Новият ни F-16 цели 20 мишени от раз и избягва сблъсък със земята

Машината ще се прави в САЩ, само подрръжката у нас
Обновена: 11 мар 2019 18:42 | 11 мар 2019 18:30, Веселина Йорданова
661
Новият ни F-16 цели 20 мишени от раз и избягва сблъсък със земята
Кадър: YouTube

Изтребителят F-16 блок 70, за доставката на който преговарят правителствата на България и САЩ, поразява 20 мишени едновременно. Той притежава уникална система за избягване на сблъсък със земята, ако пилотът изпадне в безсъзнание или е в невъзможност да управлява, предаде "24 часа".

Още по темата
Другото голямо предимство на американския изтребител е, че има 12 000 летателни часа живот на двигателя преди основен ремонт вместо 8000, какъвто е при други конкурентни машини. Това заяви в Пловдив Джим Робинсън от компанията производител "Локхийд Мартин".

По думите му F-16 блок 70 е с много подобрения - по-добра товароносимост и безопасност, както и с по-бързо ускорение. В момента е най-добрият едномоторен боен самолет в света и ще може да се използва десетилетия напред.

"Надяваме се началото на юни или юли т.г. да бъде достигната някаква договореност между двете страни и производството на самолетите за България да започне през 2023-а", посочи Робинсън. Изтребителите ще се произвеждат в новоизграждащата се база на "Локхийд Мартин" в Южна Каролина.

От фирмата са категорични, че цялата машина ще се прави в САЩ. Единствено поддръжката щяла да се извършва у нас. Ако отделни компоненти се изработвали в България, то цената на изтребителя щяла да бъде много по-висока.

Робинсън уточни, че става въпрос за пакетна цена за 8 изтребителя. В сумата се включват оръжейни системи, подготовка на летателния състав, инфраструктура за машините. От 9 до 12 месеца ще бъдат необходими за обучение на опитните ни пилотите в САЩ.

Същият боен самолет са поръчали Бахрейн и Словакия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


661
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари