Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!

74% от българите са съгласни, че хора са стъпвали на Луната
13 мар 2019 12:35, Красимир Ангелов
316
Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!
Снимка: Reuters

15% от българите смятат, че ваксините са вредни за хората, сочи на изследване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 824 души между 1 и 8 март.

Още по темата
58% от сънародниците ни обаче не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност у нас, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени, отчитат социолозите.

Изследването задава и други провокативни въпроси, като например този, дали земята е плоска.

Цели 81% от запитаните нямат колебания по въпроса, но 8% от запитаните са категорични, че земята е плоска. Останалите 11% се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката.

Според авторите на изследването смятащите земята за плоска са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото и това почти изключва опцията някой да се шегува в отговора.

74% от анкетираните пък са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят.
 
Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които сериозно се съмняват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
0
 
! Отговори
що не кажете че преди 5 години
Само 2% се ваксинират или просто бизнес!
252
1
 
0
 
! Отговори
Плато н преди 5 години
Както е казал дребно гръцкия филолог Архимек, за да се повдигне змията е необходима опорна ***чка.И освен това,всички знаят че земята е квадратна, но понеже се върти изглежда кръгла.
251
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
До според мен 277 Напротив , сега излизат доказателства че Гагарин не е летял в Космоса. Нямал бил фотоапарат да снима Земята. Може ли да си представите , да няма фотоапарат ?Измама.
250
2
 
9
 
! Отговори
я гледай... преди 5 години
Тези които твърдят че Земята е плоска са зевзеци и се бъзикат с идиотския въпрос.Друго обяснение нямам.
249
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако направят запитване у маалата на въпрос:От къде идват парите?100% ще отговорят .....Всеки месец от банкомата!"Taкова е... В България всеки тюфлeк се бие в гърдите, че бил "истински българин", плюе по мюсюлманите и ги праща в Анадола, все едно, че тая земя е само за християни, пък в собствената му Библия пише, че Земята е плоска и той вярва на това.
248
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Язък че българин пръв изведе формулата на земния геоид и цял свят го призна. Само нещастните му сънародници още спорят дали е плоска или валчеста.
247
2
 
2
 
! Отговори
Бате Бойко искрено § преди 5 години
Ъ-ъъъ .Аз Бойко, дето сЪм премиер на българи и ро*ми, ви казвам,че Земята е един ОГРОМЕН СУДЖУУК. От едната страна го дъвче Путин,от другата Тръмп. А Аз Бойко съм СЛЪНЦЕТО дето огрява навсякъде,Цецо е моята Лунааа,която свети с изкуствена светлина.Луната спи, само когато Бойко й нареди,така че поправете текста на оная песен от 90-те дето я пееше жената на Дони. Финети ли се казваше,не помня.Ъ-ъъ....
246
5
 
5
 
! Отговори
според мен преди 5 години
На тая измислена статистика НЕ вярвам. Всеки в България поне до 4-ти клас( преди щях да напиша до 7), е ходил на училище и още там се усвояват елементарни знания за Земята и другите планети. Ваксините не виждам какво общо имат с образованието.Един човек може много да е учил,ама в един момент да няма пари хляб да си купи.За ваксини ли ще мисли??? За кацането на Луната има различните теории.Защо не са питали за първият човек полетял в космоса, Юрий Гагарин? За него е сигурно,че е бил в космоса.
245
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек не се променя - той се страхува!Има ли нещо "страшно" човек да мисли различно от казаното му до сега..???Рака е бизнес, къде изчезнаха скорбут и СПИН (например), как се фиксира компас върху нещо което се движи.., защо зимата денят е по -къс, ноща по - дълга лятото обратно.. защо е толкова притеснително че хората отказват да се ваксинират...?? И още мн много въпроси и отговори няма?!!
244
4
 
7
 
! Отговори
Стоп на ГалОп И. преди 5 години
Тоя ГалОп ИзтрещясЪлЪс да спре да си вре носа в България,както и Дойче-Зеелето. Един път не са написали едно хубаво нещо за страната ни. Изобщо защо ги публикувате подобни новини? Защо не кажат например в САЩ колко хора смятат,че човек е кацал на Луната? Самите американци не го вярват,че е истина.Колко % от американците дето живеят в гетото ходят на училище и знаят ли,че Земята се върти и че е кръгла?? Дори един български ро*м е по-кадърен от един средностатистически янки дето гледа овце и коне.
243
3
 
1
 
! Отговори
до 273 от Путин преди 5 години
Аз Путин признавам, че благодарение на руския космодрум, имам ежедневни посещения от 4-я вид. Оборудвам с руски газ техните космически кораби,а те ми подариха прочут извънземен криптонитен серум, с който ще живея и управлявам вечно. Тръмп НЕ може да се похвали с подобна привилегия,защото дори и извънземните са му обидени след като преведоха на извънземен език,някои цветущи негови слова по техен адрес.
242
3
 
6
 
! Отговори
лично мнение преди 5 години
Как не са питали дали има 3-ти пол?? Всички българи отговаряме НЕ и ни изкарват 100% не европейци, живеещи в Средновековието и неуважаващи меките китки дето вече се и женят помежду си в някои страни. Аз на тая анкета не вярвам. Първо,който иска ще се ваксинира(ако има пари).Българинът знае какво означава ваксинирам, дори да не иска да го направи. Второ.Не познавам българин дето да не знае за янките дето уж са стъпили на Луната. И Трето.Смятам,че тия дето са казали,че З. е плоска са били пияни.
241
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Област обеща да си признае за извън земните .ама нищо не каза. Щото сключили договор за възстановяване на СИВ . Путин е подписал от руска страна. Питайте Нинова.
240
3
 
4
 
! Отговори
Из вънзе мен преди 5 години
Луната е куха о в дъното има вода и атмосфера.Там хитлеристи садят картофи и копаят хелий 3 . Продават го на наса. Земята е куха и е на три слоя като кромид лук. На полюса има дупка за вход
239
9
 
8
 
! Отговори
едни въпроси задали преди 5 години
То пък едни въпроси задали от това изследване.Първо за ваксините,всички ли ваксини са полезни и необходими при възрастни здрави хора, (не малки бебета срещу морбили)? Помните ли рекламата за ваксината срещу рак на маточната шайка?? Имаше едно 14- годишно момиче, ваксинира се и после почина след ваксината и рекламата изчезна.Стъпването на Луната е спорен въпрос.Аз например смятам,че стъпването на Луната е снимано в студиото на Холивуд,защото на Луната има радиация и имам висше образование.
238
2
 
8
 
! Отговори
от маалатъ преди 5 години
Ако направят запитване у маалата на въпрос:От къде идват парите?100% ще отговорят .....Всеки месец от банкомата!
237
2
 
5
 
! Отговори
честно преди 5 години
E като някой ро*м не,е изтърсил,че глобалното затопляне се дължи на това,че Земята денонощно играе кючек,защото слуша Азис,пак добре...
236
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТакА и не разбрах защо ваксинираните се плашат от неваксинираните. Нали това е смисъла на ваксинирането-да не се плашиш.
235
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотни хора лесно се манипулират,така земята и квадратна ще им изглежда.
234
2
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Аз съм съгласен, че Земята все пак не е напълно кръгла. Тя има формата на Тиква! Леко е тъй приплесната в челото;)))