Дамите в земеделието вземат с 12% по-малко

Средната заплата в отрасъла е 829 лв., кога ще се повиши?
Обновена: 15 мар 2019 19:37 | 15 мар 2019 19:30, Веселина Йорданова
10
Дамите в земеделието вземат с 12% по-малко
Снимка: архив, БулФото

Жените в земеделието са получавали средна заплата 829 лв. през 2018 г., а мъжете - 938 лв.

Все още не е минимизирана разликата в заплащането между мъже и жени, каза Светла Василева, председател на Федерацията на синдикатите в земеделието към КНСБ преди днешната конференция на тема "Жените, работата и /не/равенствата".

"Ще поставим въпроса – дали действително достигнахме равните права на жените – общественички, синдикалистки, жените, работещи в земеделието. Искаме да има чуваемост най-вече в обществото и в хората, които изпълняват държавната политика. Не е кой знае колко голяма разликата в сравнение с разликата в заплащането на европейско ниво. Разликата в България, дори в най-ниско доходните групи, в които попада и отрасъл "Земеделие", е около 12%, даже по-малко", коментира тя пред БНР.

По думите й в заплащането няма разлика и при хората, които обслужват отрасъла – структурите, които предлагат услуги, които упражняват контрол, които предлагат научен продукт, които осъществяват защитата от градушки – те са със средна заплата 856 лв.

"Могат да се повишат доходите на тези групи, което постигаме в последните години, макар с около 10%, но ако не се говори, едва ли може да се постигне", коментира Василева.

Тя посочи, че 40% от заетите в земеделието са жени, а 28% са жените на управленски постове.

По думите ѝ е обезпокоително нивото на образованието на високите позиции в земеделието - не повече от 5% са образованите хора.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дори да е така (а то ЯВНО не е) защо първо да не изравните пенсиоонната възраст и стажа за жени и мъже? по равно в запаса също :)трудов ДОГОВОР = ДОГОВОРКА м/у 2 страни, рабоотодател и работник -заплатата ти е КАКВАТО СИ Я ДОГОВОРИШ!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
масова дезинфооррмация = тероризъм!сами преценете драги читатели - и при мен има такова неравенство:на една и съща позиция, ама жената взима 35% по-малко.Е сега, вобще не е важно и не трябва да се взима под внимание, че е с по-ниска квалификация, по-малко опит и е на 4 часоов рабоотен ден.Когато изчислите, за еднакви параметри, заплата на ЧАС и тя е различна, тогава има неправие.Иначе бизнеса само женни ще наема. Такъв вакум е невъзможен и този феномен щеше да се е проявил до сега.лъжете!
6
3
 
5
 
! Отговори
8 преди 5 години
Манипулативна информация в стил фейк нюз - я да се замислим - колко дами са трактористи, комбайнери, механизатори, шофьори на камиони? Това са най-високо платените масови професии в земеделието, поради спецификата на работата свързана с доста трудни условия на работа, където маникюрите нямат място. Не може така да ги омешиш като турлу гювеч и да вадиш бомбастични изводи, дайте разбивка по професии да видим има ли различно заплащане за еднаква работа, бас държа, че няма!
5
3
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Поредната доза пропаганда от левичарските антагонайзъри! Проклети да сте, деца на Луцифер!
4
5
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Аз ли съм им виновен, че ги е мързяло да учат, та сега са с по-ниски доходи?
3
3
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
То пък в земеделието са и едни "дами"... ;-)
2
3
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Същото е като да сравнявате заплатите в една болница, където мъже/жени лекари са 1/1 и заплатите им за една и съща позиция са им еднакви. Сестрите и санитарките обаче са 100% жени и смъкват средната заплата на женския персонал в болницата с 30%. Тогава излизат феминистките и бият тъпана за някакво фалшиво неравенство. Който за каквото е учил в крайна сметка!
1
3
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ама чакайте малко! Сравнявайте съвместими неща! Естествено е, че като сравнявате заплатите на управителя на кравефермата, мъж и средната заплата на 20-те му доячки, излиза, че средната заплата на мъжете и жените в съответния отрасъл е много голяма. Що не сравнявате заплатите на двамата счетоводители, съответно мъж и жена, които са напълно еднакви?