За да повишим стандарта – трябва да си внесем работна ръка!

На година губим по 40 000 души от пазара на труда
14 мар 2019 22:46,
149

За да се повиши материалнто състояние на хората трябва да имем стабилна и развиваща се икономика, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава в сравнение с Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа. Това се констатира на днешната дискусия. На събитието се отзоваха както управляващите, така и опозицията", отбеляза той в "Денят ON AIR".

Той посочи основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри.

Още по темата

"На година губим по 40 000 души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията. Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина", посочи той.

Васил Велев подчерта, че у нас пенсионерите се изравниха с работещите.

"Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат трябва да се повиши стандартът. Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Вместо това ние се питаме трябва ли ни или не. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
43
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Много ни е интересно от къде ще я внесете? - За тия смешни заплати - от лудниците на няколко държави, може би?
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спогодба с Молдова вече има от днес. По нея няма квота и не се изисква разрешение за работа.
38
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв позорен , унизителен израз само: "внос на работна ръка"! ужас!На робовладелците МРЗ в България(200 евро) им е висока и ще внасят кадри работещи за купичка ориз. Закривай!
37
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв позорен , унизителен израз само: "внос на работна ръка"! ужас!"внасяне" може да става домати, краставици и картофи ... ако и хората ги третираш така, не е чудно защо не искат да ти работят, другари дс-олигарси"работна ръка". някаква ръка, която щяла да работи ... значи има и така, която не работи...ами крайно време е да се научи!
36
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат като римляни. Истината е, че много искат да има излишна работна ръка, която да поддържа ниски заплатите. Бизнесът разчита на мизерното заплащане, за да печели, и унищожава работната ръка за своите печалби и интереси. След това ще си потърси друга работна ръка от Африка, за да продължи с експлоатацията. Вземаш и хвърляш, това е тактиката им.
35
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На робовладелците МРЗ в България(200 евро) им е висока и ще внасят кадри работещи за купичка ориз. Закривай!
34
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Велю Василев не си намери истинска работа. Вечни са като Тодор Живков, Сталин и Ким Ир Сен.Стана ясно, че работонаемателите, бизнесът, държавата няма намерение да достига европейските заплати, защото това щяло да им наруши конкурентното предимство. Т.е. работниците ще продължават да страдат заради конкурентното предимство на безплатно-евтиния труд за бизнеса. Предложението на Макрон ги уплаши много и започнаха нервно да си защитават интересите и печалбите по телевизията.
33
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пълни глупости. Нека посочи конкретни сфери на дейност и места, където работната ръка не достига първо. И да обясни в подробности как точно си представя повишаването на стандарта чрез внос на евтина работна ръка - механизма и стъпките. Това голословничене е не просто малоумно, а опасно.
32
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ще внесат от чужбина после тепърва ще трябва да ги учат на език и т.н. Къде ще живеят тези хора от къде ще идват, ако ще ни внасят африканци и араби да забравят от далечния изток никой няма да дойде тук да работи за еднопръсточела мутра за без пари.
31
1
 
37
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
То се е видяло че дори и папуаси няма да намерите да ви работят на тези заплати и в такива условия ами най -добре запрятайте полите на жените си и започвайте . СЪЗДАЙТЕ СИ работници като не можете да си наемете . 10-15 -20 трудолюбиви... лоялни .. и най-вече няма къде да избягат . Ще ви работят до живот . .. А като одъртеете ще продължат делото ви . Така се създават империи ..... а не с мрънкане по медиите .
30
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДртПрчИндустриалния капитал за мен трябва да е с мисленето на Хенри Форд "Давам големи заплати на работниците си за да могат да си позволят да купуват автомобилите ми".
29
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мантрата с внос от чужбина не върви... във Виетнам секретарка в държавно учреждение взима чисти 850 долара, ще ти дойде тя тук за 400 лева. В момента започнаха да внасят кубинци, ама и те като вземат виза ще избягат. Защо да бачкат за трохички хляб като могат да отидат в западна Европа за нормални доходи и отношение....
28
1
 
34
 
! Отговори
Некой гербарисъ преди 5 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал.
27
1
 
43
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Индустриалният капитал не се научи, че с трици маймуни не се ловят. Дайте добри заплати и няма да се оттървете от кадри!
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук е планувано да стане като в третия свят 99%+ прости хора и 1 % богаташи.
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да намалите заплатите. След това всичко ще си дойде на място.Не се ли усещате, че скоро ще командвате един ромско-мелезен строй.Вече сте построили комунизма - лъжат ни, че ни плащат, а ние ги лъжем, че работим. Само дето няма източник на блага...
24
1
 
48
 
! Отговори
ноби преди 5 години
а не може ли, вместо да вкарваме индианци, вие да си махнете тъпия бизнез в африка, където му е мястото. а на негово място да дойдат нормални фирми
23
0
 
38
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Поредният ***. Ето внасяте колкото ви са нужни работници от да речем Пакистан. Всеки месец поне половината от заплата си пакистанеца ще я праща в Пакистан. Тоест ще се изнася капитал в чужбина и България ще обеднява още и още. Но и вие работодатели ще обеднявате, защото това ще означава, че пакистанците няма харчат цялата си заплата във вашите магазини. Имаше една реклама "Питай дядо си, трябва и акъл"
22
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато заплатите станат 1600-2000лв ще се върнат доста българи на които и сега не им е лесно в чужбина! Хората искат да им се оценява труда и да живеят достойно
21
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете обяви из Париж, че всеки французин, който иска да работи в България, е добре дошъл. Само кажете кога почва кампанията, да не попаднем в задръстванията на входа на София.