Мюфтийството има 10 г. да си плати борчовете, НАП ще следи

Държавната субсидия ще бъде само за заплати на имамите
78
Мюфтийството има 10 г. да си плати борчовете, НАП ще следи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Снимка: БТА

До 10 години ще има на разположение Главното мюфтийство, за да плати задълженията, които е натрупало към края на 2018 г. Заради дълговете от 8 милиона и 100 хиляди лева имамите от месеци не получават заплати.

За да могат те да си получат възнагражденията, както и да им бъдат платени осигуровките, от ГЕРБ внасят поредни поправки в Закона за вероизповеданията.

Още по темата
Проектът вече е готов, експертите са изчистили текстовете, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него погасяването на задълженията може да стане в рамките на година или две, но в закона ще е записано срок от 10 години.

Първоначално беше решено, че ще има амнистия на натрупаните борчове до 31 декември 2018 г. на вероизповеданията. Преди окончателното приемане на закона обаче от ГЕРБ промениха решението си и преди ден Цветанов обясни, че ще има разсрочване, а не опрощаване на дълговете.

Държавната субсидия обаче ще бъде целева и ще е само за заплати и и осигуровки, каза шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Така ще се гарантира, че имамите няма да остават без възнаграждения.

В закона няма да бъде записано откъде ще дойдат парите за покриването на дълговете. НАП ще отговоря за процедурата по погасяването им, а докато се изплащат, ще им бъдат начислявани и лихви.

Стоянова допълни, че това е съществуващ способ в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и не е някаква иновация.

Цветан Цветанов коментира и проблемите с кворума тази сутрин, след като депутатите успяха да започнат работа от втори опит.

Той обясни, че лидерът на "Воля" Веселин Марешки вчера е поискал от него сериозен разговор по управленските приоритети и законодателството, който предстои да бъде проведен.

Освен това тази сутрин председателският съвет при шефката на НС Цвета Караянчева бил по-дълъг от обичайното и заради това някои депутати не били успели да се регистрират от първия път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
33
 
! Отговори
данъкоплатец преди 5 години
По кой закон? И аз искам 10-годишна отсрочка на задълженията ми!!!
39
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ПАК СМОТАХА НЕДОВОЛСТВОТО НА БЪЛГАРИНА И ГО СМАЧКАХА. ТИЯ НАИСТИНА ВЗЕМАТ ЗА ШАРАНИ БЪЛГАРИТЕ. ТА ТИЯ ВЕЧЕ ЩЕ СА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА ЗА ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ О ВЕКИ ВЕКОВ.
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Погасяване по давност, дали ще има като опция, защото след 10 години ще е изтекла абсолютната давност.
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А парите около 2 милиона които идвали от Турция за кво ще се изпалзвот тогава след като държавата щяла да плаща на имамите заплатите?
36
1
 
42
 
! Отговори
ТЪПАЦИ преди 5 години
КАРА МЕРЦЕДЕС ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДАРКИ-4000 ИМОТИ ОТДАВАНИ ПОД НАЕМ-КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ--А ГЕРБ ГИ ХРАНИ С НАШИТЕ ПАРИ--ПРОСТОТИЯ ДО ШИЯ СА ТЕЗИ ОТ ГЕРБ И РАНИТЕ МУ ПАТРИОТАРЧЕТА...ПОЗОР
35
0
 
28
 
! Отговори
ЗА ВСЕКИ ДРУГ преди 5 години
ЗА ВСЕКИ ДРУГ ДЛЪЖНИК НА НАП, ДЪЛЖИМАТА ПРОСРОЧЕНА СУМА СЕ ОЛИХВЯВА С ЛИХВА НАД 10%, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ И ЧАСТНИТЕ БАНКИ КРЕДИТИРАТ НА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО. ЗА ФИРМИТЕ В ЗАТРУДНЕНИЕ-САП,ЧСИ, ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТАКСИ, ЗАПОРИ НА ИМУЩЕСТВО И СМЕТКИ, И Т.Н. ДОКАТО НЕ ГО ФАЛИРАТ УМИШЛЕНО. НА ТЕЗИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА МЮФТИЙСТВОТО ЛИХВИ ЩЕ ИМА ЛИ???
34
0
 
33
 
! Отговори
Жеко куршума преди 5 години
Само да попитам:1. Тоя дойде ли с Мерцедес S 300? Колко струва това возило? За лукс пари имат, а за заплати нямат ли?2. Колко приходи имат от наеми на имоти? 3. Защо никой до сега не е контролирал тия вземания от страна на държавата?
33
0
 
32
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Имам задължение данък сгради около 600 лв и ми налагат високи лихви за закъсняло плащане. Инвалид съм 89 процента.И аз искам разсрочване за 10 години без лихви. Дали ще имам шанс ? 72420
32
2
 
25
 
! Отговори
Една преди 5 години
Кой е този на снимката и защо е облечен като терорист?
31
0
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Куче влачи ,диря нема...
30
0
 
23
 
! Отговори
редно е преди 5 години
Доган,Пеевски и Данчо Ментата да платят на мюфтийството дългове към държавата,а то разсрочено да им връща парите.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да им се дадат пари, ще се искат обещания за промени и засилен контрол над харчове - я по-добре да не ни ги давате публично, а по масата или пак да ги забравим, както са били забравени до преди месец.Трябва да се настоява да се отговори на повдигнатите въпроси- кой позволи натрупването на такава сума и кой отговаря? кой от страна на държавате е трябвало да следи за коректното издължаване В СРОК? как ще се гарантира, че това няма да се повтори в бъдеще? има ли прозрачност и за какво са изхарч
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме истински държавници, тези неща нямаше да се случват!
27
2
 
16
 
! Отговори
патриот преди 5 години
МЮФ4ИИСТВОТО Е ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО И КОМАНДВА В БЪЛГАРИЯ ЯВНО Е А И НЕ СЕ ПРИКРИВА
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. НАП ще следи. Идиотщини.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаем кои ги спонсорират и с какво се занимават...
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук рая няма! Има будни и умни българи!
23
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
напъна се слона и роди мишка...Забележете:-НЕ се уточнява КАК ще бъдат СПОНСОРИРАНИ и от кого!!!!Така остават вратата за ВЪНШНО ислямско влияние широко отворена.
22
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
не разбрах тия задължения към кого са?..-Ако са към Енергото,да им спрат тока,ако са към доставчици,да им спрат доставките!..Както се процедира със всички субекти в България...Ако са неплатени данъци от някакъв "бизнис",да им опишат имуществото и съдия-изпълнител да си свърши работата..Да им запорират сметките така, както процедират с всички субекти!!!Какви са тия "опрощавания"?!..ЗА КАКВИ ЗАСЛУГИ?!?!..И сещате ли се кой ще им даде пари да се разплатят "разсрочено"?САМО УЛЕСНИХА ДОНОРИТЕ
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек не по врат ами по шия.Това фактически не е нищо друго освен опрощаване. Просто Цветанов взе завоя по корем.Това е, братя българи - още сме си под турско.А пък вие им се радвайте на ГЕРБ и ДПС и си гласувайте за тях - докато има още българи.