7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"

Днес се навършват 34 години от трагедията
Обновена: 9 мар 2019 11:00 | 9 мар 2019 11:00, Петя Славова
147
7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

34 години от атентата край жп гара "Буново". Трагедията се случва на 9 март през 1985 г. в 21.31 часа, когато бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София, припомня "Фокус".

Жертвите при атентата са 7, сред които две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. По случайност взривът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара "Златица" влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21.30 ч., а в 21.32 ч. да навлезе в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към нелегалната организацията, наречена "Турско националноосвободително движение в България".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
всеки тоталитарен режим си служи с репресии. Днешният режим на Ердоган също. До преди 2 години Турция официално съобщи, че в борбата с кюрдите са избити 40 000 кюрди. Да сравняваме ли броя на жертвите по време на Възродителния процес с броя на други едни жертви отпреди стотици години? Може и по-скоро. Например колко българи от южна Тракия са избити и са загубили имотите си? Та когато плачете за събутите шалвари се сетете, че има и по-страшни неща, които българите са преживели.
63
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе лъжи,аз знам за български турци,които са били ограбени и наевани на турската граница при изселването,а един от българските турци е бил доносник срещу българските турци и е работил на турската граница срещу своите,българите никога не са извършвали грабежи или изнасилвания с изселниците!
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, обичайте се, не позволявайте на разни политици и религии да ви превръщат в мразещи зверове!
61
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали знаете как има турски бабички с шалвари. Едно време 86-та година по време на тоя възродителен процес, християнските зверове даже не са се посрамили, ами са ходили насред центъра на селото на стари жени да събличат шалварите. Можете ли да си представите до каква степен възпитава в омраза християнството?
60
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От наша страна границата беше отворена но от турска беше затворена затова се получи наплив." Точно обратното. Бай Тошо даже внасяше румънски роми, че на комунистите им беше мания да посочват колко многомилионна държава са направили. Внасяха рoми като условието беше да им дават пари за всеки човек и място за живот. И така стана, че рoмите поживяха 3-4 години, изядоха парите и си заминаваха. На ДС не им се искаше да изпуснат хората. Просто ги искаха покръстени и с други имена.
59
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Атентата стана преди преименуването."Ти глупав ли си или да? То много ясно, че ще българите ще го инсценират като турски атентат, за да може да имат повод за репресии срещу иначе мирното население.
58
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"някак точно преди тази дата да се опростят пари на мюфтийството си е гавра с паметта на хората!"Умните отдавна знаят, че мюсюлманите не са виновни за тия атентати, а че са дело на Държавна сигурност. Тия статийки се пишат за да плашат гаргите.
57
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще има ли факелно шествие или ? За един приятел питам."Фeкaлно шествие ще има. Нацистчета с християнски обременености ще обикалят като yлави кокошки.
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има ли факелно шествие или ? За един приятел питам.
55
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някак точно преди тази дата да се опростят пари на мюфтийството си е гавра с паметта на хората! При положение че незнайно как хидрологът на Републиката стана собственик на ТЕЦ-Варна и какво са за него 8млн да ги покрие.
54
11
 
26
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Тогава беше забранено на турците да говорят на турски.Турците бяха работливо и честно население,и след прогонването им в Турция много земеделска земя остана необработена и се отрази на икономиката.Относно морала на турците мога да кажа,че съветника на Тодор Живков беше казал,че нито един турчин няма,който да е оставил стар свой родител в старчески дом.Ние не изоставяме родителите си.
53
23
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Слава на БКП - смъртна присъда издадена и изпълнена срещу терористите и убийците на невинни майки и деца. Така беше по наше време - партията майка пазеше живота, здравето и честта на обикновения човек в Народна Република България.
52
22
 
29
 
! Отговори
Хюсеин преди 5 години
В селото на баща ми бяха влизали с танкове при смяната на имената.В съседни села е имало убити турци.Повечето са починали от раните си,защото са ги били до смърт.Върхът на глупоста беше смяната и на имената на надгробните плочи...на отдавна починали турци.Благодаря на българите мои колеги и приятели,които никога не ме нарекоха "Христо"!
51
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57. Ало когато пишеш неверни неща се погледни в огледалото да видиш коя *** е. Бях в казармата точно по това време и ни пратиха да охраняваме народа пътуващ за турската граница. От наша страна границата беше отворена но от турска беше затворена затова се получи наплив. За какво подвиване на опашки си фантазираш Ти знаеш ли колко танкове имахме и зенитни ракети на границата. Знаеш няма да казвам какво че е нецензурно. Не лъжи народа с твойте фантастики.
50
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атентата стана преди преименуването.Заради тия гьотверени пострадаха и останалите турци!
49
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската армия също е била в повишена бойна готовност, но СССР се е намесил и предопредил турската страна да не предприема нищо. И все пак ако си били нахлули, към Истанбул е щяло да бъдат изстреляни ракети, тогава е имало как да се защитим, 200 бойна самолета, около 1500 танка поне 150 хиляди войници.
48
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И до ден днешен има глyпендери, които да питат, ама защо така НАТО накарало България да си нареже ракетите, ако иска да е страна членка в алианса. :))) Ами защото цял свят ви видя жълтия зaдник!!! Цял свят ви знае що за стока сте и че има лош човешки материал, който може да злоупотребява с това оръжие, ако му се позволи да командва. Те ако бяха видяли нормални неозлобени хора, нямаше да ви карат да си нарежете ракетите. Ама ви виждат, че сте злобни и може да създадете междуетнически конфликт.
47
35
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не се е стигнало до военен конфликт ли? Ами много просто. Ако си спомняш, българите бяха затворили границата и хората стояха там да чакат. Без храна, без вода, с малки деца, старци и болни, с багаж, коли, коне, каруци, колички дърпани с човешка сила и т.н. И в един момент турците от другата страна казаха, че ако България не отвори границите, ще влязат с танкове и войници. И българските военни просто подвиха опашки от страх и принудиха да се издаде заповед за отваряне на границите.
46
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромна трагедия. По интересното е кой разреши да им направят паметник на тримата атентатори взривили бомба с часовников механизъм в купе на вагон пълен с деца. Има ли някой отговорен за това извращение с децата на българия и с българският народ. Кой или кои бяха тези издали разрешението. Българи ли са или турци. Има ме ли управници или имаме само някакви *** на огромни заплати и привилегии. Ако са само за представителни нужди на нас не ни трябват такива.
45
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си тогава по време на възродителния процес,Турция бе на косъм да нахлуе в България.Тургут Йозал държа реч пред ООН за правата на човека.Турция бе в повишена бойна готовност и бе стоварила на границата ни 180 000 военни.До днес не мога да си обясня как не се стигна до военен конфликт.