Мюфтийството има 10 г. да си плати борчовете, НАП ще следи

Държавната субсидия ще бъде само за заплати на имамите
78
Мюфтийството има 10 г. да си плати борчовете, НАП ще следи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Снимка: БТА

До 10 години ще има на разположение Главното мюфтийство, за да плати задълженията, които е натрупало към края на 2018 г. Заради дълговете от 8 милиона и 100 хиляди лева имамите от месеци не получават заплати.

За да могат те да си получат възнагражденията, както и да им бъдат платени осигуровките, от ГЕРБ внасят поредни поправки в Закона за вероизповеданията.

Още по темата
Проектът вече е готов, експертите са изчистили текстовете, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него погасяването на задълженията може да стане в рамките на година или две, но в закона ще е записано срок от 10 години.

Първоначално беше решено, че ще има амнистия на натрупаните борчове до 31 декември 2018 г. на вероизповеданията. Преди окончателното приемане на закона обаче от ГЕРБ промениха решението си и преди ден Цветанов обясни, че ще има разсрочване, а не опрощаване на дълговете.

Държавната субсидия обаче ще бъде целева и ще е само за заплати и и осигуровки, каза шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Така ще се гарантира, че имамите няма да остават без възнаграждения.

В закона няма да бъде записано откъде ще дойдат парите за покриването на дълговете. НАП ще отговоря за процедурата по погасяването им, а докато се изплащат, ще им бъдат начислявани и лихви.

Стоянова допълни, че това е съществуващ способ в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и не е някаква иновация.

Цветан Цветанов коментира и проблемите с кворума тази сутрин, след като депутатите успяха да започнат работа от втори опит.

Той обясни, че лидерът на "Воля" Веселин Марешки вчера е поискал от него сериозен разговор по управленските приоритети и законодателството, който предстои да бъде проведен.

Освен това тази сутрин председателският съвет при шефката на НС Цвета Караянчева бил по-дълъг от обичайното и заради това някои депутати не били успели да се регистрират от първия път.


78
Още от Общество
Дамите в земеделието вземат с 12% по-малко
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
Срамно преди 1 седмица
Каква грижа за народа,за хората,за прираста!Ние ако не си платим тока за 2 лв. ще ни го отрежат,па ще ни осъдят! Болниците нямат елементарни неща,събираме капачки,пускаме SMS за кувиози и какво ли не! Каква наглост-някой който ползва нещо-да не иска да си плаща, при положение че има доказани милиони!Не може ли с тези 8 милиона да се купят кувиози за болниците,а ние да събираме капачки за да платим данъците,а? Срамна работа,ей,срамна.Кара ни да се чувстваме обидени,че сме българи!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Записват погасяване до десетата година, защото след десетата вече няма погасителна давност. Тоест могат да си трупат дългове колкото искат. Законът вече ги пази да бавят всяко плащане до деня, в който вече не можеш да ги питаш за погасяване.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
30те милиона на година къде отиват? не могат ли да погасят 8? че то само коктейлите на доганя са повече от 8 милиона на година....
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А лихви ,ще има ли ,докато си ,,платят ,,?
62
0
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 1 седмица
Мюфтийството ще си върне дълга 1 ден след като САЩ върне своя :-D
61
0
 
20
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
А дано..Амаааа..На дали! Ти да видиш.Ако обществото не беше скочило.Като нищо щеше да му мине номера на Борисов! Гонят уж "бизнесмени айдуци" за милион примерно задължения.А цели 8 милиончета беше готов да им "ОПРОСТИ"! Тоя фирма ли си мисли че управлява.Или България????
60
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На това се казва “облякъл се Илия , пак в тия”. Опрощаване под друга форма -за пред простолюдието. Но при такъв незаинтересован и търпелив народ всичко върви.
59
4
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
това отдолу е "тъмнокож"
58
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
До християнин

за затвора ли?!...Ти верно си християнин....

ДО СТЕНАТА им е мястото!!!!!!!!...По желание-със завързани очи...
............
Клета ми клета Българио....
57
1
 
16
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Бате не ще да събира дълговете на тия принудително - непопулярно му се струва а той е виден популист. За това отсрочва с 10г. - демек друг да вади кестените от огъня.
Можеше да направи и друго. регистрират фирма "Мюфстийство" ЕООД и слагат имотите в него. Досегашното Мюфтийство го продават в кв. Нов път гр. Видин и НАП почва да събира дълговете от *** "главен мюфтия".
В менте държава може всичко.
56
1
 
30
 
! Отговори
християнин преди 1 седмица
ГЕРБ са за затвора.Много добре се знае,че т.нар.погасителна давност е 10.г.При задължения от 2007-2015 г.,публичния изпълнител ще ги отпише.Погасяват се по давност.Спешно да отпадне всякакво разсрочване.Някой ще каже,че при разсрочване не тече давност.Да,но най-дългата,абсолютната давност е 10 г.За затвора ГЕРБ,за затвора.Няма да ви се размине.
55
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
10 години е погасителната давност за държавни вземания. След този период задължението е неизискуемо. Така че все в г*з.
54
1
 
35
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
никакви имами не ни трябват всички младежи в училищата и университетите
учене професия занаят добър живот джамията няма да ти осигури нищо само
мизерия и неприятности
53
1
 
36
 
! Отговори
cbvbdfbbd преди 1 седмица
Настрадин Ходжа казал за 5 години някой ще умре я магарето, я султана, я аз.
Пък тука даже 10 години - я мюфтията ще е друг, я мюфтийството ще го няма, я държавата.
52
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запориране на 4700 имота и с наемите да си изплатят дължимото.
51
1
 
37
 
! Отговори
безобразия преди 1 седмица
С казуса около мюфтийството се поощряват фирми и работодатели да укриват доходи,да не плащат данъци и заплати.Поощряват се далавераджийте да правят каквото си искат.Губещ е народа.
50
1
 
39
 
! Отговори
Kk преди 1 седмица
А какво ще стане след 10 години и разберем, че не само че не са платени ама да станало 50 млн. Ще закрият мюфтийството, исляма няма да съществува като вероизповедание в България.... поредното замазване на очите на хората...
49
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дали ще им ги опростят или отложат за 10 години - ами то е едно и също. Както вее много писаха под мен - ще изтече давностния срок.

Аз не разбирам защо трябва да се толерира едно неплащане от страна на задължено лице, което и да е то. А тук дори си говорим за задължено лице, което целокупния български народ мрази. Герберушките искат пак да си спретнат предсрочни избори ли? Какви са тия шитни, какво става тука?!?
48
1
 
30
 
! Отговори
Манипулират ни пак преди 1 седмица
Десет години е срокът на общата погасителна давност. След това ще се позоват на нея и все едно им е опростено.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде сте "Ясвтребе" и "Горди турчино" да поискате обяснение от мюфтията ви? Мълчите като 'утки под нова кошуля както викат шопите.