Мюфтийството има 10 г. да си плати борчовете, НАП ще следи

Държавната субсидия ще бъде само за заплати на имамите
78
Мюфтийството има 10 г. да си плати борчовете, НАП ще следи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Снимка: БТА

До 10 години ще има на разположение Главното мюфтийство, за да плати задълженията, които е натрупало към края на 2018 г. Заради дълговете от 8 милиона и 100 хиляди лева имамите от месеци не получават заплати.

За да могат те да си получат възнагражденията, както и да им бъдат платени осигуровките, от ГЕРБ внасят поредни поправки в Закона за вероизповеданията.

Още по темата
Проектът вече е готов, експертите са изчистили текстовете, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него погасяването на задълженията може да стане в рамките на година или две, но в закона ще е записано срок от 10 години.

Първоначално беше решено, че ще има амнистия на натрупаните борчове до 31 декември 2018 г. на вероизповеданията. Преди окончателното приемане на закона обаче от ГЕРБ промениха решението си и преди ден Цветанов обясни, че ще има разсрочване, а не опрощаване на дълговете.

Държавната субсидия обаче ще бъде целева и ще е само за заплати и и осигуровки, каза шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Така ще се гарантира, че имамите няма да остават без възнаграждения.

В закона няма да бъде записано откъде ще дойдат парите за покриването на дълговете. НАП ще отговоря за процедурата по погасяването им, а докато се изплащат, ще им бъдат начислявани и лихви.

Стоянова допълни, че това е съществуващ способ в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и не е някаква иновация.

Цветан Цветанов коментира и проблемите с кворума тази сутрин, след като депутатите успяха да започнат работа от втори опит.

Той обясни, че лидерът на "Воля" Веселин Марешки вчера е поискал от него сериозен разговор по управленските приоритети и законодателството, който предстои да бъде проведен.

Освен това тази сутрин председателският съвет при шефката на НС Цвета Караянчева бил по-дълъг от обичайното и заради това някои депутати не били успели да се регистрират от първия път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари