Проф. Генчо Начев: Болниците в страната са много

Директора на "Света Екатерина" пред Bulgaria ON AIR
15 мар 2019 22:45, Анисия Иванова
57

"Болниците се менажират на базата на анализ на приходите и разходите, целта е балансът между тях да е нула, още по-добре е да е положителен", коментира в "Денят ON AIR" директорът на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

По неговите думи трябва да правим разлика между менажирането на държавни и общински болници, и това на частните, защото приходната част е различна.

Начев обясни, че голяма част от приходите в частните болници идват от допълнителни плащания на пациентите, докато в държавните и общинските 90%-95% се оформят от плащания на касата.

Според него болниците в страната ни са много. Той е на мнение, че където има концентрация на здравни заведения, трябва да се разреди и на базата на конкурс да се реши кои ще останат и кои не, както и с обществен ресурс да разполагат само болници, които не калкулират печалба.

КНСБ иска единна методика за разпределение на работните заплати в държавните и общинските болници.

"Тогава болниците, които и без това страдат от липса на кадри, ще останат съвсем без кадри, защото тези, които са по-способни, ще предпочетат да отидат в частни болници, където се дават повече пари", заяви проф. Начев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, за да се увеличат заплатите на медицинските служители, трябва да се увеличи приходът на болниците.

"За да се увеличат приходите може да има целево субсидиране от Здравното министерство в болници, където се вижда, че натовареността е висока, а понеже лекуват много неосигурени граждани, приходите са ниски и обратно - там, където част от приходите се дават за градинки и тротоари, да се санкционират", категоричен бе директорът на "Света Екатерина".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
49
 
! Отговори
65 преди 5 години
Я да го питам аз този другар Начев,колко много болници са натоварени със неосигурени пациенти???? Пирогов,ИСУЛ, ВМА и може би ,,Св.Ана(бивша окръжна в София)'.И тук говорим за спешното отделение.Знаете ми,че спешното в ,,Токуда . е150лв.Защо?Защото е частна.Направете нещо ,да не гинат хората като мухи ,шото нямат пари.
16
0
 
54
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Тук е валидна и обратната логика. Ако Здравната каса ще финансира при равни други условия държавните и турските болници у нас, защо печелившите турски болници нямат задължение да лекуват 50% от потока неосигурени пациенти, а целия поток се прехвърля на гърба на губещите държавни болници? Зададените въпроси са тежки но искат аргументиран отговор от хора, които мислят за бъдещето на България - не за бъдещето на Русия или Турция както мислеха онези, които въведоха тези анти-Български правила.
15
1
 
65
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Няма логика освен корупционна и анти-Българска, която да оправдава 15-годишната протекция на турските болници у нас. По силата на кои права и свободи частните (т.е. турските) болници у нас имат право да отказват лечение на неосигурени роми и безработни, а държавните нямат такова право? Онези се оправдават с това, че били частни болници. Като сте частни, защо искате да ви финансира Здравната каса т.е. народния бюджет, а не се финансирате сами???
14
0
 
61
 
! Отговори
Исти преди 5 години
В България не са много нормалните болници т.е. държавните, а са много частните болници т.е. - турските. Няма турска болница у нас, която да не иска фалита на държавните а нашата управници от 15 години насам изпълняват политиката на турските болници - не политиката на държавните.
13
4
 
57
 
! Отговори
Игра на тронове преди 5 години
Ако ме питат мен, след навършване на пенсионна възраст лекарите в държавните болници трябва да се пенсионират.Има частни болници, където "безценните" и "вечни" лекари-пенсионери да си доработват.Всичко младо в сектора избяга заради старите пушки, които не желаят да обучават млади лекари за да не им изядат хляба.Тези, от които зависи гилдията, са бордови директори срастнали със системата от време оно.
12
3
 
61
 
! Отговори
БГ преди 5 години
знаете ли какви далавери са в здразвеопзването ?!!? ше ви падне капата !
11
3
 
58
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
ЩОТО няма доктори а търгаши !
10
2
 
67
 
! Отговори
поп преди 5 години
Правилно професоре, много болници, а ние си мрем като мухи. Що тъй ?
9
2
 
58
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
и ръцете не са му златни на тоя ! много хора умират в неговата болница след като ги оперира .... има доста смъртни случаи ... хората у БГ са прекално наивни и се доверяват на всякакави шмекери ! жаЛКО ...
8
3
 
62
 
! Отговори
Разсъдлив преди 5 години
Ръцете златни, Душата черна?!
7
2
 
55
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
До ДртПрчзнаем че част от докторите искате да затворите държавните болници за да може да отидете на частно да печелите повече ! виждам ви кво е мисленето ...така и така крадете имайте пое неква срама ! че не ше ви бият ами не знам кво ше ви правят ...имам приятел с баща доктор и знам за кви далкавери става въпрос ...а той дори не е на най-високо ниво ...такива като Генчо са на високо ниво и крадат яко !
6
2
 
60
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 5 години
мизерни са защото са окрадени до шушка ! от такива като Генчо ...тва не е от сега ...върви от доста време но народа не може да го зацепи ...
5
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всички са мизерни
4
34
 
33
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Съгласен съм с проф Начев. Болниците са твърде много. Време е общинските и окръжни болници, които не могат да се самоиздържат, да спущат кепенците.
3
3
 
67
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
докторите милионери , болниците разорени ! Генчо е милионер номер 1 ...изотчил си болницата , нема прокаратурата нема нищо ...всичко е обърнато на търговия у БГ ! спасявайте се веднага от тука !
2
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zdravnite vnoski na bg grajdani bez debitni zdravni bankovi karti sa mnogo. Bg grajdani da spirat da plastat zdravni mesechni vnoski....vmesto tova da si napraviat zdravni debitni bankovi karti v parva vitaminova chastna banka Monika and Sergei ...
1
7
 
35
 
! Отговори
нострадамус преди 5 години
еми много бе професоре не малко