Чипс, всяка трета вафла, бисквита - с отровния акриламид над нормата!

В опасната група попадат още пържени картофи, препечен хляб
12 мар 2019 11:00, Анисия Иванова
79
Чипс, всяка трета вафла, бисквита - с отровния акриламид над нормата!
Снимка: архив Reuters

Всяка трета вафла или обикновена бисквита съдържа отровния акриламид над определената норма, съобщават от "Активни потребители".

Изследвани са проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид. Това са чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.

"Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета", обясняват от потребителската организация.

По техни данни 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%.

Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво е акриламид?

Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни като картофи или зърнени култури при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата, например, и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти.

Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламида провокира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

От Активни потребители обясняват, че потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето на картофи на температура над 175° C или когато препичат филийката си хляб.

Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г.

Вижте пълните резултатите от изследването

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите пак сте прочели само заглавието...
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Ако си прочел и си разбрал ще знаеш, че няма значение къде и от кого са отгледани. Химическата реакция няма нищо общо с това.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От това, което прочетох дори пържените картофи, които си приготвям у дома и съм отгледал сам в нивата ми съдържат акриламид.
15
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не се цитират имената на марките, подобни изследвания за абсолютно безсмислени.
14
1
 
20
 
! Отговори
До House M.D. преди 5 години
Става дума за скорбяла, не за нишесте. В хляба има предимно нишесте, ако е бял.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PenОтдавна съм спрял да ям такива *** като вафли , кроасани и подобни--е то е ясно ... нали за това е пусната и тая статийка - като сладкарски "зов за помощ" )
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се косете, скоро ще ви поникнат крила и ще може да отлетите на юг.
11
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения--то, че е отровно и води до рак е ясно.това, което прави впечатление обаче е факта, че се акцентира или направо натъртва, че именно в "обикновените" бисквити и вафли било най-опасно, демек - в най-евтините! Т.е. купувайте скъпите - там "няма"! вЕрно ли ?пп. абе да не би балона на консумацията да се пука и при сладкарството?! баси май-ката, до там ли допълзя тоя балон ))пп затваряй люковете, притегни коланите - следва потапяне
10
2
 
34
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
До 2;Какво правят тия по контрола на храните ли?Ми избиват на хората овцете и те лишават от екологично чиста храна, естестествено.Виж "Аспасия" за пиене, можеш да си купиш от всякъде. Е тва правят тия от храните!!!
9
2
 
57
 
! Отговори
Тооо преди 5 години
То в България въобще има ли нещо с което можеш да закусиш. Всичко е пълно с химия и води до генни мутации и от там до рак, като не броим затлъстяването и изкуствените мазнини, които добавят и организма не може да ги разгради. Собственицитена сладки и тестени изделия станаха милионери от ***, които продават,а саламите ги правят от кости смлени до каша и огризки.
8
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тея пари толкова! НИе сме бунището на Европа, правят се на толерантни, насаджат ни да сме акива, а те ни трепят! Бой по франсета, англета и прочие и3мет!
7
5
 
37
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Практика е в храните в България да се съдържат забранените от ЕС консерванти.Това е така, тъй като тук са останали само хора, на които им пука само за мизерната работническа заплата, да одумат някого и да си сипят ракийката пред телевизора вечер след работа.
6
2
 
23
 
! Отговори
... преди 5 години
честно казано нищо няма да помогне! Освен еволюцията де! Т.е. тия дето могат да ядат циан калии ще оживеят а другите не! Инак тука по тия земи, това норми за продажби на такива незначителни отровни неща даже и да има те не се спазват! Пък и за самите родители къде къде по лесно е дадеш един зрънчо или вафличка на детето, което ще я изяде с кеф между другото, от колкото да се мъчиш да му дадеш я банан я ябълка, не дай Боже пък морков! Та така драги ми смехурковци!
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не правят!
4
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено за децата,купувайте си брашно и си печете сами бисквити или каквото ви е необходимо,купувайте си домашно прясно мляко,сварете го на слаб огън и сами си пригответе кисело мляко,масло,сирене и кашкавал,не е никак сложно,а ще имате за месеци сирене.Киселото млякото без суроватка е фалшиво,гребнете с лъжицата и ако не се появи суроватка е фалшиво.Купувайте си месо директно от селата.
3
2
 
22
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До 1:Хубаво все пак да се четат статиите до край, а не да пишеш ЕСЕ навсякъде, сеш се..."но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето на картофи на температура над 175 C или когато препичат филийката си хляб."
2
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво правят органите отговарящи за контрола на храните?
1
8
 
56
 
! Отговори
Потресен преди 5 години
Тровят ни като опитни мишки! Наистина трябва да консумираме само онова което сами сме си приготвили.