За да повишим стандарта – трябва да си внесем работна ръка!

На година губим по 40 000 души от пазара на труда
14 мар 2019 22:46,
149

За да се повиши материалнто състояние на хората трябва да имем стабилна и развиваща се икономика, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава в сравнение с Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа. Това се констатира на днешната дискусия. На събитието се отзоваха както управляващите, така и опозицията", отбеляза той в "Денят ON AIR".

Той посочи основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри.

Още по темата

"На година губим по 40 000 души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията. Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина", посочи той.

Васил Велев подчерта, че у нас пенсионерите се изравниха с работещите.

"Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат трябва да се повиши стандартът. Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Вместо това ние се питаме трябва ли ни или не. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те хората бягат, той щял да внася ....
59
6
 
15
 
! Отговори
АВС преди 5 години
аз със съпругата си и сина сме в москва семейн доход 300 000 хил.рубли това ще рече 7800лв плюс премии целогодишни сина учи трети курс съпругата ми е гл.счетоводител аз съм директор ако ми дадат тези пари ще се върна - ями кажете тази заплата в бг реялна ли е кои е способен да ми плати такава сума.със удовоствие ще се върна да ям розови домата със сирене разбирасе и кебабчета
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното недоразумение - следствие (няма българи) причини (всички знаят). Докато причините и следствието са разменени едно срещу друго така e!
57
0
 
34
 
! Отговори
Ниеманд преди 5 години
хахахахахаахахахаааахахаххаа хахахахаахаха трябва да си внесем нови ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ ИНАЧЕ ГИБЕЛ ЗА БГ !!!!!
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами започвайте да внасяте! Не губете време!
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ура.България - Бангладеш на балканите!
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречените политици на България стигат до последното си падение - ще си внасят народ, защото "народът им е лош материал". Че до това ще се стигне беше ясно отдавна
53
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За никакви пари кой ще дойде да ви работи бе ??? Давате срамни заплати после нямало хора!!!
52
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бехайте да бягамв.Който остане му е спукана работата
51
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За да повишим стандарта трябва да си внесем работна ръка!"---Тоя не е наясно. Ще внася! Я, виж колко работна ръка има в Столипиново, Факултето, Филиповци, кв."Надежда"- Сливен ... Северозпада е пълен с ТАКАВА работна ръка ... :)Ама, докато БокоТиквената власт ги храни, ще е така.
50
1
 
19
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Хора в България българите работят нелегално защото не се спазва точно българското законодателство .
49
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без евтини жилища в София няма как. Никой няма да дойде ако му прибират 50 % за апартамент.
48
17
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До РеалистБизнесът се надява, че привлечените кадри ще останат за постоянно в страната, и най-вероятно ще доведат и семействата си тук. Ползите от евентуалния "внос" на кадри, ще са много повоче от минусите. На първо място, те ще произвеждат БВП за нашата държава, което е най-важното в случая. Ясно е, че разходите за заплати ще скочат, това е неминуемо, щом очакваш да привличаш кадри от други страни. Най-малкото заради това, че на тези хора трябва да им бъдат осигурени квартири...
47
0
 
33
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Трябва да се вкарат пакистанци и от Бангладеш,защото вече никой не му се бачка за 560лв минимална в България
46
3
 
20
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
не съмнено е нужна работна сила но още по не съмнено е че трябва да бъде висококвалифицирана за да плаща по големи данъци върху високи заплати но сложността е че освен не квалифицирана раб ръка от по бедни страни няма как да се внесе нищо друго,освен това дори и да внесем висококвалифицирани те ще бъдат задушавани и отстранявани от завислив злобен и връзкарски *** ,самата среда няма да предразполага добър специалист да се задържа у нас,единственно сезонни по морето от бившите руски има шанс
45
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53Признаха си след изказването на Макрон. Уплашиха се.--защото макрон каза: минимална заплата еднаква навсякъде.от друга страна, дс-олигарсите знаят много добре, че тук може голяма да го вадят, обаче в европа не ги бръснат за слива и затова все повече се озъртат отново кам раССия на пу.тя, защото там са хората от тяхното тесто, с техният манталитет. на ес искат само еврото (за да им спаси бамките) и фондовете - за да богатеят фирмете им, но всичко друго го искат по старому - далаверката
44
10
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Прав е ако има кой да работи и внася пари в хазната е добре дошло за нащта държава . Добър план дайте да видим как ще стане реалност..
43
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжата, че ни "водят" към Европа, към Германия, към високи заплати се разкри. Признаха си след изказването на Макрон. Уплашиха се. Стреснаха се. Намеренията им не са такива. Лъжата се разкри за всички. Глупаво се издадоха, подлъгани от алчността.
42
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не заслужаваме да сме в ЕС, само го позорим.
41
2
 
42
 
! Отговори
Homer Simpson преди 5 години
Къде живея аз? В Плевен заплатите са по 400-600лв..Някой ще ли ми даде медал, че живея тук? Или да забегам?