Все по-малко българчета: Ражданията у нас по-малко с 2441 за година

Всяко второ дете у нас е родено секцио
14 мар 2019 19:00, Красимир Ангелов
127
Все по-малко българчета: Ражданията у нас по-малко с 2441 за година
Снимка: Булфото

Ражданията у нас намаляват, а ин витро процедурите се увеличават, сочи актуална информация от "Индекс на болниците" за ражданията през миналата година в страната.

С 2 441 са намалели ражданията в страната през 2018 г., в сравнение с предходните 365 дни, показва информацията, направена на база на данните на НЗОК и Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Общо 55 796 са били ражданията у нас през изминалата година. Те са били извършени в 106 болници. Запазва се тенденцията не всички лечебни заведения, които имат договор с НЗОК за тази дейност, да осъществяват минималния брой раждания за година. Според медицинския стандарт той трябва да е между 80 и 100 за болница. През миналата година обаче 13 лечебни заведения не са отговорили на това изискване.

Най-голяма част от ражданията отново са извършени в три болници в столицата - "Майчин дом" - 3400, "Първа Св. София" – 2442, и "Шейново" – 2205, сочат данните.

Въпреки намаляването на ражданията, се увеличава процентът на тези, които са извършени чрез секцио - от 45.00% през 2017 г. на 46.90% през миналата година.

Смъртността на децата при ражданията остава ниска - 0.53%, а процентът на недоносените бебета също е почти непроменен - 13.14%. Броят на клиниките, където са обгрижвани най-тежките случаи на недоносеност – бебета с тегло под 1499 гр., е бил 34.

Успеваемостта при ин витро процедурите, които се финансират от държавата остава почти непроменена. Броят им обаче се увеличава. Общо 3233 стимулации са били извършени у нас през 2017 г. или с 523 повече спрямо 2016 г. Броят на родените бебета също е по-висок – 1023, срещу 820 през предходната.

Средната успеваемост на всички клиники през 2017 г. е била 25.51% срещу 25.05% през предходната година.
 


127
Още от Общество
От Денвър до с. Чавдар: Да избереш България заради родния хляб
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
И как ще преборим това робство ?Единствения вариант е с личен положителен пример към нашите деца и да се надяваме ,че техните деца ще бъдат свободни
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жените нито на 40 нито на 65 75 не раждат може от мутра за пари само и безработните млади мъже емигрират
111
1
 
8
 
! Отговори
До славянин преди 1 седмица
Абсолютно правилно, но за съжаление е пълно с идиoти, които считат за невероятно постижение да оставят безценните си гени в наследство на човечеството.
110
1
 
8
 
! Отговори
славянин преди 1 седмица
Раждането на деца означава раждане на роби - човечеството днес е един концлагер с роби владяни от една пирамида робовладелци! Има смисъл да правиш деца, ако живееш в свободна цивилизация! За тези, които ще се присмеят, ще им отговоря с максимата: ''най-страшното (и безнадеждно) робство е това, което не се осъзнава (от робите)''! Всички, които не искат да правят деца, като минимум подсъзнават робството в което живеят и в което ще живеят евентуалните им деца, затова и не ги правят!
109
0
 
7
 
! Отговори
noro преди 1 седмица
как се отглеждат днешните българчета - с купища лекарства, с антибиотици и адаптирани млека. т.е. родителите, масово дезинформирани, и като овце с промити мозъци от медицински специалисти дори, си подлагат децата на стрес, лишения, заплашват здравето и развитието им. тотално неестествено и после спорят, че на децата нищо им нямало, те били здрави и обичливи деца, гените били по-важни от отхранването. агресията започва с некърменето на децата, после що се трепели по училищата
108
0
 
7
 
! Отговори
халхабер преди 1 седмица
като гледам днешните родители какви са, и най-вече днешните майки с техните претенции и вяра, че са образовани, знаещи и можещи и мислещи... по-добре да не се раждат българчета. дори си нямат идея колко ползи носи за жената едно раждане нормално - регенериращи, здравни, психологични. ама то се иска четене, не само снимки от пътешествия. те само мрънкат колко натоварващо било да се гледа дете, да се посветиш на семейство - да ходят тогава да се разтоварват на работа и да живеят за пари
107
0
 
20
 
! Отговори
wqw преди 1 седмица
добре, че не казват колко от тези 56 хиляди деца са ромчета, че някои хора ще получат паник атаки
106
2
 
