Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%

Хотелиери прогнозират до 25% спад на туристите
11 мар 2019 12:10, Анисия Иванова
87
Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%
Архив: Булфото

Цените за лeтния сезон по родното Черноморие ще нараснат със 7-11%, няма как да имаме спад, каза директорът на Институт за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV. Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала.

Той посъветва да се замислим за ранно записване, където цената ще е с 30% по-ниска, а най-високата ще е на рецепция в сезона.

Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия.

Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Изключително занижени нива на брой туристи сочат анализаторите за този летен сезон. Според Драганов това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

Подготовката в най-големия курортен комплекс Слънчев бряг вече започна. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

По данни на туроператори около 10% по-малко за заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германски туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Консеционери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условие - няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

Директорът на Институт за оценки и анализи в туризма обаче смята, че именно "разводът“ на Великобритания с ЕС може да доведе туристи от Англия у нас, понеже сме нискобюджетна дестинация.

Най-нисък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм, понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Институт за оценки и анализи в туризма. Най-много, над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка, Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма страшно, Боко каза, че ще субсидира богатите руснаци да идват да си харчат копейките у нас.
13
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама иначе сте СтабиУни какво се пенявите. Преди 2 дни бях в БГ да се видя с приятели останах поразен от скъпотията. Как оцелявате при тези заплати само Господ знае. Направих съпоставка с цените и заплатите тук в Австрия и вашите заплати и цени и се оказа че цените спрямо заплатите ви са по високи от Австрииските 3 пъти. Наистина ли неможе да смятате затова ли ви унищожиха училищата.
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Поскъпването е повече от 20% до момента. Не ми се мисли колко ще стане до края на годината.А стига бе!?Ти *** умря!Я кажи, плати ли вече 1000лв гражданска и 1000лв данък на колата?*** нали каза, че по толкова ще плащаме?
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах, до 11%... като знам какви бяха цените на Слънчака миналата година таз година ще го пропусна.Едно Приморско и една Гърция и така.
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поскъпването е повече от 20% до момента. Не ми се мисли колко ще стане до края на годината.Данъци, такси, ток, вода, лекарства, услуги, ХРАНИ, облекло, обувки- всичко лети нагоре всеки ден. А МРЗ я увеличиха с 25 Е, пенсиите ЩЕ ги увеличат с 5 Е на лято.Тази година ще станем още по- бедни.
9
4
 
27
 
! Отговори
Бетономутроморие преди 5 години
Да плувам в това, което съм ял предния ден, не мерси.
8
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв спад на туристите, бе? Нали се договорихте с Медведев за руски туристи.Ангелкова казва, че туризмът в Бг цъфти и процъфтява, пък хотелиерите прогнозират 25% спад.
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бг запойТи от къде падаш бе?3лв бира и 10лв сафрид са цени от преди 3 години.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам КЕВР да увеличи тока и квото и да е. щото те са независим регулатор.ха ха ха
5
7
 
13
 
! Отговори
Бг запой преди 5 години
Очаквам 3лв наливна бира(БГ) и 10 лв порция сафрид най-малко.
4
3
 
45
 
! Отговори
Булгаристан преди 5 години
Няма проблем. Бедните не ходят на море, богатите не ходят на море в България.
3
4
 
28
 
! Отговори
татарин преди 5 години
турция е евтино отиваме в бодрум
2
0
 
24
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
Манипулатори! Пише ДО 11% За това не чета БГ медии. Всички са жълти и платени. Има и читави, чужди, обективни сайтове. И без тук каквото и да се случи в БГ не е важно. Нещата се решават еднолично в тази държава!
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той посъветва да се замислим за ранно записване..."Ми тук е прав, са гледам за Халкидики.