От Денвър до с. Чавдар: Да избереш България заради родния хляб

Антон и Мария: Насилието в САЩ стана ежедневие
15 мар 2019 09:00, Анисия Иванова
100

Защо двама географи отварят пекарна - собствен бизнес, в родното си село. Кое ги мотивира да напуснат уредения си живот в Съединените щати? Тази седмица в "Завърналите се с Петя Кертикова" Bulgaria ON AIR ни отвежда в една от най-малките общини в България - Чавдар.

Антон и Мария се завръщат от Щатите, за да отворят собствен бизнес в с. Чавдар в едноименната община. Тяхното верую е "Хляб не се хвърля".

Двамата изкарват 13 години в Денвър преди да вземат решение да се приберат в България. Причината е нарастващата вълна от насилие зад Океана. След завръщането си те решават да се впуснат в света на бизнеса. Сега двамата дават работа на петима души от региона.

"Пускахме хляб няколко пъти седмично, който обаче не се продаваше. Затова го раздавахме. Когато излезе крайният продукт и разчупя топлия хляб, ми се разтапя сърцето. Винаги сме си говорили, че един ден ще се приберем. Като отидохме в САЩ имаше по 1-2 масови стрелби в годината. Накрая станаха всеки месец. Затова и решихме да се приберем", разказа Антон Митов.

Неговата половинка Мария Цачева пък разкрива, че вече са сбъднали американската си мечта и сега трябва да сбъднат българската си. Затова и вкарват всичките си пари в новия бизнес.

"Взехме решение да направим наш бизнес. Сутрин, като ставахме за хляб, той вече беше свършил и така се решихме да направим пекарна. В началото нямахме идея как се пече хляб. Идеята за хляба ни доведе тук, за да можем да прекарваме повече време с близките си", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
1
 
! Отговори
питанката преди 5 години
това ли ни давате за пример?? Някакви хорица, нямащи представа от дадена дейност, без елементарен бизнес план и липса на умения се захващат току-така да правят хляб. Но няма на кого да го продават и се леят едни лиготии за ухания и т.н, но иначе това било "бизнес". Колко неграмотен е българинът, ужас. Поне да прочетат определението за бизнес!!!
85
3
 
10
 
! Отговори
2019 преди 5 години
В момента властва такава простотия, каквато никога не е имало в България. Дори и по времето на Т.Живков.
84
3
 
1
 
! Отговори
90-те преди 5 години
До Анонимен 85Така описаната ситуация е от 90-те години. Капакът на т. нар. рекет беше фалирането на няколко банки и хиперинфлацията при правителството на Жан Виденов. В момента не се наблюдава нищо такова.
83
3
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
Лелеее , що проЗтак , що нещо в този сайт.С този матрял няма да се оправим. За това бягат младите. С проЗтаци няма бъдеще.
82
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си правят хляб само за себе си - ОК. Ако обаче си правят сметка да го продават.. Объркали са държавата. Тук сме Тикволандия, сигурно скоро ще ги навестят "гости", които да им подскажат, че не може току-така да им правят конкуренция, ако с блага дума не се разберат, следват бухалките и т.н. С Две думи мног оскоро тези хора ще се осъзнаят и ще си хванат самолета за обратно, само че тогава не вярвам да има такива рекламни статии
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Lol... Ок. Причини всякакви, предполагам.
80
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда да се пуска полицейската сводка от гетата. Денвър е доста спокойно място за живот, в правилните квартали за бели работещи професионалисти. Аргументът за стартиране на бизнес в българско село "докато станем, хляба беше свършил" малко подсказва и за неуспеха на американската авантюра. За да успееш в САЩ, трябва да ставаш рано и да работиш ЯКО.
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако става въпрос за Чавдар близо до Пирдоп е добре че е станало община. Защото преди беше община Пирдоп, но между Чавдар и Пирдоп е землището на община Златица. Село Чавдар, община Пирдоп беше някакъв анклав откъснат от останалата територия на община Пирдоп. Някакъв абсолютен административно-териториален абсурд останал вероятно от времето когато Бай Тошо решил да прави град Средногорие обединявайки Пирдоп, Златица и Църквище при положение че Пирдоп и Златица се мразят като луди.
78
5
 
18
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 5 години
Държавата като управление е мъртва от мн. десетилетия, та чак никой не му прави впечатление. Нямаш ли здравеопазване, детски, пенсии, и социални за белите .. да те поеме когато си слаб и в нужда след толко платени данъци.. Отписвай го!
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато шараните лапат мухите, някои селски хитреци и тарикати направиха милиони.А един - дори милиарди.
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A 7-year-old boy found dead in his Denver home died of blunt force injuries and compression to his neck and spine. Jennie Bunsom, 16, has been charged as an adult in the murder of nephew Jordan Vong. Jordan Vong was reported missing on Aug. 6 and found after a second extensive search of the family home in Denvers Montbello neighborhood. Bunsom is being held without bond. Her preliminary hearing is scheduled to begin Jan. 28, 2019.
75
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Terance Jamal Black, 26, and his mother, Tina Marie Black, 51, were sentenced Thursday to life without parole in Arapahoe County District Court for the murder of 48-year-old Henderson.Terance Black was taken into custody Sept. 23, 2016, two days after he received the documents for his own arrest that identified Henderson as a witness who was cooperating with police, Brauchler said. Terance Black posted his $120,000 bond and was released from jail.On Oct. 12, 2016, Henderson was found fatally shot outside his home at 425 S. Galena St. in Denver. He had been shot 10 times with .40-caliber and .2
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ГЕРБ ли ви плащат да пишете такива небивалици.То бива, бива, ама бивол за мезе не бива.
73
9
 
17
 
! Отговори
Гербераст-крадец преди 5 години
Нека малко да поживеят в корумпираната, крадлива и опростачена герберастка обстановка и ще се изнесат отново на бегом към САЩ.
72
7
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
denverpost December 17, 2018 at 2:24 pm - A 52-year-old man is being held for investigation of first-degree murder after a Saturday shooting in the Montbello neighborhood.Randy Bourgeois, 52, was taken into custody shortly after the shooting, which happened early Saturday morning at 5050 Troy Street, the Denver Police Department reported. The victim was identified Monday afternoon as 43-year-old Ticoa Floyd-Brown. She died from a gunshot wound.
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vsi4ki neuspali balgari se vraschtat v bg uspslite ne iskat i da 4ujat sa bg i sa pravi
70
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Денвър никога не е имало стрелби, в цялата му история и това може лесно да се провери.Все пак живеем в ерата на Интернет.Тия си измислят, просто се правят на интересни.Чули са нещо, но не са го разбрали.
69
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от немскоНе знам дали бих се котирал в Германия, но смятам че ти не се котираш там, че си един мишок, последна дупка на кавала, който обаче няма смелостта и доблестта да си признае, че живее мизерно в чужбина. Такива комплексари са ми добре познати, там някъде се е свил на четири, но като се прибере тук се прави на голямата работа. Един успешен и интелигентен, никога не плюе по род и родина - "пази боже сляпо да прогледа" е написал един голям българин.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спазва се евроатлантическата коректност в заглавията и статиите. Всичко друго е от Лукавия Путин.
67
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, насилие точно в Денвър, дето може да предадеш Богу дух от скука, най-вече. ПовЕрвах. Признайте си - мъчно ни беше, предпочитаме при мамини, ама не изтъквайте глупашки аргументи.