Радев с въпроси: Висок БВП, но защо хората не го усещат?

"Времето пред нас изтича, трябват важни решения за икономиката"
144

Президентът Румен Радев заяви, че никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата не създаде необходимата благоприятна среда, както и държавното управление не може без силна икономика.

"Времето пред нас неумолимо изтича. Икономиката ни е поставена пред редица сериозни предизвикателства - и във вътрешен, и особено в глобален план. Тя трябва да се преструктурира и затова е дошло време за важни решения със стратегически хоризонт", изтъкна държавният глава, който участва в кръгла маса по темата.

Според Радев, когато говорим за реално състояние и проблеми на икономиката, е важно с кого, как и кога се сравняваме.

"Дали с България от преди 30-20 или 10 години, дали с постиженията на предишните управляващи, дали с държавите от Субсахарска Африка, с нашите съседи или Централна и Източна Европа. Дали ще сравняваме България на днешния ден с това, което ни очаква като мащабни промени и образ на икономиката в един глобален план и разбира се, каква е нашата готовност за тези процеси, които предстоят“, посочи държавният глава.

Според президента най-важното в процеса на изграждане на силна, конкурентоспособна и устойчива икономика е откровеният и навременен диалог между всички участници.

"Най-вероятно е да чуем министрите да говорят за висок ръст на икономиката, за висок БВП - и те ще имат своите основания да го направят. Но в същото време стои другият тежък въпрос - защо този висок ръст не може да се усети от мнозинството граждани като доходи, качество и стандарт на живот, инфраструктура, качествено здравеопазване, образование", коментира Румен Радев. Той постави и въпроса достатъчен ли е този темп на икономически растеж, като добави, че дистанцията между нас и страните от Централна и Източна Европа се увеличава.

Радев засегна и темата за чуждестранните инвестиции, като определи като добра новина нарастването им с 10 процента тази година, но коментира, че най-важно е да се види каква е структурата им, защото само тези в индустрията могат да гарантират устойчив икономически темп на развитие.

"Важно е и да обсъдим кои са факторите, които отблъскват чуждестранните инвестиции", добави Румен Радев. Като актуален той определи въпроса дали не продължаваме да опитваме да ги привличаме с фактори, имали значение преди години - като ниски данъци, ниско платена работна ръка.

Президентът очаква и обсъждането на въпроси като какъв е делът на производствата с ниска добавена стойност, на иновативните предприятия, както и дали фирмите у нас са равнопоставени, когато става въпрос за достъпа до еврофондове и обществени поръчки. Дали бизнесът е доволен от качеството и предвидимостта на законотворческия процес, президентът определи като много важен въпрос,предаде БТА.

Радев коментира също, че икономиката е все по-голям заложник на демографията. Изчерпана ли е тя откъм човешки ресурси и технологии, готови ли сме за големите предизвикателства на бъдещето, постави още въпроси президентът.

Според вицепремиера Томислав Дончев големият въпрос за българската икономика е как да мигрира до ново еволюционно стъпало, защото ръстът на разходите за труд е по-висок от ръста на Брутния вътрешен продукт и след 4-5 години ниската цена на труда няма да е конкурентно предимство.

Високата добавена стойност, иновациите, дигитализацията и икономиката, базирана на знанието, е следващото еволюционно стъпало на икономката, посочи Дончев. Всяка държавна намеса в икономиката има тъмна и светла страна, защото тя е добра за предприятията, на които се помага, но изкривява пазара, каза той.

За нас свободното движение на хора и стоки може да е със знак плюс, защото повишава експортните ни възможности и със знак минус, защото е причина за тежката демографска ситуация в страната, посочи Дончев.

Според него два са начините за по-добро благосъстояние - първото е икономиката да произвежда повече и втората - как се разпределя националното богатство, защото сега това богатство е нерентабилно разпределено.

Правителството поддържа стабилна фискална позиция като основа за конкурентоспособност на икономиката, каза по време на форума финансовият министър Владислав Горанов.

През следващите няколко месеца нашите усилия ще са насочени за успешното завършване на проекта за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ по отношение на банковия надзор и едновременно с това и кандидатстване, и надявам се включване, на българския лев във валутно обменния механизъм на еврото, посочи Горанов.

