71 000 чужденци извън ЕС живеят у нас

Най-много са руснаците, следва турци и сирийци
16 мар 2019 13:45, Александър Попов
26
71 000 чужденци извън ЕС живеят у нас
Снимка: Булфото, архив

Към 1 януари 2018 г. у нас са пребивавали около 71 000 граждани на страни извън ЕС, което е около 1 процент от българското население, наброяващо 7 050 000 жители към въпросната дата. Това показват данни от анализ на Евростат за миграционните процеси в страните на общността към 1 януари 2018 г., цитиран от БТА.

В същото време в страната ни са пребивавали и около 13 хиляди граждани на страните членки на ЕС, което съставлява едва 0,2 процента от българското население.
Регистрирани са и 1 870 чужденци, които са пребивавали без поданство у нас, показва европейската статистика.

Според анализа в Топ 5 на страните, които са имали най-много жители пребиваващи у нас - най-многочислена е била групата у нас с произход Русия - около 22 000 души.
Следващите по численост групи са представители на Турция и Сирия - по около 12 800 души, на Украйна - около 6 000 души и на други страни.

В същото време страната ни е била сред държавите в общността със сравнително нисък миграционен натиск през последните една-две години - през 2018 г. общо 2 536 лица са потърсили закрила у нас, като само на 317 е бил предоставен статут на бежанец, а отказ са получили 1 362 лица.

За първия месец на тази година у нас са потърсили закрила само 147 души, като на 26 от тях е бил предоставен статут на бежанец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: есчужденциЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Туй написаното ако е с идеята конвенцията да спре насилието, ще стане колкото високите глоби спряха катастрофите по пътищата! А причините са ясни откак свят светува. Израстна второ поколение, което не чете и ходи на училище формално, обаче има права от друга конвенция. Макаренко е бил прав в много отношения.
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ограничаването на руската колонизация на България трябва да е приоритет на всяко българско пранителство.Ако не искаме да се повтори "Украйна" у нас.За наплива на ислямски гурбетчии вече се вземат мерки.Пред всеки сърбин,който кандидатства за работа у нас,трябва да стоят поне двама българи.Това е държавноотговорна политика.
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е една от страните, която използва емиграцията за да увеличи собственета си мощ , работна сила и икономика. Франция сега има около 70 милиона жители, от които 25 милиона са потомци на емигранти - араби, африканци, италианци, испанци, португалци. Така те са увеличили вътрешния си пазар - колкото повече жители, толкова повече косумация и обороти. И са голяма европейска сила
20
2
 
15
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Азиатците в Азия,африканците в Африка,европейците в Европа.Всеки у дома си.Природата правилно е отредила кой къде да е.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция сигурно има към един милион емгранти от цял свят. А у нас почти никой не иска да се свърти. Идваха разни англичани и немци. Накрая си грабваха куфарите и бягаха ужасени до границата . Кофти дестинация сме явно
18
1
 
7
 
! Отговори
"властите" преди 5 години
Властите трябва да внимават когато дават поданство на азиатци и африканци. Трябва да се дава поданство само ако са бизнесмени и създават поне над 10 работни места за българи.Но бизнесът им да е прозрачен и да не са престъпници. Корумпираните чиновници не трябва да взимат рушвет за издаване на паспорти на хора славяни от балканските държави и бившите републики на СССР. Много лесно ще научат езика освен това сме близки народи. Трябва като американците старателно да подбираме емигрантите.
17
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
За да се компенсира напускането на българи които масово емигрират в чужбина:ще трябва за много кратко време да се издава документи на чужденци които искат да живеят в България и да получат поданство. Но тези чужденци да бъдат само от балканските държави и бившите съветски републики. Само да се проверява да не са опасни престъпници. С тези народи имаме близки обичаи и култура. Да не се приемат емигранти от Азия и Африка.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В много страни в Европа са пръснати около милион и половина българи. Така че в днешния глобален свят е нормално да има и чужденци в България. Ние обаче ще наблягаме на европейците. Европейците са добре дошли в България
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната в Сирия приключи.Защо 12 800души са още тук?Нали сирийски анализатори и журналисти обикаляха родните телевизии и казваха, че само чакат да свърши войната и се връщат в родината си.А пък 12 800 турци какво изобщо правят тук а не са просперираща Турция в Ердогановия рай?
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
22000 мръсни пияни руснаци е твърде много. Да се измитат към скапаната си русия.
13
3
 
7
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
А кога ще си заминават обратно?
12
1
 
15
 
! Отговори
Danny преди 5 години
Извод: Даже от трета страна България е последното място, където биха искали да останат. А хора от държава-членка на ЕС бягат оттук като дявол от тамян. Показателно. Нищо, важното е да не се дава гражданство на българите от Бесарабия, Албания и Македония, че туковиж ни разбутали подредената държавичка.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата има нужда от тези лекари, професори, бизнесмени ...
10
3
 
2
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 5 години
ДО 5:И В БУДИСТКИТЕ СТРАНИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ ПОВЕЧЕ БУДИСТИ!! ПОНЕЖЕ И НИЕ ИМАМЕ ДЕМОГРАФСКА КРИЗА
9
4
 
4
 
! Отговори
На снимката преди 5 години
Тоз левия работи на дюнерите на червения и знае бългаски добре .
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето работодателите вече могат да ги пребият със заплати.
7
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драго ми е. Когато чуя руска реч. От колкото английска в България!
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е сега онова мизерабълче дето пищеше от сутрин до вечер в този сайт как у нас имало стотици хиляди руснаци. Аман от невежи каскети
5
2
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
А, бежанците от Индия защо не ги броите?
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като имаме тежки демографски проблеми, ако в България се заселят трайно едно към 200 000 европейци, ще е от полза за страната ни. Така във Франция са се заселили 6-7 милиона италианци,испанци и португалци и с течение на времето са се асимилирали и влели във френската нация