Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%

Хотелиери прогнозират до 25% спад на туристите
11 мар 2019 12:10, Анисия Иванова
87
Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%
Архив: Булфото

Цените за лeтния сезон по родното Черноморие ще нараснат със 7-11%, няма как да имаме спад, каза директорът на Институт за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV. Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала.

Той посъветва да се замислим за ранно записване, където цената ще е с 30% по-ниска, а най-високата ще е на рецепция в сезона.

Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия.

Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Изключително занижени нива на брой туристи сочат анализаторите за този летен сезон. Според Драганов това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

Подготовката в най-големия курортен комплекс Слънчев бряг вече започна. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

По данни на туроператори около 10% по-малко за заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германски туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Консеционери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условие - няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

Директорът на Институт за оценки и анализи в туризма обаче смята, че именно "разводът“ на Великобритания с ЕС може да доведе туристи от Англия у нас, понеже сме нискобюджетна дестинация.

Най-нисък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм, понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Институт за оценки и анализи в туризма. Най-много, над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка, Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тинев" Скок на горива, ток, заплати " - ГЕРБ управлява!Точно, ако управяляваше БСП щеше да е Скок на горива, ток
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До авсЧшшш ало другарко, я си ...Нали сте много паралии рускоговорящите, какво ще ви сваляме цени?Кои сте вие?
72
1
 
6
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
А и без малко да забравя. Ха честито че май пак се отлага катастрофата на "мутроморието" ... акъл море, глава шамандура!
71
4
 
3
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
75 викаш няма поскъпване, в Гърция си е стабилно 2 пъти по-скъпо, а в Италия 3 пъти, а в Турция си е анадолско и пак по-скъпо от България . И ходите всяка година в Италия , но пък ся след малко ще идеш да ривеш под другата статия наш колко са ниски заплатите в България , а италианците пита ли ги дали почиват всяка година?! Главочи , Главочи!
70
3
 
10
 
! Отговори
авс преди 5 години
ЧАРТЪРНИТЕ САМОЛЕТИ МОСВА БУРГАС БЯХА 180 ДОЛ ДВЕТЕ ПОСОКИ.2001Г А СЕГА КОЛКО СА ОТ 350 Е ДО 500 ЕВРО. И КОЛКО ОЩЕ СМЯТАТЕ ДА ГИ УВЕЛИЧАВАТ СЪРУГАТА МИ И СИНА ВСЯКА ГОДИНА ИДВАТ В БГ СЪС ЧАРТЪРНИ САМОЛЕТИ Я СЕ ЗАСРАМЕТЕ ЧЕ СТАНАХТЕ МНОГО НАГЛИ СВАЛЕТЕ ВИЗИТЕ С РУСИЯ ПУСНЕТЕ ВЛАКА ЦЕНИТЕ НА ЧАРТЪРА 200 ЕВРО МОСКВА БУРГАС И ОБРАТНО БИЗНЕСА ЩЕ ВИ ТРЪГНЕ А ВИЕ САМО ГЛЕДАТЕ ДА ВИ СЕ НАТРУПВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ В ДЖОБА
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги направят и 100%, на нашето мутро море не съм стъпвал от 10г и няма и да отида. В Гърция, Турция и Италия всичко е на ниво, о и поскъпване няма ...Хахаха нашите смешници как не се наядоха
68
1
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Растат заплатите на едни, разходите на други...
67
1
 
11
 
! Отговори
До Хотелиер 72 преди 5 години
Не те знам кой си и какво точно помниш от разкошните ни плажове по морето, НО с бъклица да ме каниш,кракът ми по-вече няма да стъпи. На всичкото отгоре т.н. "правителство" предлага да заплаща 20% от чартърните полети за да си увеличите скритите печалби ! Ти за луди ли ни мислиш ?
66
18
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
Ми не ходете ве, кой вариант бий да ходите. Нямаме нужда от вас. Сега станахте ли по щастливи, като плюете по черноморието. Черногледи хора...мразещи и отричащи. В Гърция и турция плачат за вас
65
1
 
19
 
! Отговори
aa преди 5 години
ми то простотията вече си казва думата. В Банско е факт 35-40% спад на туристите - пряко наблюдение. По морето е същата ***. Не е до криза и тем пдобни глупости.
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
взимам чувал пясък, изтягам се на терасата и трябва само да накарам жената да минава през 5-6 мин да подритва пясък отгоре ми и става 1:1 само дето няма да давам по 100лв на вечер.
63
3
 
16
 
! Отговори
Мутроморие - НЕ преди 5 години
Какво ме интересува какво иска някакъв да си поръчват?! В България не се ходи на морска почивка.За почивка на море си има много други държави - Италия, Испания, Гърция и т.н.Аз лично след 2000 година само веднъж преди 2 години се пробвах да отида на българското море, с надеждата, че нещата са се пооправили, но не, и на втория ден си заминах. Пробата беше, защото не успях да си намеря хотел в чужбина, на едно от трите места, където исках да отида - просто закъснях и всичко вече беше заето.
62
2
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Ще си поръчвам каквото искам... лаком хотилиер търгашин
61
25
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
Румънците са много възпитани и дащни клиенти. Хващат менюто и з а минута избират, и обикновенно скъпи неща. И от румънец да си фкарва пиене в ресторанта не съм видял. Руснаците са по темпераментни...ама пък кат седнат да пият, изхарчват едно по 200 лв н човек на масата з а ядене и пиене. Такива клиенти търсим. А и за българите - моля, научете се че вечер супа..т.е. евтино не се поръчва
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука във форума някакъв "хотелиер" дава нагледна представа, защо българите не ходят на почивка у нас.ДрОгарю хотелиер, този бизнес не е за тебе. Ти може да смяташ клиента за дойна крава, ама аз искам обслужване, което не получавам тук и затова ходя в Гърция. Познати пък ходят в Турция.А ти си стой с румънските и руски туристи.И само да ти кажа, аз не броя стотинките. И колегите ми, които не почиват у нас не си ги броят. По качество на обслужване има много да се учите от комшиите....
59
6
 
22
 
! Отговори
Слънчака преди 5 години
На стара слава се живее - когато Господ ходеше по земята!Имаше корекоми - корекцията на комунизма.Жени с вагони и секс до забрава! Сега не е интересно.
58
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете Митьо Очите, министър на туризма, и нещата се оправят !
57
3
 
14
 
! Отговори
конспиратори преди 5 години
До АНТИДЕЛО НА ГЕРБ! само за фалшификации на избори мислят!
56
2
 
26
 
! Отговори
Life преди 5 години
И тази година нашите хотелиери и мутри ще чоплят семки и ще са с високо кръвно.
55
2
 
18
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Аман от увеличения!!!!! - на заплатите!