий зор са границите между държавите?
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да почетем загиналите и да живеем в мир и съгласие!
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като стана дума за гърци и сърби съм съгласен с колегата по-долу. Наистина това, което става с македонците е показателно. Така ги обработиха за 100 години, че забравиха рода си. Изобщо Балканския полуостров е бил един врящ котел с много кръв и терор. Крайно време е да прогледнем и да заживеем в разбирателство.
77
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Защото редом с избиването на българите са били разрушавани и църквите им."Не. Просто голяма част от българското население така и не е станала наистина християнска. Прочети за Боян, синът на Симеон Велики, който е убит в Константинопол по поръчение на баща си, защото хората са почитали като върховен жрец, който е отказвал да насилва хората да приемат християнството и затова е отказал българския трон. После идва Петър 1-ви и възход на богомилите. Които пък стават мюсюлмани.
76
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската история накратко:Живели ***, Милош, Влад, Василис и Махмуд. Милош забил нож в гърба на *** и убил единия му син и откраднал част от къщата. Влад му откраднал нивата. Василис изтpaкал жената на *** и убил другия му син. Махмуд бил вече групово пребит от всички останали, задето 5 години бранил ***. Даже и *** го бил. И затова Махмуд стоял безучастно. И накрая дошъл Иван, който до тоя момент хвърлял масло в огъня и казал... "***, ти трябва да ненавиждаш Махмуд!".
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
85, ПО ТОЗИ ВЪПРОС НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРЕМ.Защо мислиш, че във всички европейски държави са останали църкви отпреди 200-300 години, а у нас не? Защото редом с избиването на българите са били разрушавани и църквите им. И това не е изсмукано от пръстите, това го има и в османските хроники. Терорът е бил повсеместен. Погледни какво се случва в момента в самата Турция с кюрдите. Защо толкова зор да бягат? Докато от Асад не се страхуват. Цялата история на Турция към другите нации е една и съща.
74
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Та нашето тегло през тия 500 години е било двойно - физическо изтребление от страна та турците" Там е работата, че не е имало физическо изтребление. Ако беше имало, нямаше да останат живи българи. А те напротив, даже утрояват броя си. Факт е, че само за 50 години всички българи в Македония сърбите успяха да ги превърнат в македонци и сърби. Представи си за цели 500 години ако турците бяха искали, какво щеше да стане.
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турски ятаган, аз също мисля, че е крайно време да спрем да се мразим и да си търсим взаимно кусурите. Тая земя е пропита с толкова кръв и мъка, че накрая трябва всички да кажем - СТИГА ВЕЧЕ!
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази дата тябва да се помни и с друго:9.03.1230г (селджуците са още в Анадола), битката при Клокотница"..и разбих гръцката войска, а самия цар Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и албанска и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха латинците, но и те се покоряваха под ръката на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене..."Иван Асен Втори.
71
4
 
18
 
! Отговори
до 80 преди 5 години
Не съм гледал филма, но мога да повярвам, че се е случило. На вас турците не ви е известно колко борба и жертви са дадена от българите за отделяне да нашата църква от Цариградската патриаршия, която е ръководена от гърци. Та нашето тегло през тия 500 години е било двойно - физическо изтребление от страна та турците и духовно от страна на гърците, които са искали пък да ни погърчат. Много нещастия е преживял българския народ и от турци и от гърци.
70
6
 
20
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Носете си новите дрехи,както се казва.Било каквото било-времената са били такива.Кой крив-кой прав,истината е относително понятие.По-добре не допускайте насилие на човек от човек никога повече.Борете се за свят без граници,без религии и без държави.Един ден ще завладеем други планети,други галактики...и начинанията ни няма да имат предел!Амин!
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Та когато плачете за събутите шалвари се сетете, че има и по-страшни неща, които българите са преживели."Има един български филм, казва се "Родена във въздуха". Намери го и го гледай. Български е филмът, правен е от българи, не от турци. Ще ти дойде акъла, като разбереш как гърците са бомбардирали българските бежански вълни с ***. Избивали са ги като животни. Тия преселнически вълни от Одринско насам са НИЩО в сравнение с това, което са направили братята християни гърци.
68
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До OSMAN AGAОсман ага,не можеш да излъжеш хората,бях свидетел как турците взривиха хотел,в който имахме среща с наш съученик,полицаите търсиха под дърво и камък терористите, можеш да излъжеш турските турци че ДС е имала нещо общо,но не и българите или българските турци! Помня и как турците бяха разхвърляли листи с изписани закани за смърт срещу българите и много други неща!
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да сте седяли мирно бе."Ами те са седяли.
66
13
 
6
 
! Отговори
varg преди 5 години
До ХюсеинДа сте седяли мирно бе.
65
13
 
9
 
! Отговори
varg преди 5 години
До АнонименКато не ти харесва бягай към Анадола.