Радев с въпроси: Висок БВП, но защо хората не го усещат?

"Времето пред нас изтича, трябват важни решения за икономиката"
144

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата не създаде необходимата благоприятна среда, както и държавното управление не може без силна икономика.

"Времето пред нас неумолимо изтича. Икономиката ни е поставена пред редица сериозни предизвикателства - и във вътрешен, и особено в глобален план. Тя трябва да се преструктурира и затова е дошло време за важни решения със стратегически хоризонт", изтъкна държавният глава, който участва в кръгла маса по темата.

Според Радев, когато говорим за реално състояние и проблеми на икономиката, е важно с кого, как и кога се сравняваме.

"Дали с България от преди 30-20 или 10 години, дали с постиженията на предишните управляващи, дали с държавите от Субсахарска Африка, с нашите съседи или Централна и Източна Европа. Дали ще сравняваме България на днешния ден с това, което ни очаква като мащабни промени и образ на икономиката в един глобален план и разбира се, каква е нашата готовност за тези процеси, които предстоят“, посочи държавният глава.

Според президента най-важното в процеса на изграждане на силна, конкурентоспособна и устойчива икономика е откровеният и навременен диалог между всички участници.

"Най-вероятно е да чуем министрите да говорят за висок ръст на икономиката, за висок БВП - и те ще имат своите основания да го направят. Но в същото време стои другият тежък въпрос - защо този висок ръст не може да се усети от мнозинството граждани като доходи, качество и стандарт на живот, инфраструктура, качествено здравеопазване, образование", коментира Румен Радев. Той постави и въпроса достатъчен ли е този темп на икономически растеж, като добави, че дистанцията между нас и страните от Централна и Източна Европа се увеличава.

Радев засегна и темата за чуждестранните инвестиции, като определи като добра новина нарастването им с 10 процента тази година, но коментира, че най-важно е да се види каква е структурата им, защото само тези в индустрията могат да гарантират устойчив икономически темп на развитие.

"Важно е и да обсъдим кои са факторите, които отблъскват чуждестранните инвестиции", добави Румен Радев. Като актуален той определи въпроса дали не продължаваме да опитваме да ги привличаме с фактори, имали значение преди години - като ниски данъци, ниско платена работна ръка.

Президентът очаква и обсъждането на въпроси като какъв е делът на производствата с ниска добавена стойност, на иновативните предприятия, както и дали фирмите у нас са равнопоставени, когато става въпрос за достъпа до еврофондове и обществени поръчки. Дали бизнесът е доволен от качеството и предвидимостта на законотворческия процес, президентът определи като много важен въпрос,предаде БТА.

Радев коментира също, че икономиката е все по-голям заложник на демографията. Изчерпана ли е тя откъм човешки ресурси и технологии, готови ли сме за големите предизвикателства на бъдещето, постави още въпроси президентът.

Според вицепремиера Томислав Дончев големият въпрос за българската икономика е как да мигрира до ново еволюционно стъпало, защото ръстът на разходите за труд е по-висок от ръста на Брутния вътрешен продукт и след 4-5 години ниската цена на труда няма да е конкурентно предимство.

Високата добавена стойност, иновациите, дигитализацията и икономиката, базирана на знанието, е следващото еволюционно стъпало на икономката, посочи Дончев. Всяка държавна намеса в икономиката има тъмна и светла страна, защото тя е добра за предприятията, на които се помага, но изкривява пазара, каза той.

За нас свободното движение на хора и стоки може да е със знак плюс, защото повишава експортните ни възможности и със знак минус, защото е причина за тежката демографска ситуация в страната, посочи Дончев.

Според него два са начините за по-добро благосъстояние - първото е икономиката да произвежда повече и втората - как се разпределя националното богатство, защото сега това богатство е нерентабилно разпределено.

Правителството поддържа стабилна фискална позиция като основа за конкурентоспособност на икономиката, каза по време на форума финансовият министър Владислав Горанов.

През следващите няколко месеца нашите усилия ще са насочени за успешното завършване на проекта за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ по отношение на банковия надзор и едновременно с това и кандидатстване, и надявам се включване, на българския лев във валутно обменния механизъм на еврото, посочи Горанов.

