7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"

Днес се навършват 34 години от трагедията
Обновена: 9 мар 2019 11:00 | 9 мар 2019 11:00, Петя Славова
147
7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

34 години от атентата край жп гара "Буново". Трагедията се случва на 9 март през 1985 г. в 21.31 часа, когато бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София, припомня "Фокус".

Жертвите при атентата са 7, сред които две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. По случайност взривът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара "Златица" влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21.30 ч., а в 21.32 ч. да навлезе в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към нелегалната организацията, наречена "Турско националноосвободително движение в България".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi si tam преди 3 години
НА ВРЪХ 3 МАРТ И ГОДИШНИНА ОТ АТЕНТАТА НА ГАРА БУНОВО: МЕГА СКАНДАЛНО ИЗКАЗВАНЕ НА СЕГАШЕН КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ ОТ БСП КЮСТЕНДИЛ - ПЪРВАН ДАНГОВ ,ЩЕ ПОВЪРНЕТЕ.ЕТО И ЛИНК https://youtube/channel/UCWx-0WKvWYIZjzLjFvGCSmQ
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гаранцията е боко -нали е негов сол ***.
122
3
 
5
 
! Отговори
. преди 5 години
Глупави са.В Европа като чуят за българи и румънци им се изправят косите.
121
11
 
6
 
! Отговори
22 см. преди 5 години
Глупав народ сте вие българите!
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Абе те кюрдите им го сипват сега с големия черпак!Всичко се връща един ден на този свят!С лихвите!"----Само не разбирам... Кое се връща?Или искаш да кажеш, че кюрдите пазят Турция???? Ти наред ли си?
119
9
 
12
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Агмед Доган активно участва в организацията на атентата. И накрая какво - от години управлява държавата с дългите си окървавени ръце, а всички политици му лижат г... Ние винаги ще си останем роби.
118
7
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Избрали сте момента да подсилите БСП в приказките им за ГЕРБ и ДПС.
117
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е обявила кюрдските партии за терористични организации, а в България турците си имат партия ДПС, освен това станаха нагли и нахални.............искат ДПС да управлява държавата!!Докога ще търпим тая наглост на НЕЗАКОННАТА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ ДПС??
116
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе те кюрдите им го сипват сега с големия черпак!Всичко се връща един ден на този свят!С лихвите!
115
8
 
12
 
! Отговори
Така е преди 5 години
На Ориенталците им дай да се трепят жени и деца.Страхлива,злобна и неграмотна пасмина.
114
3
 
2
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Мюмюни,сър!
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 121То с робство бе робства, тез гадните, как да не ги мрази човек :)
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 122Какво е NY, че нещо, не ги признаваме ТЕЯ ЧУЖДИЦИ!
111
2
 
9
 
! Отговори
До men 96 преди 5 години
Каквото и да напишеш, много се поссра с думите "ше поканим пенсиите от видинския санджак да видят и те шунка на живо". Гомненце, аз съм стар и помня как измършавели софиянци с капещи носове трепереха на гарата в очакване на "мазния влак". Видинският влак возеше към осмърдяната от пушек София кошници и сандъчета с мас, баници, мед, плодове, сушени плодове, боб и разни други продукти. Повръща ми се от такива умници като теб и измъчения им хумор! Умиращият сега Видин имаше страховита икономика!
110
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 122 преди 5 години
За този атентат тепърва ще излезе истината. Да, има общо с атентата в NY 9/11! Нашият е преди онзи! Да се надяваме, че истината ще излезе и за този случай.Никому ли не прави впечатление колко бързо полицията залавя извършителите? И колко бързо ги обесват. Не е много известно, че взривът е внесен от Асен Агов, дядото на видния антикомунист със същото дол.но име. След това започва вакханалията на белия терор - душене с връвки за палатки, пещи.В.Дърева работи върху книга, там истината ще излезе!
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не познавам историята. Защо ли са ги избили?
108
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А че атентатите на г. Буново, ж.г. Пловдив, аерогара Варна си бяха провокация, извършена от страна на родната българска ДС го пише ясно в следствените и съдебни документи.---------Ами, покажи ми ги тези съдебни документи?
107
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робство е имало след като вие и без робство на Буново пак избихте жени и деца!
106
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и все пак никой не може да бие атентатът св. неделя https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Атентат_в_църквата_Света_Неделя където българи убиват българи, и е най-големият атентат известен на човечеството преди американския.
105
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има хора, които да повтарят лъжата, че е имало робство... и по тоя начин с ясно съзнание да подклаждат омраза... до тогава нещата няма да се оправят.