Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%

Хотелиери прогнозират до 25% спад на туристите
11 мар 2019 12:10, Анисия Иванова
87
Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%
Архив: Булфото

Цените за лeтния сезон по родното Черноморие ще нараснат със 7-11%, няма как да имаме спад, каза директорът на Институт за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV. Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала.

Той посъветва да се замислим за ранно записване, където цената ще е с 30% по-ниска, а най-високата ще е на рецепция в сезона.

Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия.

Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Изключително занижени нива на брой туристи сочат анализаторите за този летен сезон. Според Драганов това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

Подготовката в най-големия курортен комплекс Слънчев бряг вече започна. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

По данни на туроператори около 10% по-малко за заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германски туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Консеционери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условие - няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

Директорът на Институт за оценки и анализи в туризма обаче смята, че именно "разводът“ на Великобритания с ЕС може да доведе туристи от Англия у нас, понеже сме нискобюджетна дестинация.

Най-нисък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм, понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Институт за оценки и анализи в туризма. Най-много, над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка, Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
15
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
До 51Такива като теб, им давам макс да ми измият ципа на автомивката.Хейтър такъв, никога няма да имаш, ти си програмиран да си роб. 400 лв...ти и за Шкорпиловци не ставаш
53
1
 
17
 
! Отговори
anon преди 5 години
"Според Драганов това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти." - мисля, че след това изказване трябва господинът да си подаде оставката цитирайки абсолютна липса на професионален опит. всяка агенция гледа да запише максимален брой заявки максимално рано... липсата на такива разбира се не е гарант за слаб сезон, но е индикация за голям шанс за такъв.
52
3
 
29
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
" Скок на горива, ток, заплати " - ГЕРБ управлява!
51
2
 
24
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Не е въпрос на омръзване, а на качество. Защо да си даваш парите за мръсотия, бетон и простотия, когато може да почиваш нормално някъде в чужбина, примерно в Испания?!
50
2
 
17
 
! Отговори
До 54 преди 5 години
Какво е "Слънчака"?
49
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръст на цените по бг черноморието няма от времети на смяната на парите.Лесно се намират изгодни предложения заради голямата конкуренция.Предлагането се измени и от баби на автогарата., предлагащи места то сега има интернет пазаруване.Обиколил съм много морета, но нашето няма как да ми омръзне.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100гр(дали имаше и толкова) Джеймисън Блек барел на центъра на Слънчака миналата година - 30лв.Пълен смях, то бутилката е 50.Не съм някакъв да смуча евтини *** и да гледам количеството, но такива цени са просто смешни.Macallan 35лв за 50гр при положение, че бутилката е 110лв. те фактически я продават за 490лв.
47
4
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Мутрите изгониха българските туристи от морето, сега се жалват, че нямат туристи. Ясно е, че няма нормален българин, който да иска да почива на българското Черно море. Лошото е, че и в чужбина попадаш на какви ли не - пияни англичани например, а и навсякъде, където има немци, все ще се намерят немци, които да покажат голяма прocтoтия. Така оплюваните от някои руснаци, които почиват в чужбина, са добре възпитани, нямат нищо общо с дебелите тьотки и явно имат пари.
46
3
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Мутрите съсипаха държавата, вие за идния сезон се чудите.маФиотска ***
45
11
 
9
 
! Отговори
до хотелиер преди 5 години
Щом споменаваш такива жалки скъсани сумици от 400 лева, значи е ясно за каква бъхлива дупка говорим във връзка с п0срания ти хотел. Козар с гръбначни изкривявания, на дръвника.
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи няма какво да се чудя.Отивам на Гърция.
43
3
 
24
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Нормалните хора вече предпочитат да почиват в чужбина.Който няма пара предпочита Черноморието.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43и на лихвите по кредитите след 1 юли ме предупредиха от банката почват и до нова година от 4% може да се вдигне лихвата на до 9,5% и вноската става непосилна и ето идва ЧСИИИИХайде посмали м.нго!
41
1
 
26
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Вдигайте,вдигайте цените-те затова младите хора са в чужбина,а тези ,които могат да си позволят почивка-са в Гърция и др. страни.
40
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че да ги качат цените, що да не ги качат? Без друго и в момента в Турция прекрасни хотели на инклузив, с огромни паркови площи, чисти басейни и плаж на първа линия са по-евтини от тукашните недоразумения. Като качат още цените на нашите, които и нищо не предлагат, съвсем ще избягат и малкото посещаващи българското черноморие туристи. Да ги качват колкото щат! Не ме интересува. От 15 години не почиваме в България. И едва ли ще го направим изобщо някога.
39
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва БГ морето е уникално преживяване. Пристигаш с резервация в хотел, два часа търсиш къде да паркираш, около теб само бариери и билетокъсащи мутри. Отиваш на плаж, някакви роми обикалят да продават гевреци крещейки. Морето мътно и солено, с камънаци на дъното и водорасли, изведнъж става дълбоко. На ресторанта вечерта гърми чалга и масите са залепени една до друга. Вечерта се опитваш да заспиш и не можеш заради думканията от ресторанта до два през нощта.
38
6
 
22
 
! Отговори
Минаващ преди 5 години
Предпочитам да почивам в чужбина защото в скъпите хотели няма българи:))
37
2
 
18
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Верно и средна заплата да взимаш в бг пак дебело морето идва . Камоли със семейство
36
5
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
До Хотилер Като цяло си прав,съглсен съм ,че българина няма култура и то не само за почиване (около 80%),но това че иска да мине тънко Е не е само българска черта,много искат и то не само българите да плаят евтино и да получат комфорт,но таквоз животно трудно се "лови".)Българското чероморие отстъпва на гръцкото почти по-всичко с изключение на цените ,не че в Гърция всичко е на шест ,но водата в морето е много по-добра от нашета.Ходил съм и на Лигурийското море ,там на места е по-лошо и от наше
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гърците им вдигнаха ДДСто и данъците, но ние не забелязахме увеличение на цените.Защо става така в *** не мие ясно. Да излезе министър Горанов и да обясни на простите мангалистанци.