Операция "История": Защо падна натовската ракета в Горна Баня?

Разказът на Йордан Костадинов, полковник от резерва
13 мар 2019 16:52, Анисия Иванова
139

Ранното лято на 1999 година самолетите на НАТО извършват голямата бомбардировка над Югославия. В нея загиват около 1000 души. Над град Крагуевац е един от основните удари на съюзническата авиация. Поразено е детското отделение на болницата. "Само за миг 42 деца, 28 майки, 2 лекарки и 12 души медицински персонал - сестри, акушерки, санитарки, изчезват", разказа в Операция "История" Йордан Костадинов, полковник от резерва.

Костадинов подава рапорт за напускане, след като докладва за засичане на чужди бойни самолети в нашето небе.

По време на негово дежурство във въздушното ни пространство се появяват групови цели. "Влизаха в нашата територия с голям интензитет, в района между Берковица и Белоградчик, през Ихтиман, отиваха надолу към Сандански и след това на запад към Албания, към авиобазата Авиано в Италия", разказа полковникът пред Bulgaria ON AIR.

Това бяха самолети, които имаха въоръжение. Той обясни, че ракетата, паднала в Горна Баня, била "захапала гъбата на "Витоша" - това беше ракета за унищожаване на радиолокационна цел.

По думите му, когато са прелитали натовските самолети през въздушното ни пространство, "ние изключвахме нашите радиолокационни станции".

"Но Гражданската авиация не можеше да изключи локатора си, който е на Витоша. Тази ракета беше се насочила към станцията, която е зад Черни връх. Добре, че не й стигна горивото и падна в Горна Баня", обясни Костадинов.

На сутринта, когато започнахме да докладваме на министъра (Георги Ананиев е министър на отбраната тогава) за случилото се, той лично ни прекъсна с думите: "Запомнете, тази нощ над България не е имало никакви чужди самолети". Докладът не допада на министъра на отбраната и Костадинов е принуден да напусне.

Според полковника най-голяма военна мощ България е имала през 1989 година – над 600 модерни бойни самолета, 3600 танка, 6 работещи авиационни бази, над 120 хиляди служещи във въоръжените сили, но ние сме си "затрили" армията си и това е голям грях. Основната роля на казармата е да превърне момчето в мъж.

 


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
А България официално получаваше инфо от обединеното командване на войските на НАТО за прелитането над наша територия на техни самолети съгласно предварително сключено споразумение. Този Йордан Костадинов твърде тенденциозно и популистки представя нещата следвайки опорните точки на Москва, която преследва свои цели за България в близък план.
119
1
 
0
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Сърбите поръчваха на български фирми имитатори на радиолокационни станции. Това бяха устройства на базата на микровълновите печки. Магнетрона (така се казва активният елемент, който генерира същата честота, на която излъчват руските радари, с които беше оборудвана ПВО защитата на Сърбия и на България също) в микровълновата печка се използва като източник на излъчване. Ракетата го възприема като радар и се отклонява в посока на имитатора. Тези устройства свободно минаваха през КПП.
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото антирадарните ракети се пускат обикновено по две от различни посоки ...
и още първат изпече бучаштата ярмомелката онова дето в руския го мислят за радар ...втората ракета остана без цел свърши горивото и падна
117
5
 
6
 
! Отговори
АВС преди 2 години
тази ракета падна в бг да ви исплаши нато да давате коридор а вие тека го дадохте без никакви възражения излезе един честен бг да каже истината че бг е продадена на сащ нато без пари нека сега да разберат тези бг които защитават сащ нато .къде е това въоружение на бг---- продадена от демокрацията
116
1
 
4
 
! Отговори
Американ преди 2 години
До Анонимен 113:
Що американците бе, а тези neдepaли англичаните, жабарите и макароните що забравяш?
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати фатмашкото мислене.
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автора информиран ли е че: вършавският договор, СИВ и социализма въпреки 600-те самолета се е срутил и пропаднал за винаги ?
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не му е ясна тезата!
112
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ле лееее..... Тоя "полковник" голям дървеняк бре. За какво ли цял живот е смукал народна пата ?
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зозо 100
В смисъл, обслужвал си ги си заработвал от това? Вярвам ти, Зозичке!
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 79
Я трай! Аз с очите си видях два грамадни транспортни самолета "Галакси" да излитат от Сарафово посред бял ден и се насочват на запад. Ти ще ми кажеш!
109
1
 
0
 
! Отговори
До Pesho преди 2 години
Пешо, ти оди дека си, та имаш парчета оди той ракету? За каков Видин ми оратиш? Ракета е падла далече оди Видина. Нема ти кажем у койе село е падла. Кажи га ти! Оно е далеко оди Видин.У Торлачко!
Истината е, че това е стара руска зенитна ракета, която не е имала механизъм за самовзривяване. Американецът е имал щанс да се измъкне с маневра, а ракетата е летяла,докато свършила горивото.За щастие не е паднала в селото, иначе е щяло да стани голяма беля.
Американцитe издумкаха там много обеднен уран
108
2
 
10
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Като сме партньори и то равноправни,защо не ни предоставят една военна база и в Америка с наши войничета ,които да не ги ловят американските закони,ей така да им помагаме,нали сигурността на САЩ постоянно е застрашена от:Панама,Гренада сирия,Либия иран,Ирак,Сомалия,Йемен и още 61 държави отказали да бъдат"равноправни партньори".ХАУ!!!
107
2
 
9
 
! Отговори
Пак преди 2 години
То и думата българин скоро ще я цензурират...ще се замества с европейски гражданин или по вероятно с туземците от евро колонията
106
1
 
3
 
! Отговори
Пак аз преди 2 години
Как да го напиша...ром ли?
105
0
 
4
 
! Отговори
Вили преди 2 години
Ракетата е пусната от посока Сърбия и се е насочила автоматично по излъчването от радара, но е свършило горивото и е паднала. За повредената къща платиха на собствениците около 75000 във валута. Съседите им завидяли за голямата сума която получили.
104
2
 
7
 
! Отговори
681 преди 2 години
Да, при соца имахме голяма армия, която доброволно си свали гащите през 1989 г.
При това офицерьото забрави, че се е клело да служи на народ и родина, та целокупно се пенсионира, изяждайки по тоя начин целокупния пенсионен фонд.
Оказа се, че всички са служили само на счетоводителите си, но не и на държавата...
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какви глупости говори не е истина. Соцът имаше армия. И падна. Сега гладува.
102
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 50 години мир америкаците запалиха война в Европа - бомбардировките на Сърбия ще си останат един позорен акт
101
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не човек а комунист полковник.
Защо се дават пенсии на такива ?