Все по-малко българчета: Ражданията у нас по-малко с 2441 за година

Всяко второ дете у нас е родено секцио
14 мар 2019 19:00, Красимир Ангелов
127
Все по-малко българчета: Ражданията у нас по-малко с 2441 за година
Снимка: Булфото

Ражданията у нас намаляват, а ин витро процедурите се увеличават, сочи актуална информация от "Индекс на болниците" за ражданията през миналата година в страната.

С 2 441 са намалели ражданията в страната през 2018 г., в сравнение с предходните 365 дни, показва информацията, направена на база на данните на НЗОК и Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Общо 55 796 са били ражданията у нас през изминалата година. Те са били извършени в 106 болници. Запазва се тенденцията не всички лечебни заведения, които имат договор с НЗОК за тази дейност, да осъществяват минималния брой раждания за година. Според медицинския стандарт той трябва да е между 80 и 100 за болница. През миналата година обаче 13 лечебни заведения не са отговорили на това изискване.

Най-голяма част от ражданията отново са извършени в три болници в столицата - "Майчин дом" - 3400, "Първа Св. София" – 2442, и "Шейново" – 2205, сочат данните.

Въпреки намаляването на ражданията, се увеличава процентът на тези, които са извършени чрез секцио - от 45.00% през 2017 г. на 46.90% през миналата година.

Смъртността на децата при ражданията остава ниска - 0.53%, а процентът на недоносените бебета също е почти непроменен - 13.14%. Броят на клиниките, където са обгрижвани най-тежките случаи на недоносеност – бебета с тегло под 1499 гр., е бил 34.

Успеваемостта при ин витро процедурите, които се финансират от държавата остава почти непроменена. Броят им обаче се увеличава. Общо 3233 стимулации са били извършени у нас през 2017 г. или с 523 повече спрямо 2016 г. Броят на родените бебета също е по-висок – 1023, срещу 820 през предходната.

Средната успеваемост на всички клиники през 2017 г. е била 25.51% срещу 25.05% през предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 5 години
имам глава на раменете си и анам че никой не е по-силен от законите на природата .А твоята глава е очевидно куха , като на повечето сънародници .И затова тоя народ изчезва ! Природата се грижи за тая работа .
71
1
 
13
 
! Отговори
Иййнкнкл преди 5 години
Какво раждане и създаване на семейството, ще чакате от българските скоти. Българина няма вяра, загърбил традиции, култура, живее ден за ден и без ценности.
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тия 55 796 поне 40 000 са мургавички.
69
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съпругът ми е единодушен и го подкрепям: двамата живеем в България , искаме да живеем , да работим, да умрем в България! Искаме и нашите деца да бъдат родени и да живеят в България! Ще раждам в България и искам децата ни да бъдат с нас в България!
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл, защото всичко се изнася за работна ръка в ЕС и САЩ. Пари хвърлени на вятъра и някой чичко Юнкер получава бг работник или лекар наготово.
67
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди нас има безкрайност, след нас безкрайност. създаването на деца не е проблем, а в това да убедиш бабата с цял куп танци и да размахваш пера от банкноти покрай нея като някой паун за да я впечатлиш и тогава ще се размножиш след което тя като види че си броиш лев-четата и те използва за тампон ще се разведе. Дори шефа на Амазон да си пак ще се разведе и ще ти завлече 50%. така че какви гени. Гените са само матрица за построяване на нов човек който има само 50% общо с теб и 0% общи интереси.
66
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ако телевизии вестници и сайтове повтарят че българите изчезват - то те задължително ще изчезнат.
65
11
 
11
 
! Отговори
До 72 преди 5 години
Хахаха.Карма и духовно.Ако щеш вярвай и в дядо Коледа.И тем подобни измишльотини.Истината е една-всяко живо същество продължава съществуването си чрез децата си.Никой не е по-велик от Природата.Законът й е ***-който не се размножава,загива.Финито.Щял да се усъвършенства.Какво значение има това като с теб ще погинат гените на милиони твои предци.Които са създали деца при много по-трудни условия.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пак ДорчоТе стават наркоманчета и гените им изчезват.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мен повече ме притеснява кой ще ме бута в инвалидната ми количка като остарея щото на децата не може да се разчита винаги. според мен повечето хора се блъскат и като видят че не издържат вече на темпото и не спестяват нито лев решават че деца са по-добра инвестиция и ще ги издърпат я на запад я да пратят някой лев. я внуци, ама ако няма внуци ще умрат огорчени щото и да имаш деца нищо не гарантира че ще има внуци, а те носят вече 25% от твоето днк. всичко се разделя на много наследници..
62
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като умрете къде ще ви отидат постиженията,жилищата,банковите сметки?Абе човек аз приказвам за САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ. Кой ти говори за жилища и банкови сметки? Духовното умира ли? Защо има ДЕЦА виртуозни? Какво е карма и как се предава тя? Въпроси на които би било добре да си отговориш!
61
5
 
4
 
! Отговори
Пак Дорчо преди 5 години
Май троловете дебнат за кодови думи? Европолитици......европолиция........ морална полиция...... Хахахаха И да триете и да се срамувате - ще оцелеят гените на хората с деца!
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68В джунглата оцеляват само хищниците. Останалите загиват.
59
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като умрете къде ще ви отидат постиженията,жилищата,банковите сметки?В гроба няма да ги носите.А човек продължава да живее и след смъртта си чрез децата си, защото носят неговите гени.
58
4
 
3
 
! Отговори
Дорчо преди 5 години
И защо не махнете и номер 10? Или да не се искат деца е нормално, а да кажеш истината - лошо?
57
3
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Хубаво де! Който иска да се размножава да си го прави. Който не иска пак си е негова работа. Важно е да правиш това което те прави щастлив, без да да ти пука "какво ще кажат хората" и т. н. тEloy - *Egal was andere sagen"! Пусни си тази песен дори и да не разбираш немски!! .
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много население е при Живков. Сега ако раждат по 1 дете, след 60 г. ще се стопи на 50 %. Ако бягат на запад или не раждат, още по-бързо ще се стопи за 40 г. Това е положението и не се иска да си умна като Мария Габриел, за да го сметнеш.
55
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм се заклел , че деца ще правя само като замина в чужбина със съпругата ми , а това ще е скоро .
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво де! Който иска да се размножава да си го прави. Който не иска пак си е негова работа. Важно е да правиш това което те прави щастлив, без да да ти пука "какво ще кажат хората" и т. н. т.
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е основен природен ИНСТИКТ на всяко живо същество (билогично) да се възпроизведе !Ти на инстинкти ли я караш бре? Имаш ли глава на раменете?