Патриарх Неофит отслужи Вечерня за взаимно опрощение

Службата се проведе в храм "Света Неделя"
10 мар 2019 22:29,
11
Патриарх Неофит отслужи Вечерня за взаимно опрощение
Снимка: BulFoto

Днес е ден за прошка. Българската православна църква отбелязва Сирни Заговезни - неделята, в която по-младите търсят прошка от възрастните за своите волно и неволно допуснати грешки, предаде БНТ.

Още по темата

Стотици хора поискаха и получиха прошка в столичния храм „Света Неделя“.

По традиция Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи Вечерня за взаимно опрощение и прикани всеки българин да се включи във Великденските пости, които започват от утре и продължават до Великден.

"Пръв искам прошка от всички вас, както и сърдечно давам моята прошка на всекиго. Заедно да извървим дните на възкресението, което да посрещнем още по-добри и още по-чисти, преобразени от опита на великия пост. Прощавайте и простени ще бъдете.", каза патриархът.

Според православния канон денят се нарича Неделя Сиропустна. Това е последният ден, в който вярващите слагат на трапезата си млечни храни, след което започват Великденските пости. Смисълът на поста е духовното пречистване, затова въздържанието е свързано не само с отказ от определени храни, но и с духовно смирение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
Ц-ц-ц-ц преди 5 години
Мнооого прости по белия свят ейййййй, много!
5
4
 
2
 
! Отговори
Честен преди 5 години
До ТиневНе са прости не саааааа! В живота мамят, лъжат, убиват даже. После влязат в църквата, олигавят се в ръката на попа - той ги опрости разбира се и пак готово. Опростени са.И започват пак мошеничества, убийства ........до другия път при попа!
4
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Маините им на Владиславчо Горанов и депутатите от Герб. Ще станат богати, когато аз стана трамвай. Между впрочем, изобщо нямам такива намерения, а и съм достатъчно богат.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да пази България и БПЦ!!
2
2
 
5
 
! Отговори
? преди 5 години
Ако си основа църква, мюфтийство или друга секта, ще ми опростят ли данъците???
1
9
 
1
 
! Отговори
Боко - Тиквата преди 5 години
Ша ви я дам, само за мен да гласувате ко да ва прая.