10
 
! Отговори
Чак пък толкоз! преди 1 седмица
Е, има си и добрите страни! С намаляванията на ражданията пък, например - тиквите стават все по-дебели и по-гнили, и особено някои!
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питай тоя дето се пише Danny, дали е имало турско робство. Той вика, че е турчин, ама психиката му е такава една измeкяpска, дето е тичична за неуравновесени предатели с криза на личността. С удоволствие сигурно ще ти направи една шпакловка на кафявата точка, за да ти се хареса. Обича отборната игра момчето, нищо че е нервак. Ахахахаха...
104
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Защото са ЗЛИ поробители, целящи нищо друго, освен тоталната доминация над всички българи!!!!!"

Зли поробители са гърците, ама ги хвалиш и всяка година им ходиш на море там. Византийско робство е имало 200 години, турско не е имало! Турското е художествена измислица на която вече няколко поколения сляпо вярват. А българите сам самички стават васали на турците, ама кой да си учи уроците по история?
103
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 1 седмица
И на кого му пука? НА НИКОЙ!! Така,че все тая....
102
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До дадо ванго


Их па леле малеййй! Дръж ма, чи да ни падна!.... Стига глупости уе човек!
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ахахаха, кефиш ме цървулчоооо. Много ме кефят такива дето разправят "тоя разбирач", "ония разбирач", "там не търпят", "аз няма да те търпя". Кой си ти бе алоооо??? Поредният комплексар с мания да го признаят за нещо, пък те хората не го бръснат и за cлива даже. Ахахах!!! Агресираш ми нещо, мойто момче, слаби са ти нервичките. То точно такива като тебе никой не ги търпи. Прав бях, че си фантазьор. И точно това те изкара от равновесие, защото те познах веднага какъв си клоун.
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Какво е карма и как се предава тя?"

Измишльотина, за която няма грам научни доказателства. Предава се, най-често по глупави женски списания, предава ия и страници във фейсбук.
Надявам се, че отговорът ми е задоволителен.
99
9
 
10
 
! Отговори
Дядо Ванго преди 1 седмица
Мужишкият екперимент, наречен "свободна българия" ще завърши с тотална катастрофа за българите.
500 годишното покровителство на османските турци предпази 400 хилядното изчезващо племе и го увеличи на над 3 милиона. Не само запази езика, религията и културата на това племе, но им преложи и условия за развитието им.
Днес това племе изчезва, защото е некадърно да поддържа държава и социален строй.
Още 2000'та година в доклад на ООН се подчертаваше, че до 2050 г. това племе ще се самоунищожи.
98
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Или и ти си поредният шyшлек, който го е яд на турците, без дори да може да обясни защо го е яд и затова да говори така."

Защото са ЗЛИ поробители, целящи нищо друго, освен тоталната доминация над всички българи!!!!!
97
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Едно време са давали по една кесия с жълтици да станеш мюсюлманин и най подкупните са се съгласявали."

Не е точно така. Имало е данъчни облекчения, ако си мюсюлманин и затова масово са се съгласявали. И после реват защо не са им строили църкви. При условие, че никога не е било забранено да се строят, а много манастири дори са били ремонтирани с пари от мюсюлманите. Ми щото просто е нямало хора да им трябват тия църкви. Всичко се писало мюсюлмани.
96
4
 
3
 
! Отговори
Danny преди 1 седмица
Смешко, сигурно са те пратили на командировка. Така ли е? Türk olduğumu inanmıyorsan gel türkçe konuşalım salak. В момента такива като теб многознайковци ги освобождавам на първият полуден, чу ли добре. В Турция не биха те търпяли и толкова, ако не беше на командировка само там. Anlaştık mı pislik?
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно има някои хора, според които фразите "има работа" и "работата е много лека", означават едно и също. Да, ама не.
94
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"А ти като много хвалиш работата в Истанбул"

За втори път тая вечер си измисляш някакви неща, които хората не са казали, а ти така ги споменаваш и така говориш за тях, че все едно някой ги е казал.
Иначе, работа като работа. Офисът ми в Истанбул беше също толкова уютен и топъл, колкото и в София. Това, че ти си негоден за такава работа и ти се е налагало да работиш друго, си е твой проблем. Колкото до общаците - и тук и там вършат еднакво работа. Никакъв турчин не си. По-скоро си фантазьор.