Юмруци, тормоз... Историята на Веселка. Свикваме ли с домашното насилие?

Във всяко трето семейство има насилие, заяви специалист
14 мар 2019 10:50, Петя Славова
149

11038 гледания   |  Още видео
Броят на жертвите на домашно насилие нараства в последните години. Една от тях е Веселка. Тя работи като преводач и е станала жертва на домашно насилие от съпруга си. В крайна сметка след сериозен тормоз решава да подаде молба за развод. Тогава става жертва на психически тормоз, като се стига дори до спирането на тока и водата в семейното им жилище.

"Бяхме в мола и взех спагети, които той не погледна. Преди да се качим в колата се скарахме за якето на детето и той ме замери с врелите спагети. Когато се качихме в колата бях ударена от него. Една вечер искаше да излезе. Аз исках да си останем вкъщи. Повиших му тон, той ме хвана за косата и бях свалена на земята. Каза ми, че трябва да стоя където ми е мястото. Взе ключовете от апартамента и колата. Той винаги прави така - взима ми ключовете, за да не мога да отида нито в полицията, нито да го търся. Месеци по-късно пак са скарахме и той ме повали на дивана и ме удари с юмрук в рамото и главата, получих хематом. Тогава реших, че ще му дам последен шанс заради децата. Най-лошото е, че децата го видяха. На следващия ден подадох жалба в районното. След делото за развод той искаше по всякакъв начин да ми отмъщава. Спряха ми тока за неплатени сметки, тъй като апартаментът е записан на неговото дружество. Без ток живяхме 4 месеца. Когато разбра, че са ми възстановили тока, той реши да ни спре водата", разказа Веселка пред Bulgaria ON AIR.

Елена Кръстева от Алианса за защита от насилие заяви в "България сутрин", че е крайно наложително да бъдат открити множество консултативни центрове, в които жертвите на домашно насилие да получат помощ от психолог и юрист.

Още по темата

"Тук става въпрос за домашно насилие и срещу жената, и срещу децата. Най-важното е на кого ще бъдат присъдени правата на децата. Крайно наложително е хората да сигнализират още при първия случай на домашно насилие. Има крещяща нужда от отваряне на множество консултативни центрове, в които жертвите на домашно насилие могат да бъдат консултирани от психолог и юрист. Трябва да бъдат направени и кризисни центрове, в които децата и потърпевшите от домашно насилие да бъдат настанявани", каза Кръстева.

Психиатърът Веселин Герев пък бе категоричен, че в последно време българите свикнаха с домашното насилие. Той сподели, че във всяко трето семейсто у нас има домашно насилие.

"Спирането на водата и тока е допълнителен тормоз. Ние вече свикнахме с насилието. Във всяко трето семейство има такова нещо. Вече мислим, че един мъж е мъж, само когато блъска по масата, вика, крещи. Не се дава гласност на тези случаи. Лошото е, че при първия случай на насилие жертвата не взима мерки, а дава втори шанс. Също така е неприятно, че системното физическо и психическо насилие става пред децата. Това им влияе зле. Момчетата свикват, че татко бие мама и като пораснат започват и те така да правят. Момичетата пък са възпитавани, че баща им ще се проправи и трябва да търпят", заяви Герев.

 


149
Още от Общество
След вложени милиарди: Идва ли краят на програмата на Boeing 737 MAX 8?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прехвърлил апартамента на ЕООД-то,нищо ,че е бил придобит по време на брака,тя глупачката тогава му е раждала децата,а той е решил да мине другарката,после става голям фирмаджия,със служебната кола и мацките ,които назначава ,разбира се с 10 г. по-млади,съпругата дебелее,увяхва и той все повече не я търпи,нищо ,че е плешив и с тесни раменца,важното е ,че води всяка на ресторант и и определя заплатата...та така с БГ мъжът.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ма то това да е проблема луд които скача на доктор на домоуправител че брат му полицаи колко пъти пишем за тоя от Ловеч Радослав нее един път защо боико не вземе мерки тоя господин 21 години си го търпим в тоя град Ловеч
115
0
 
