Без страх от Бог и закон: Обирджии атакуват църкви в София

Крадат дарения, икони, свещени книги...
11 мар 2019 11:45, Анисия Иванова
40

Само за няколко дни се извърщиха серия от обири в столични храмове и всичките с един почерк.

От началото на 2019 година пък са били ударени най-малко осем църкви. Престъпниците действат идентично. Нахлуват в църквата и за минути задигат каквото им се изпречи пред очите - от кутии с дарения, метални свещници... до прибори за извършване на църковни служби, дори свещените книги.

Репортер на Bulgaria ON AIR посети храма "Свети Николай Мириклийски - Чудотворец" в столичния район "Връбница", който от началото на годината е бил обиран два пъти. Първият грабеж е станал в края на месец януари, а вторият - на Националния ни празник 3 март.

Още по темата

"От нашата църква бяха откраднати единствено пари. Други вещи не липсват. Иззетите суми не са ясни, но те служат за месечната издръжка на храма - покриване на сметки и т.н. Миналата година през юни бяха задигнати дори дарителски каси за онкоболни", разказа за "България сутрин" отец Методий Корчев.

"Тези хора нямат страх от нищо. Нямат вяра. Дори не мога да ги нарека хора, защото един истински човек не посяга на чуждото, а какво остава пък за онова, което е посветено на Бога. Все пак се надяваме да се вразумят и тези вандалски прояви да спрат", допълни още той.

Пред Bulgaria ON AIR юристът Николай Колев посочи, че във всяка столична църква, станала жертва на наглите обирджии, почеркът е един и същ. По думите му безспорно става въпрос за една и съща организирана група.

"Не си обяснявам в какво състояние е изпаднало обществото ни, за да се случват подобни неща. Много от храмовете се издържат трудно - това са даренията, които всички ние, миряните, оставяме", подчерта той.

И отбеляза, че са били предоставени записи от охранителни камери от църквата в "Овча купел" - "Св. Княз Борис", на които се вижда как престъпниците нахлуват и изземват освен металните каси, и дървените поставки, на които стоят иконите, както и самите икони.

За съжаление лицата на крадците са трудно разпознаваеми. А впоследствие иконите са били открити захвърлени близо до храма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вярата 25Религии много, църкви много.........затвори малко, домашни арестанти много..........хора с висящи дела много.........престъпници много......ЗАТВОРИ МАЛКО
22
3
 
2
 
! Отговори
вярата преди 5 години
До ТанграРелигии много, но светото писание - библията е само една!
21
3
 
4
 
! Отговори
конспирация преди 5 години
В коя ли партийна каса ще отидат парите???
20
9
 
1
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Има над четири хиляди религии в света.На коя религия да вярва човек.Всичко е лъжа и измама.Така че не вярвам в нищо.Който може да се радва на живота защото времето минава много бързо.
19
1
 
4
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 17И към кои да се присъедини -към турското православие ли или към германското, френското и на САЩ православието. ИД ио т
18
10
 
4
 
! Отговори
Няма няма преди 5 години
Преди 1000 години хората са били неграмотни и са вярвали в разни богове,духове и демони.Вече сме 2019 година и на измислени неща вяра нямам.
17
7
 
6
 
! Отговори
Оппала преди 5 години
И този поп обича агнета и кюфтета.
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадецът обрал крадеца.
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадат дарения, икони, свещени книги...ДАВАШ ДАРЕНИЯ - ФИНАНСИРАШ РЕЛИГИОЗЕН ФАНАТИЗЪМИ ПОПСКА СХОЛАСТИКА
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА МЕСТНИТЕ КЮРЕТА ЕДНА СТОТИНКА ДАРЕНИЕ НЯМА ДА НАПРАВЯ ПОВЕЧЕДОКАТО НЕ СКЪСАТ С РУСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ, И НЕ ПРИЗНАЯТ СВОБОДАТА НА ХОРАТА ДА СА РАЗЛИЧНИ ЗА МЕН СПИРАТ ДА СЪШЕСТВУВАТ.ЩЕ ИМ СТРУВАМ ДОСТА ПАРИЦИДА ВИДИМ КАК ЩЕ МЕ СПРЕТЕ....
13
9
 
9
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
От днес започват Великите пости.Като го гледате попа от клипа, дали някога е постил?Дали знае, че чревоугодничеството е смъртен грях? Повечето служители на БПЦ са с наднормено тегло, над половината, тежко затлъстели.Как ли биха изглеждали те, ако и останалите шест смъртни гряха оставяха видимо въздействие върху външноста?Но е казано!Не гледай какво прави попа, слушай какво ти пее! И като виниш откровенно безбожните крадци, ти Попе имаш ли страх от Бога?Или се комкаш сладко с лептата на миряните?
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименджамиите не ги пипат, щот ги е страх от алах
11
5
 
7
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Бог да ги накаже с гръм! Само, че той помоли ако може да държат дълга метална пръчка нагоре по време на гръмотевична буря, за да го улеснят. Ако не, ще отидат в ада моментално, сигурен съм. Това ме крепи!
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ООО БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА МИ ПАДНА В ОЧИТЕ....НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ РЕЛИГИОЗНИ ФАНАТИЦИ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А джамиите що не ги пипат? Щото дпс ще прати заптиетата и ще ги нарежат на парчета на нула време
8
4
 
6
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Народа го е казал: Бог високо, цар далеко....
7
2
 
17
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До АнонименКрадците имат ли вяра? След като така нагло обират, едва ли са християни и много вероятно да принадлежат на един друг етнос, за който това нито е грях, нито ги е страх от божие наказание.
6
4
 
10
 
! Отговори
аз преди 5 години
Боко е турчин затова!
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквите ги обират, а не се говори да имат неплатени данъци. Никой не казва за обрана джамия, пък Боко им опрощава 8 милиона борчове. Нещо не е наред в тази държава.
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да НЕ видят бял ден тези проклетаци! Да им изсъхнат ръцете на тези проклети крадци! Как не ги е срам тези Нещастници проклети, вие крадете не само от Бога и от Църковния храм, но и от пожертвуванията на миряните, които с пот и труд са дали за Църквата своите спестявания и лепта! Икони НЕ се крадат, защото това са християнски светини, а и има семейства, които са дарили икона в чест на техни живи/ починали добри близки и ближни! От Православен храм и манастир НЕ се краде!