Чипс, всяка трета вафла, бисквита - с отровния акриламид над нормата!

В опасната група попадат още пържени картофи, препечен хляб
12 мар 2019 11:00, Анисия Иванова
79
Чипс, всяка трета вафла, бисквита - с отровния акриламид над нормата!
Снимка: архив Reuters

Всяка трета вафла или обикновена бисквита съдържа отровния акриламид над определената норма, съобщават от "Активни потребители".

Изследвани са проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид. Това са чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.

"Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета", обясняват от потребителската организация.

По техни данни 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%.

Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво е акриламид?

Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни като картофи или зърнени култури при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата, например, и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти.

Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламида провокира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

От Активни потребители обясняват, че потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето на картофи на температура над 175° C или когато препичат филийката си хляб.

Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г.

Вижте пълните резултатите от изследването


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опа! Сега пък фруктозата (плодова захар) виновна. Тя как може да образува нещо при условие няма брашно масло то даже и нея я няма. Не че синтетичните подсладители не синтезират с останалите химикали в пластмасовите бисквити чипсове и пр. Индианците са се хранили с чипс но не съм чувал да са боледували от рак. Но в саламите слагат аскорбинова киселина за да неутрализира натриевия нитрит който е доказано канцерогенен.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опа! Сега пък фруктозата (плодова захар) виновна. Тя как може да образува нещо при условие няма брашно масло то даже и нея я няма. Не че синтетичните подсладители не синтезират с останалите химикали в пластмасовите бисквити чипсове и пр. Индианците са се хранили с чипс но не съм чувал да са боледували от рак. Но в саламите слагат аскорбинова киселина за да неутрализира натриевия нитрит който е доказано канцерогенен.
58
0
 
26
 
! Отговори
Осъдително преди 2 месеца
Всички бисквити по магазините вече съдържат палмово масло. Няма ли институция у нас, която да забрани влагането на тези мазнини? Има ли още някой да не е чел, че те не се разтварят в организма, а полепват по стените на съдовете? Какво е това, ако не престъпление спрямо децата ни? Печалбата на производителите ли е най-важна?
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това е ново за мен, но от опит мога да кажа, че ако има 10 вида бисквити в магазина, 9,5 са с хидрогенинзирана палмова мазнина, просто пример, всички преодукти вече я съдържат... до кога, как може такъв хранителен геноцид?... наистина нямам думи от отвращение към институциите
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Здравословното хранене е нещо чудесно, но не и когато се превърне в истерия и започне да отрича всички други храни освен суровите зеленчуци. Бабите и дядовците ни цял живот са се хранили с картофи и печена пита, а са доживели до старини. А и това да те е страх да се храниш разнообразно и да си мислиш как всяка хапка е отрова може да причини не по-малка вреда на здравето и психиката.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на кой ли пък му е зор за хората-печалбата над всичко !!!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Франция блъскат силни аромати в хляба, за да ядат хората като облъчени от Чернобилска радиация. Това е новият Чернобил.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кифлите???
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А така, а не да лъжат соросотроловете, че Чернобил отпреди бил виновен за рака, защо днес има десет пъти повече рак от годините след Чернобил е ясно, ей заради такива храни с акриламид, с диоксини, фурани, с палмово масло, с АСПАРТАМ с който са пълни напитките газирани, като тези на Дерби и тн. Яжте боклуците и мрeте в името на капиталистическите печалби.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И всяка трета бисквитка - вафла
50
2
 
49
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 2 месеца
И какво от това? КАКВО? Пишете си скапаните поръчкови статии и нищо. Няма марки, няма фирми, няма имена... НИЩО.
Колкото стана нещо с двойния стандарт, или пък със скапаното сирене и т.н. и т.н.
НИЩО!!!
49
2
 
41
 
! Отговори
Един от многото преди 2 месеца
Дайте имената на тези производители, за да ги знаем. Същото е положението и с дехидратираните мазнини, които масово се слагат в продукти.
48
0
 
8
 
! Отговори
А 2 преди 2 месеца
До Анонимен 43 : Така е , щом всички умират нещо не ни е ясно от живота. Философско е , но вярно.....
47
7
 
15
 
! Отговори
монсанто преди 2 месеца
Да жувее комуналката,яжте сега демократични,гмо храни
46
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Има един Български апп с който много лесно може да проверявате дали храната съдържа вредни химикали. Food Scannerсе казва - има го в стора.
https://play.google/store/apps/details?id=com.scangine.foodscanner
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По некролозите все повече млади хора,от хубавия живот и хубавата храна.
44
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Fake news.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко е вредно, най-вредно е да си жив.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бе ако почнем да ядем камъни, ще ли здравословно?
41
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Акриламидът се получава съвсем естествено при изпичането и пърженето- незнам как точно искат да го борят, и той не е от днес в храната ни, а още от времето когато е започнало пържене и печене. Явно има някаква трагедия която не ме е много ясна, по скоро изкуствено създадена.