1
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 1 седмица
Ми то нее сефте като се напият не знаят какво правят комшииката така отиде в София ма сега комшията се моли да се връща пита се щоли
114
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Навремето бях тръгнал с една... Аха, работата да стане сериозна и да заживеем заедно, и разбрах, че като пийне става от лесните.
И добре , че нямахме дете, щото иначе боя щеше да и е през ден...Да се подсеща да е трезвена...
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
джендъри
112
5
 
13
 
! Отговори
До Митьо преди 1 седмица
Само че след 1945 г. в много български семейства нещата са
по-различни. Съпругът харчи своята заплата за да се нахрани добре по време на работния ден, да се почерпи после с приятели, а през последните 50-60 г. заделя и пари за любимия си автомобил, който в повечето случаи е купен с кредит, който жена му изплаща.
Съпругата пък не рядко получава по-висока заплата от благоверния си. С нея поддържа домакинството, пазарува, готви вечеря за гладника, изплаща апартамента.
Но се изисква тя да е послушна
111
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом Веселка работи на две места,след първият шамар да си е взела децата,наема си жилище и подава молба за развод.Децата на училище и детска градина.Никакъв втори шанс,няма да спре физическия или психически насилник.Нито и трябва апартамента му,нито нищо от такъв.Спокойствието няма цена.И точка.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо някои хора си мислят, че имат само права.
109
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до Боримечката

Не знам колко е учила, но не се е научила да си плаща сметките и да не вдига скандали за щяло-нещяло.
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 104
Едното няма нищо общо с другото но за българския мало-умен мъжки екземпляр акъла му стига единствено за блъскане!
Не за друго ромите ви смилат а вие, най-смелите, в ситуация гледате само как да не ви се засекът погледите! Ама жената в къщи ли е, всичко е позволено! Повечето български "мъжаги" сте комплексари и трапезни бабаити, ромите ви клуецат и така ще е дорде не ви поумнеят селияндурските кратуни!
107
1
 
9
 
! Отговори
Боримечката преди 1 седмица
До Митьо
Не че нещо, ама жената е преводачка..сигурно е учила доста повече от някои.
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой някога чувал ли е за случка, при която отиваш с парите да платиш консумативи и не ти позволяват, защото не си собственик?
105
5
 
9
 
! Отговори
69 преди 1 седмица
До Имаме ли държава?

ами нямаме Държава, защото излиза, че да хвърлиш по жена си врели спагети е по-тежко престъпление, отколкото изнасилванията и грабежите на самотни възрастни хора по селата.
104
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Живее в чужд апартамент, не си плаща консумативите, иска да се развява напред-назад, когато човекът цял ден е работил и е уморен, вдига му скандал и накрая мъжът и бил насилник.
103
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В кой мол има врели спагети не разбрах, на кило или на парче ги продават?
102
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази наистина ли очаква някой да и плаща тока и водата? 4 месеца без ток, това означава че половин година не е плащан!
101
4
 
5
 
! Отговори
до 98 (митьо) преди 1 седмица
е те заради тоя азиатски варварски манталитет , природата изчиства БГ-тата
100
9
 
9
 
! Отговори
Имаме ли държава? преди 1 седмица
Ако наистина разведеният или намиращ се в развод съпруг постъпва така, че да няма електричество или вода в жилището, в което живеят децата му, той трябва да получи сурово наказание!
Редно е да има някакви механизми за защита на майките с деца, които биват подлагани на такива видове тормоз от страна на бившите си съпрузи.
Лошото е, че понякога се случва овдовяла жена и малките й деца да страдат от подобни видове тормоз от страна на роднините на покойния съпруг. Какво ли не се случва в живота.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аре бе каракачанов , кога ще измислиш концепцията за БГ-тата ?
98
2
 
9
 
! Отговори
69 преди 1 седмица
Аз това за насилието донякъде го разбирам - един насилник по-лесно ще се раздели с имота и децата си, обаче при тази ситуация да очакваш да продължи да ти плаща сметките за ток и вода?!?