Проф. Генчо Начев: Болниците в страната са много

Директора на "Света Екатерина" пред Bulgaria ON AIR
15 мар 2019 22:45, Анисия Иванова
57

"Болниците се менажират на базата на анализ на приходите и разходите, целта е балансът между тях да е нула, още по-добре е да е положителен", коментира в "Денят ON AIR" директорът на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

По неговите думи трябва да правим разлика между менажирането на държавни и общински болници, и това на частните, защото приходната част е различна.

Начев обясни, че голяма част от приходите в частните болници идват от допълнителни плащания на пациентите, докато в държавните и общинските 90%-95% се оформят от плащания на касата.

Според него болниците в страната ни са много. Той е на мнение, че където има концентрация на здравни заведения, трябва да се разреди и на базата на конкурс да се реши кои ще останат и кои не, както и с обществен ресурс да разполагат само болници, които не калкулират печалба.

КНСБ иска единна методика за разпределение на работните заплати в държавните и общинските болници.

"Тогава болниците, които и без това страдат от липса на кадри, ще останат съвсем без кадри, защото тези, които са по-способни, ще предпочетат да отидат в частни болници, където се дават повече пари", заяви проф. Начев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, за да се увеличат заплатите на медицинските служители, трябва да се увеличи приходът на болниците.

"За да се увеличат приходите може да има целево субсидиране от Здравното министерство в болници, където се вижда, че натовареността е висока, а понеже лекуват много неосигурени граждани, приходите са ниски и обратно - там, където част от приходите се дават за градинки и тротоари, да се санкционират", категоричен бе директорът на "Света Екатерина".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
33
 
! Отговори
Edna преди 5 години
Много са в София! Незабавна забрана да се разкриват нови болници - само източват ЗДР. каса!
36
0
 
37
 
! Отговори
Знам преди 5 години
Човека като взема 70 бона месечно- верно са му много. Като ги намалят и ще може са взима и повече
35
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спешните отделения в държавните болници бяха врата към източване на средства и лекуване на масово неосигурени граждани и кой и с каква цел ги създаде?! Писна ми едни и същи бизнесмени да обикаляте телевизиите и слушаме теории и никаква работа по проблемите.
34
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професоре, професоре и за теб са важни парите.С какво един обикновен пенсионер с пенсийката си да се лу(екува при тебе например. Трябва да пътува 200 - 300 км. Трябва ако има пари и да си плати макар, че е здравно осигурен. Ако няма парите отива при Господ. Това е днес българското здравеопазване.
33
0
 
38
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Решението е просто. 750 000 са без здравни осигуровки.Принудете ги да си плащат и готово.
32
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живков още му търсят милиардите. Много добре ги е скрил. А откъде ли ги е взел? От някоя болница?
31
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорите ни са много, не болниците!
30
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той да не е Живков и Станишев, та да стане милиардер?
29
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този вече стана ли милиардер?
28
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проф. Генчо Начев е най-богатият болничен директор у нас, показват справките. Шефът на столичната Св. Екатерина изпъква с 15 апартамента и къщи, 514 декара гора и три коли, като едната от тях е "Порше". Кардиохирургът е декларирал налични 70 000 лева, а на влог държи 4 млн. лева, 350 000 евро и 567 000 долара. Отделно проф. Начев притежава дялове от дружества, вложил е над 1 млн. лева в инвестиционни фондове и има акции в три поликлиники в Унгария, Полша и Хърватия, съобщава Skener.news. 2018
27
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са много болниците. Малко живи останаха през последните десет години. Това е истината.
26
0
 
44
 
! Отговори
читател преди 5 години
Болниците отдавна са много, а още повече се строят, защо?Има огромни болници, като тази в Ловеч, която е гробище.Никога тази болница, с огромния си сграден фонд няма да е на нула ,"приход-разход",има и много други подобни. Дълговете на болниците се формират изцяло от лош мениджмънт, и лоши пациенти, разбирай без осигуровки (знаем и кои са!).А някой да е сравнил здравните осиуровки тук и някъде изз Цент. Европа? Даже не като сума, а като %.Нищо безплатно няма, за всичко се плаща.
25
5
 
44
 
! Отговори
Болниците преди 5 години
Не са много ,а хората намаляха от вашите фалшиви лечения. Стотици хора измряха от некадърни диагнози и фалшиви лекарства.
24
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А той как стана милионер в държавна болница?!
23
0
 
36
 
! Отговори
сПАС преди 5 години
Някои болници в България отдавна са само на хартия такива. Но тук виждам как някакви хора се дразнят, че т.нар. турски болници не приемат неосигурени пациенти, а държавните приемат. Ами да ви кажа по този начин(за наша сметка) и те не трябва! Държавата ДА НЕ ПРАВИ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ЗА СМЕТКА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК!!!! Да си влезе в социалните функции и да се разплащас болниците през бюджета, който отново пълни с нашите данъци. Не може да има пари само са спорни проекти по програми...
22
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 апартамента и 50 милки!
21
1
 
46
 
! Отговори
31 преди 5 години
Много общини нямат вече болници, но хората от тези общини си плащат здравните осигуровки и пътуват по 40-50 километра, за да отидат на лекар! И това са допълнителни и то, високи разходи!
20
2
 
39
 
! Отговори
Соросоид преди 5 години
То и училищата са много, а учители няма. Да се закрие държавното и общинско образование, а който иска да учи - да плаща.
19
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директор на държавна болница взема 60 000 лв.Ако не беше Чирков още да сте в 19 век.
18
1
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Болниците в София са много! Направете карта на България и маркирайте всички болници! Тогава ще видим как са разпределени географски и колко общини нямат болници!