Според него това се предпоставки за подобряване на инвестиционния климат и на позицията на България в рамките на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
23
 
! Отговори
Само едно сравнение: преди 5 години
1970г. средна заплата 124 лева. Един литър бензин струва 0.10лв.2019г. средна заплата 1202 лева. Един литър безнин струва 2.10лв.Тоест ние през последните 50г. не сме мръднали като стандарт и даже реално сме обеднели със над 50% по отношение на покупателната способност.Единствената разлика че едно време хората имаха спестени пари понеже нямаше какво да купят със тях и магазините бяха празни.А сега магазините пълни със стока обаче скъпа. И хората нямат пари.
81
12
 
4
 
! Отговори
Валери преди 5 години
До 89. Ами да има. Те резултатите са ясни - ГЕРБ отново първи, БСП отново втори.
80
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има предсрочни избори!Парламента е блокиран!
79
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не го усещат, ЗАЩОТО Е ФАЛШИВ!!!! То и гърците правеха такива шашми със СТЪКМИСТИКАТА и се докараха до фалит!!! ДАВАЙТЕ НАШИТЕ.........още малко има до фалита!!! А като си спомним и краварската банка, от която почна кризата през 2008.........и на нея две седмици преди да се срути и даваха най-високи "оценки"!!!!
78
1
 
27
 
! Отговори
! преди 5 години
Корупцията и прогнилата съдебна система са основната причина. Ако прокуратурата разследваше големите схеми, доста повече хора щяха да усетят ръста в икономиката. Държавните поръчки, ако стигаха и до малкия бизнес (не на нашите хора), енергетиката се източва, здравната каса, МВРто пълно с хора неефективни, повсеместно е .
77
13
 
9
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Какво стана с оня съвет бе, радефф? Нали щеше скоро да го създадеш, а вече мина доста време?
76
17
 
9
 
! Отговори
В.А. преди 5 години
Защото ти е много висока заплатата.Затова хората не усещат БВП.
75
18
 
10
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 71. Хе-хе, червен ***. Ще отслужиш на Боко молебен под шлифера. Дрън-дрън, това го четем от 10 години, а ГЕРБ още са на власт. И ще бъдат.
74
0
 
3
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До мудниТе БГ / голяма част/ бизнесмени и политици непознават и стойностното старо/то, камо ли новото! :))
73
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКАКВА ПОДКРЕПА ЗА ПРО-РУСКИ ПРЕЗИДЕНТИ
72
2
 
17
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Българина е абсолютно неблагодарен,бачка 560лв минимална-460лв чисто,не му ли стига?
71
1
 
7
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 5 години
Щото бат Оня много чорафтес,бе бате!
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравейте, швейцарци милионери!
69
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че е ИТ сферата и тук там някое производство за износ където да работят по добрите инженери че НСИ да отчете по висока средна заплата. Иначе в 90% от секторите на икономиката положението е зле и хората със средна квалификация вземат по 500-600 лева. Примерно в сектор туризъм има сравнително големи приходи но заплатите са едни от най ниските.
68
6
 
8
 
! Отговори
Хората преди 5 години
Как да не го усещаме, усещаме го разбира се!Остави бродягите и мързеливците, те винагоои ще си останат такива.
67
6
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Политика(та), не може да оправи положението тук !Военен режим Пиночет, ще въведе справедливост и ред.
66
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 15 юни задушница да отслужим помен за герб - той ще е при НДСВ
65
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен трол преди 5 години
Каква кабелна телевизия през 80-те в Америка. Всичко беше ефирно, до към 90 и някоя, когато излезна усилватели, разпределителни елементи за високи и ниски честоти и се създават първите кабелни мрежа от кабели между къщи в Америка.
64
2
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До +++Качеството си има своя цена! Бизнесмени и политици произвеждат нискокачество протукти и продават на ниска цена навън! Вж. законотворчеството на НС и ти става ясно всичко!
63
11
 
7
 
! Отговори
анон преди 5 години
До 47 бойчеИмахме най доброто. Всичко, подредено и здраво, за което сега цъкате с език към запада, ние го имахме. Чисти улици, без престъпност и никой не си закючваше външните врати.-----------------------Дръжки сме имали! Затова всяка вечер се сваляха огледала, чистачки, акумулатори...кражба на кола нямаше в НПК. Имаше добросъвестни купувачи, нещо което въпреки 30 години демокрация още не е променено. Имаше задължително настаняване в домовете на хората, имаше разпределение какво да работиш..