За да повишим стандарта – трябва да си внесем работна ръка!

На година губим по 40 000 души от пазара на труда
14 мар 2019 22:46,
149

За да се повиши материалнто състояние на хората трябва да имем стабилна и развиваща се икономика, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава в сравнение с Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа. Това се констатира на днешната дискусия. На събитието се отзоваха както управляващите, така и опозицията", отбеляза той в "Денят ON AIR".

Той посочи основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри.

Още по темата

"На година губим по 40 000 души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията. Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина", посочи той.

Васил Велев подчерта, че у нас пенсионерите се изравниха с работещите.

"Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат трябва да се повиши стандартът. Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Вместо това ние се питаме трябва ли ни или не. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
37
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Аз предлагам да ловите папуаси от Амазонка и на кораби да ги карате,ама ако разберат,че идват да работят на вг робовладелец ще скочат в океана
19
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Манхатън вече почнаха да товарят американци на конски вагони, за да ги внасят в България.
18
3
 
56
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Гръбнакът на една развита икономика е малкият и средния бизнес. А той в България е смачкан от държавата. Поредната простoтия е с касовите апарати. Един семеен бизнес ако не е в сивата икономика, не може да оцелее. В същото време нямало картел при горивата, банките, търговските вериги, пък всички продават на едни цени. Баце опрощава 8 млн данъци на мюфтийството, а събираме пари с смс да лекуваме болни българчета и да купуваме кувьози, че от 30 години не са сменяни по болниците. Геноцид!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Внасяйте, бе...То ми намирисва че ще ги излъжат и ще им обещаят повече.
16
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо един чужденец, който иска да работи в Европа, ще дойде в България, а не в Германия, Франция или Холандия? Дори сирийците не искат да останат в България, а гледат час по-скоро да се изнесат оттук.
15
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези заплати трудно бихме внесли работници независимо дали става въпрос за хора с определена квалификация или общи.
14
5
 
11
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До ХахахахахахаАйде да не стигаме до такива крайности.
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да повишим стандарта трябва да си внесем работна ръка!--чий стандарт ?п.п. питай лихварите - "къде са хората?", те знаят... ла-пат ли хурката сега - и те, и вие! и по-зле ще става, защото когато тръгваш да лъжеш, лъжи с мярка. Но когато "влизаш с бутоните", накрая получаваш червен картон ...
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята на всякъде по света е емигрантите да вършат черната работа. Например в Англия има много българи берящи ягоди понеже англичанина неиска да бере ягоди.
11
1
 
27
 
! Отговори
Внасяйте, бе... преди 5 години
, ЗА 300-евро/мес., Голема работа ше пада.... ха, ха, ха, ха ааааа....Нема лошо!!!!
10
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си внесете работна ръка с тия заплати, ама друг път...
9
1
 
50
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Заплащането също е важно,но битовия климат е далеч по-важен.Отвреме навреме ме пращат по европата да поработвам.Такова нещо като междусъседска вражда,открита завист от познати,агресия на под път и над път не съм попадал.Тук си е ежедневие.Хората,които напуснаха тази държава и я напускат не от добро.Няма да се върнат.Не ги чакайте.Ще се върнат да погребат родителите си,ако са още живи и пак обратно.
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно...младите с образование и без работа.С дипломи с висше образование сервират в чужбина...или тук се подиграват с тях...а те ще внасят кадри.Е не няма такава държава....Само куриози.
7
2
 
21
 
! Отговори
Булгаристан мющери преди 5 години
Ха ха ха
6
1
 
45
 
! Отговори
Свети Аврам преди 5 години
Тези, които ще дойдат по-големи роби ли ще бъдат или ще изтърпят дивотията само за да вземат европейски паспорти?
5
1
 
61
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Внимание! Качвайте се на дърветата, че чужденците ще си счупят краката да дойдат и да работят на родните чорбаджии!
4
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи трябва да вкараме граждани от трети страни, а не да повишим стандарта, за да се връщат българите от чужбина, да остават младите тук и да раждат деца. 8 милиона българи живеят извън страната - 8. Вие да не си мислите, че гражданите на третите страни ще ви работят за жълти стотинки? Свърши тази с робите! Или ще плащате или ще фалирате и ще дойдат още повече чуждестранни компании, които не предлагат заплати под 2000 лева.
3
0
 
46
 
! Отговори
номер преди 5 години
ИМА работници в Столипиново и Факултета,ГЕРБ да ги организра,ама незнем да ли говорят езика.
2
0
 
24
 
! Отговори
Rumen Vasilev преди 5 години
kato vdignete zapltatite i mutrenskite istorii priklu4at moje i da uspeete da vurnete nqkoi drug BG ...VKLU4ITELNO I MEN
1
0
 
54
 
! Отговори
8 преди 5 години
Това няма да реши проблема на *** бизнесмени, единствентоо решение е да легализираме робството и да им отворим робски пазари