От Денвър до с. Чавдар: Да избереш България заради родния хляб

Антон и Мария: Насилието в САЩ стана ежедневие
15 мар 2019 09:00, Анисия Иванова
100

Защо двама географи отварят пекарна - собствен бизнес, в родното си село. Кое ги мотивира да напуснат уредения си живот в Съединените щати? Тази седмица в "Завърналите се с Петя Кертикова" Bulgaria ON AIR ни отвежда в една от най-малките общини в България - Чавдар.

Антон и Мария се завръщат от Щатите, за да отворят собствен бизнес в с. Чавдар в едноименната община. Тяхното верую е "Хляб не се хвърля".

Двамата изкарват 13 години в Денвър преди да вземат решение да се приберат в България. Причината е нарастващата вълна от насилие зад Океана. След завръщането си те решават да се впуснат в света на бизнеса. Сега двамата дават работа на петима души от региона.

"Пускахме хляб няколко пъти седмично, който обаче не се продаваше. Затова го раздавахме. Когато излезе крайният продукт и разчупя топлия хляб, ми се разтапя сърцето. Винаги сме си говорили, че един ден ще се приберем. Като отидохме в САЩ имаше по 1-2 масови стрелби в годината. Накрая станаха всеки месец. Затова и решихме да се приберем", разказа Антон Митов.

Неговата половинка Мария Цачева пък разкрива, че вече са сбъднали американската си мечта и сега трябва да сбъднат българската си. Затова и вкарват всичките си пари в новия бизнес.

"Взехме решение да направим наш бизнес. Сутрин, като ставахме за хляб, той вече беше свършил и така се решихме да направим пекарна. В началото нямахме идея как се пече хляб. Идеята за хляба ни доведе тук, за да можем да прекарваме повече време с близките си", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
14
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Предполагам че един ден децата като пораснат и разберат къде са ги довели, няма да им говорят до живот. Все пак децата са си родени в САЩ и имат право на едно по-добро бъдеще. Което родителите им отнемата.
25
5
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Именно, в България средно убийствата на глава от населението са повече от убийствата в САЩ. Но в БГ-медиите непрекъснато се създава един фалшив образ на действителността в БГ.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стана ми жал за децата им.Поне да бяха изчакали децата да могат да се грижат за себе си и тогава само двамата да отидат да живеят в България
23
4
 
6
 
! Отговори
Сп??нс до Калкулатор преди 5 години
Една бърза справка ни показва че в Канада - 0,2 на 100 000България 1,1САЩ 5,35 ...Така че стига спами. А за младите- да се обичат и да правят деца, че има нужда
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре дошли в Тиквения рай. Тук по улиците текат реки от мед, примесен със злато и среданата заплата е около 300 долара. Честито.
21
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
дано сбъднат бълг си мечта успех
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Географ пък там правел бира, а тук ще прави хляб. Ясно колко е географ. Поредният некадърник с купена диплома. Затова са го изритали от САЩ.
19
8
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Да бе, нямали грам акцент. А тогава защо миьецат непрекъснато.Те български не могат да говорят като хората, представям си пък с английския как са.Без език никой няма да те вземе на работа в САЩ.
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сто на сто са ги депортирали от САЩ. Предполагам че са били там нелегално, без Зелена карта. Тръмп не си поплюва с такива.
17
7
 
20
 
! Отговори
no name преди 5 години
Явно никой не е изгледал видеото. Човекът е бил технически директор на един от най-големите заводи за бира, едва ли може да се каже че са живели на социални помощи, както някои форумни плъхове предположиха по-долу.Толкова ли е трудно да го проумеете-хората не искат да ги застрелят някакви откачалки. Искат спокойствие и нормалност.Забележете, че нямат грам акцент като говорят,след 13 год.там. Някои след 2 месеца забравят българския. Свестни млади хора, желая им успех в бизнеса и щастлив живот
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си много кадърен и мотивиран за да успееш в САЩ.Там доларите не растат по дърветата, както си мислят повечето тикволандци.Тези също ми изглеждат такива.
15
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направи ми впечатление, че никога не били правили хляб, но решили да пробват.Това не ми изглежда сериозно. Още повече, че пишете били географи.Разбрах колко са географи, щом вместо с география се захващат с дейност, която им е абсолютно неясна и неприсъща.Сто на сто в Девър са мили чиния, а застаряващата *** може да е изкарвала долари и по друго направление.
14
7
 
12
 
! Отговори
Калкулатор преди 5 години
В България годишно убийствата са доста повече на глава от населението. Отворете който и да е сайт и ще се убедите. Да не забравяме, че все пак САЩ са 370 милиона, а българия около 6 милиона. Убийствата в САЩ годишно са около 3 хиляди, а в България около хиляда. Всеки да си сметне сам, къде са повече на средна база.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво толкова им е било уреденото на живота в САЩ, бихте ли написали.Там 2/3 от заплатата отиват за наем. Като ги гледам тия ждрольовци едва ли са успяли за 13 години да си купят собствено жилище.Така че норамално е да се върнат. С малкото устискани долари, тук ще са добре. Особено в село Чавдар. Бабите, които си купуват хляб ще ги мислят за богаташи.
12
10
 
20
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
Отрицателните коментари дават отговор защо сме на това дередже.В САЩ насилие , а тук отвратителна завист и профанщина.
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Денвър е в Колорадо, тоест в средните Щати. А там мизерята е пълна. Живят само реднексове и тъ пчовци. Животът в САЩ е по двете крайбрежия - Източното и Западното. Другото не се различава особено от западналите български села.
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, уреден живот в САЩ. И то точно в Денвър - един от най-селските райони на Щатите. Кой ги знае в каква колиба в полето са живяли там. И са карали на социални помощи.
9
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщат се некадърниците. Навън успяват само можещите. Защото там няма чичо и вуйчо владика. Трябва сам да се бориш за мястото си в живота.Тия явно не ги бива.
8
6
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Браво ! Симпатични млади хора.Така трябва.Желая им успех.
7
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните търгаши.Явно там за нищо не стават и хората са ги изритали.То САЩ не е това, което всеки гол *** си мисли като тръгва натам.