Според него това се предпоставки за подобряване на инвестиционния климат и на позицията на България в рамките на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1986 светът беше около 4 млрд души, Китай и Индия не знаеха какво е личен автомобил. В българия половината семейства нямаха коли. Сега сме близо 7 млрд , Китай и Индия ни дишат във врата. Така че който успял - успял.
121
0
 
1
 
! Отговори
Sata NATO преди 5 години
България получаваше петрол на занижени цени-Какви занижени цени като тогава барелът беше 4-5 долара, тоест лева, по тогавашния официален курс? Колко да са били занижени? С 50 стотинки на барел, голямо занижение...
120
2
 
1
 
! Отговори
Sata NATO преди 5 години
Когато някой почне да ви натяква, че времето неумолимо изтича, просто иска да ви вкара в капан.Винаги си спомням Лисицата и Котарака, които обработват Пинокио. Да вземе да си озапти дългата парясница, преди да дава акъл на цял народ...
119
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Времето пред нас неумолимо изтича" - "велика мисъл" на един депресиран черногледец и неспасяем песимист !
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и агентите Сава.. Гоце и Буда 80те на миналия век са били с по 200 лева заплата а сега с по няколко милиарда
117
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, ти се хвалиш, че си натовски генерал, но защо хората усещат, че си кремълски парашутист !?
116
4
 
16
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
БВП може да е по голям сега, в сравнение с 80те години на 20 век, само заради по високите цени. Тогава билета за градски транспорт беше 6 стотинки, а сега в София е 1,60 лв. И с много други цени е така. Реално, сегашната икономика е доста по слаба от тогава.
115
1
 
13
 
! Отговори
Гецата Петров преди 5 години
Като купим няколко самальота и започнем да ги изплащаме, "любимият" народ ще стане още по-добре. Терминал 2 е пасението.
114
3
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
И нещо за последно, със сигурност сега БВП е по висок, въпросът е как е разпределен Един пример докато работех като инженер вземах 250 лв, после се преместих фрезист, програмена, цифрова фреза и вземах 350 лв. Сега синът ми взема 3хил а работниците на поточната почват с 630 и приключват с 680.
113
13
 
11
 
! Отговори
П. от К. преди 5 години
Не се усеща, защото такива ,като теб и Корнелия са на власт.Шум вдигат и ...нищо..
112
0
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 5 години
Това не е аритметика а факти, аз съм плащал сметки през 88. Вносът на петрол от алжир и Либия обаче не е всъщност толкова евтин, България инвестира молиарди в тези страни в инфраструктура и предприятия, това е възвращаемост на инвестицията. Проблемите с съвецкият петрол започнаха със смъртта на Брежнев, до ден днешен си спомням в какъв траур беше цялата страна и имаше причина за това. Като изключим икономиката свързана със СИВ в България имаше само два вида международен бизнес оръжие и петрол.
111
0
 
5
 
! Отговори
men преди 5 години
ми чък радев ко да ти кажа... БВП = милиардите за тренажорите на Ф16ките + усвоените от бочко еврофондове + нощувките и масите покрай европредседателството + оборота на лидл + заплатките на анаболните главорези от НСО. от де да капне нещо за народеца. той и за това бега. затваряйте границите докато е време че без матриал и заемчета нема да ви пускат а и еврофондовете че намалеят. ко речи? нема вече ограда, нема граници ли. ми да сте мислили бе....
110
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
В духа на миналото ,познавам хората с усещане за по висок БВП.Всчките са политици или свързани със такива.Колкото до хората създаващи БВП,повечето от тях са все по нервни напоследък.
109
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 5 години
До Не е вярноМного си зле с аритметиката
108
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пилотът си повярва , че е велик.До вчера караше самолетче, от време на време, днес разбира от всичко.
107
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си Валери, НО можеш ли да кажеш колко милиона се окраднаха при сегашното управление на "кметица" на София и какви са резултатите от управле----------Ми, дай документи?
106
7
 
6
 
! Отговори
до гост преди 5 години
нищо вярно в това което говириш за петрола. Точно любимия ви антикомунист Антон Тодоров изнесе фактитв че братския СССР си ни е продавал по междуроднини цени нефта, а и реално Бя е купувала, за Нефтохим, Алжирски и Либийски нефт на 50% от общия. И е пълна лъжа че Нефтохим рабител само с руския нефт гуп Урал.
105
3
 
16
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ние изнасяхме и по време на кризата за ток, то това беше причината за режима. Имаше нужда от долари и изнасяхме ток.
104
5
 
16
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Прочускате нещо много важно парното през 88 беше на практика безплатно, България получаваше петрол на занижени цени, бяха включени само разходите по добива, на практика бяхме страна производителка на петрол. Петролът се преработваше в Нефтохим и се изнасяше гориво Мазутът отиваше за топлофикацията във София, ако сега токът стане по евтин от парното всички ще започнат да се топлят на ток, а такова количество ток България не може да произведе, не и на такива цени каквито имаме сега.
103
7
 
14
 
! Отговори
до112 преди 5 години
режим на тока има до края на 86 та, Пуск на 5 блок: 1987 г. и всичко си е ок, даже и ударно изнасяме.